FOTO VIDEO Şeful CJ Braşov, Aristotel Căncescu, a fost reţinut. Locuinţa sa şi sediul instituţiei pe care o conduce au fost percheziţionate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA au făcut pecheziţii la Consiliul Judeţean Braşov şi la locuinţele preşedintelui şi vicepreşedintelui CJ, într-un dosar în care sunt vizaţi mai mulţi funcţionari, pentru fapte de corupţie. Aristotel Căncescu a fost audiat peste cinci ore la DNA Braşov, după care a fost reţinut 24 de ore.

UPDATE 19.20 Aristotel Căcenscu a fost reţinut după o sesiune maraton de audieri care a durat mai bine de cinci ore. Procurorii anticorupţie spun că Aristotel Căncescu ar fi semnat contracte pentru care instituţia pe care o conduce ar fi plătit şi de 10 ori mai mult decât ar fi fost normal. Una dintre firmele care au beneficiat de multe contracte a fost Gotic deţinută de deputatul conservator Ion Diniţă, unul dintre cei mai bogaţi parlamentari români.

Ion Diniţă deţine 15 imobile: nouă apartamente, trei case de locuit şi trei case de vacanţă. În declaraţia de avere a mai menţionat  40 de terenuri în Sighişoara. Constanţa, Braşov, Brăila, dar şi în străinătate, în Marea Britanie, suprafaţa totală depăşind 260.000 de metri pătraţi. Tot în acelaşi document mai menţionează două autoturisme din 2010 şi venituri anuale de 840.000 de euro. Diniţă nu are datorii la stat şi mai deţine lucrari de artă contemporane, obiecte de cult, bijuterii şi ceasuri în valoare de 90.000 de euro, dobândite în perioada 1990-2012.

UPDATE 14.28. Surse judiciare afirmă că deputatul PC Ion Diniţă, lider al filialei judeţene a PC, a fost audiat la DNA Braşov în paralel cu percheziţiile făcute de anchetatori la firma sa.

El a fost audiat de procurori înainte ca Aristotel Căncescu şi Mihai Pascu să fie aduşi la DNA Braşov.

UPDATE 14.15. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Mihai Pascu, a fost adus şi el la audieri la DNA Braşov. El susţine că ancheta procurorilor vizează două contracte încheiate de CJ în 2008 şi 2009, înainte ca el să fie numit vicepreşedinte al instituţiei.

Mihai Pascu (PC) a fost adus la audieri la DNA Braşov în jurul orei 14.00, însoţit de anchetatori, el spunând că pe numele său a existat mandat de aducere.

Potrivit acestuia, unul dintre contracte vizează lucrări la un dum judeţean, iar celălalt construcţia unor terenuri de sport.

”Contractele au fost verificate de Curtea de Conturi, care a semnalat la terminarea raportului, în acest an, nişte probleme de care evident ştiam”, a mai spus Mihai Pascu.
 

UPDATE 13.30. Anchetatorii au finalizat percheziţiile la locuinţa preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu. Au ridicat mai mulţi saci cu documente, dar şi computere. Aristotel Căncescu a fost prezent la locuinţa sa din cartierul Schei din Braşov pe tot parcursul percheziţiilor. El a ieşit din casă escortat de anchetatori şi dus la audieri la sediul DNA din Braşov. La ieşirea a declarat că totul este politic. „Este vorba despre un raport al Curţii de Conturi de acum doi ani. Noi ne-am făcut treaba vizavi de acel raport. Totul se întâmplă acum în campanie electorală“, a declarat Aristotel Căncescu.

UPDATE 10.45. Una dintre firmele vizate de ancheta DNA pentru contracte de achitiţii publice atribuite ilegal de Consiliul Judeţean Braşov este SC Gotic SRL, aparţinând deputatului PC Ion Diniţă (liderul filialei judeţene Braşov a PC) şi care are o serie de contracte cu CJ Braşov şi cu primării din judeţ, afirmă surse judiciare. De asemenea, potrivit aceloraşi surse, alte două firme vizate sunt: Rambsistem, a familiei Bâgiu, şi Compania de Construcţii Carpaţi, care îi aparţine lui Marius Crivtonescu. 


DNA vizează contracte de achiziţii publice atribuite ilegal de către Consiliul Judeţean, una dintre firmele beneficiare fiind Gotic SRL, care are ca obiect de activitate construcţii civile, lucrări de drumuri, reţele de apă şi canalizare, precum şi închirieri de utilaje. Printre acestea se numără reabilitarea Bazei sportive Oplimpua din Braşov, reabilitarea zidurilor Cetăţii Braşovului de sub Tâmpa, dar şi deszăpezirea şi reabilitarea mai mulot drumuri judeţene. 

Gotic SRL a încheiat 13 contracte cu Consiliul Judeţean Braşov, începând cu 2007, în valoare de peste 112 milioane de lei. 

UPDATE 9.33. Uşile de birourile preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu şi a vicepreşedintelui Mihai Popa au fost sigilate. Celălalt vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Mihai Pascu spune că nu are nicio legătură cu dosarul. „ Am pus la dispoziţie toate documentele. Este vorba despre două contracte semnate înainte ca eu să ocup acest post“, a declarat Mihai Pascu, citat de Digi24. Cele două contracte se pare că au fost verificate şi de Curtea de Conturi care a semnalat că sunt nereguli. Anchetatorii au suspiciuni că cele două firme au fost favorizate la licitaţii şi au obţinut contracte în valoare de 10 milioane de euro.

UPDATE 9.09.În total sunt efectuate percheziţii la 15 locaţii din Braşov, dar şi din judeţ. Două dintre percheziţii vizează Consiliul Judeţean, altre trei firme cu care instituţia avea contract, iar late zece percheziţii sunt efectuate la locuinţele persoanelor suspectate în acest dosar, printre care şi preşedintele Aristotel Căncescu.

Conform surselor citate, procurorii anticorupţie ridică mai multe documente de la Consiliul Judeţean Braşov şi de la locuinţele preşedintelui CJ, Artistotel Căncescu (PNL), şi vicepreşedintelui Mihai Pascu.

Percheziţiile vizează posibile fapte de corupţie, care ar fi fost comise de funcţionari din Consiliul Judeţean şi de oameni de afaceri locali.

Sursele citate au precizat că în atenţia anchetatorilor sunt mai multe firme cu care CJ Braşov ar fi încheiat contracte de achiziţii publice.

La finalul percheziţiilor vor fi duse la audieri mai multe persoane, suspecţi şi martori în această cauză.

Aristotel Căncescu este preşedintele al CJ Braşov din 2000, fiind la al patrulea mandat. El este liderul PNL Braşov, iar în legislaturile 1992-1996 şi 1996-2000 a fost senator.

 

Milioane de euro şi de dolari în conturile lui Căncescu

Declaraţia sa de avere din 20011 conţine, pe lângă două case (70, respectiv 360 metri pătraţi) şi un teren (2.500 de metri pătraţi) în municipiul Braşov, şi două conturi deschise la BRD. Unul din conturi este în euro, deschis în 2006, acolo unde Căncescu a pus la păstrare nu mai puţin de 2,19 milioane de euro. Al doilea cont, deschis în 2010, are peste 2,26 milioane de dolari.

În 2014, Aristotel Căncescu a notat doar aproximativ 2 milioane de dolari şi peste 600.000 de euro, precum si aproximativ 60.000 de lei în conturile bancare.

Preşedintele CJ Braşov este şi unic acţionar la firma Canaris SRL Braşov. Prin această firmă, Căncescu a preluat patru licenţe BBC în România.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite