Naşii de tren au fost luaţi la audieri pentru mită. Prejudiciul este de 100 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de persoane sunt vizate într-un dosar penal de luare de mită şi evaziune fiscală. Procurorii DNA au descins în această dimineaţă la Braşov şi au dus la audieri la Parchetul de pe lângă tribunalul Braşov 20 de controlori şi şefi de tren.

UPDATE 18.52. 25 de angajaţi CFR au primit ordonanaţe de reţinere, fiind suspectaţi că au luat bani de la călătorii care nu aveau bilete. Anchetatorii spun că destinatarii finali ai banilor urmează să fie stabiliţi în cadrul investigaţiilor şi că prejudiciul este estimat în acest moment la circa 200 de milioane de lei.

"Conductorii de tren luau bani de la călătorii care circulau fără bilet. Le cereau bani pentru a nu le întocmi acte premergătoare contavenţiei la regimul circulaţiei pe calea ferată, aşa cum prevede legea. Ulterior, pentru a-şi putea desfăşura în continuare acest gen de activitate dădeau o parte din banii primiţi mai departe către superiori, iar la rândul lor aceştia îi dădeau mai departe mai sus, până la nivelul revizorilor", a spus Alina Popescu, purtătolrde cuvânt al Parchetului Tribunalului Braşov

UPDATE 14.12 Opt angajaţi ai CFR Călători Braşov, controlori, şefi de tren şi superiori ai acestora, au fost reţinuţi de procurori, pentru luare mită şi abuz în serviciu. Audierile vor continua toată ziua deoarece la Braşov vor fi aduşi aproape 100 de angajaţi CFR din toată ţara

UPDATE 10.50 Directorul CFR Călători a declarat că ancheta vizează 200 de persoane. Ştefan Roşanu a spus că anual 30% dintre călători circulă fără bilet, fapt care duce la pierderi de 100-150 de milioane de lei pe an.

UPDATE 10.10. „La nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov se instrumentează un dosar complex în care au fost emise câteva zeci de mandate de aducere, o parte dintre ele pentru angajaţii Ministerului Transporturilor. Toate persoanele pe numele cărora au fost emise mandate de aducere vor fi prezentate astăzi la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov unde urmează să fie audiate. Obiectul dosarului este unul complex, preponderent obiectul ar fi comiterea de infracţiuni de corupţie şi abuz în serviciu de către persoane care ocupă poziţii pe anumite paliere în acest sistem", a declarat, la Realitatea TV, Alina Popescu, prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.

UPDATE 09.50 Alexandru Lorincz, liderul syndical al angajaţilor de la Mişcare Comercial a declarat că ancheta vizează regionalele din toată ţara şi nu doar Braşovul, apreciind că este vorba despre un abuz. „Este o nesimţire făcută de procurori, un abuz. Se face un joc politic pentru privatizarea CFR Călători. Vor să arate că nu Necolaiciuc este de vină pentru situaţia în care se află CFR Călători, ci angajaţii de rând. Directorul General a dat ordin ca aceste persoane să fie scoase de pe tură şi să ajungă la sediile regionale. Anchetatorii şi-au cerut scuze, după care li s-a înmânat un mandat de aducere. Păi...e vorba probabil de un conductor care a fost filmat luând poate 1 leu sau 5 lei. E un abuz şi se face un joc politic“, a spus liderul sindical.

Procurorii DNA au descins, joi dimineață, la Regionala CFR Brașov, acolo unde un număr de peste 100 de persoane sunt vizate pentru luare de mită. Sunt vizaţi atât directori din Ministerul Transporturilor, directori ai regionalei Braşov, dar şi controlori. Mai mulți directori sunt acuzați de evaziune fiscală.

Directorul CFR Călători, Ştefan Roşeanu, a declarat că este vorba despre o anchetă a procurorrilor şi poliţiştilor privind activitatea din zona şefilor şi controlorilor de tren. El a precizat că această anchetă este făcută pentru a se stabili în ce măsură sau cum sunt posibile călătoriile fără bilet. "Ancheta se face pentru a se vedea în ce măsură informaţiile legate de mersul fără bilet se adeveresc", a mai spus Roşeanu, precizând că anchetatorii audiază mai mulţi angajaţi CFR, citează Mediafax.

Surse judiciare afirmă că ancheta ar fi pornit de la regionala CFR Braşov şi ar fi fost extinsă apoi la toate regionalele CFR, fiind vizaţi zeci de controlori de tren care ar fi luat mită de la călători care circulau fără bilet.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite