Braşov: Justiţia braşoveană va fi eficientizată de un judecător german

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dieter Schlafen vrea să introducă în România sistemul german prin care se va înfiinţa un post de manager de instanţă ce va degreva judecătorii de probleme administrative. El va asista implementarea acestei instituţii la Tribunalul şi la Curtea de Apel Braşov, alături de Judecătoria sectorului 1, Tribunalele din Călăraşi şi capitală, precum şi la Curtea de Apel din capitală.

Proiectul pilot funcţionează la Braşov în perioada iunie - octombrie, după o nouă organigramă şi alte planuri de atribuţii, prin introducerea instituţiei managerului de instanţă şi a unui ghid de aplicare elaborat deja de către grupul mixt de experţi, români şi germani.

Totodată, la nivelul judecătoriilor, vor fi create birouri de personal, administrativ şi economico-financiar, pentru a se asigura astfel o mai largă autonomie a instanţelor. Conducerea instanţei va fi informată despre orice demers al managerului.

Prin acest proiect se doreşte reformarea profundă a sistemului de organizare şi funcţionare a instanţelor. Se va face astfel o delimitarea clară a ceea ce înseamnă activitate administrativă şi activitate jurisdicţională.

La finalul celor cinci luni de experimentare se vor analiza toate rapoartele lunare şi se va realiza un text comun, care va fi supus aprobării Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei, pentru a se aprecia dacă sistemul este eficient şi poate fi aplicat la toate instanţele din România.

Dieter Schlafen - liderul proiectului Phare de înfrăţire instituţională "Asistenţă pentru eficientizarea sistemului judiciar prin dezvoltarea instituţiei managerului de instanţă - a explicat că ”managerul de instanţă este menit să coordoneze şi să conducă în mod independent îndeplinirea tuturor atribuţiilor administrative din cadrul instanţei, inclusiv pe cele ale personalului auxiliar, degrevând astfel conducerea instanţei”, după cum a fost citat de Mediafax.

Instanţele din România sunt asistate în cadrul acestui proiect de către experţi şi manageri de instanţă din raza Curţii de Apel Koln, landul Renania de Nord-Westfalia. Anterior demarării proiectului, grupe de lucru au efectuat vizite în Germania şi Olanda, unde funcţionează managerii de instanţe, de unde s-au inspirat ca modalitate de lucru care să fie implementată în România.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite