Doi soţi sunt acuzaţi că au sustras peste 300.000 de lei din fonduri europene folosind acte false ca să îşi facă pensiune
0Monica şi Alexanbdru Nicolae au obţinut fonduri europene pentru a-şi face o pensiune. Au cumpărat firma care a câştigat licitaţia şi au folosit acte false pentru a scăpa de impozite. Au reuşit să sustragă peste 300.000 de lei.
Monica şi Alexanbdru Nicolae au fost trimişi în judecată de DNA pentru evaziune fiscală şi folosirea de documente şi declaraţii false. În dosar va mai fi judecată şi Adina Butnăriuc care i-a ajutat pe cei doi. Femeia era administrator de firmă şi este acuzată de fals în înscricuri.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „La data de 30 aprilie 2010, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Întreprindere Individuală - Alexandru Monica Nicoleta, a fost încheiat un contract de finanţare nerambursabilă ce avea ca obiect construirea unei pensiuni turistice, în valoare de 1.249.775 lei (aprox. 300.000 euro). Deoarece, în cazul contractelor mai mari de 50.000 de euro fără TVA, se impune organizarea unei licitaţii cu participarea a minim trei ofertanţi, la data 14 iulie 2010, în urma acestei proceduri, a fost desemnată câştigătoare, în vederea construirii pensiunii, o societate comercială care, ulterior, a fost preluată şi administrată în fapt de inculpaţii Alexandru Monica Nicoleta şi Alexandru Adrian Ioan prin intermediul a două persoane interpuse, administratori de drept“.
După ce au cumpărat firma, cei doi au înregistrat în contabilitate zeci ce facturi false. „În perioada martie - decembrie 2011, inculpaţii Alexandru Monica Nicoleta şi Alexandru Adrian Ioan au procurat, întocmit şi înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii şi în documentele legale obligatorii 63 de facturi de achiziţii fictive, sustrăgându-se astfel şi de la plata TVA-ului şi impozitului pe profit, în scopul diminuării bazei impozabile a TVA şi a impozitului pe profit. Aceste documente care au stat la baza întocmirii facturilor fiscale şi a celorlalte acte (devize de lucrări, declaraţii, unele întocmite şi semnate în fals de către inculpata Alexandru Monica Nicoleta) au fost folosite ulterior în relaţia cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit în vederea justificării îndeplinirii condiţiilor de acordare a sprijinului nerambursabil (cererea de plată nr. 2 şi cererea de plată nr. 3). Acţionând în această manieră, au fost obţinute pe nedrept fonduri europene nerambursabile în valoare totală de 371.352 lei“, s emai arată în comunicatul procurorilor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Braşov, iar anchetatorii au pus sechestru pe bunurile inculpaţilor.