Braşov: Ziua Mondială a Donatorului de Sânge se serbează în toată lumea
0În Braşov, dar şi în ţară, s-au împărţit mii de pliante care explică cât de important este donarea de sânge. Autorităţile speră ca numărul donatorilor să crească.
În România, doar 17 oameni din 1.000 donează sânge, în timp ce în celelalte ţări europene numărul donatorilor se situează între 40 şi 80 de persoane la 1.000 de locuitori. Cea mai rară grupă de sânge este AB negativ care se regăseşte doar la 10% din populaţie. „Este bine ca oamenii să vină să doneze. Orice persoană sănătoasă, trebuie să se gândească să facă acest lucru, deoarece donarea de sânge, care nu este periculoasă, poate salva multe vieţi“, a declarat Laurenţia Florea, directorul Centrului de Transfuzii Braşov.
Mergeţi la Centrul de Transfuzii
Braşovenii care vor să doneze sânge se pot prezenta în fiecare zi la Centrul de Transfuzii. Oamenii nu au voie să mănânce nimic în ziua respectivă şi trebuie să aibă trimitere de la medicul de familie. La o donare se extrag 400 ml de sânge. Femeile pot dona de trei ori de pe an, iar bărbaţii de cinci ori pe an. Este obligatoriu ca intervalul dintre două donări să fie de cel puţin 70 de zile. Donarea nu este periculoasă şi nu există risc de infecţie. În plus fiecărei persoane i se face şi un set de analize.
Bonusuri pentru sânge
Donatorii primesc pentru gestul lor un bon de 30 de lei pentru a-şi cumpăra alimente. La fiecare a cincea donare, braşovenii au dreptul la o primă de 60 de lei. Cei care donează sânge pot primi şi două zile de concediu de la serviciu şi au prioritate la bilete de tratament în unităţile Ministerului Sănătăţii, beneficiind de o reducere de 50% dacă au avut 15 donări în ultimii cinci ani. De asemenea, donatorul poate plăti, timp de două luni, doar jumătate dintr-un abonament RAT şi poate obţine decontarea cheltuielilor de transport între localitatea de domiciliul şi Centrul de Transfuzii.
Cine poate dona sânge?
Orice persoană cu vârsta cuprinsă între 18-62 ani şi greutatea minimă de 58 kg poate dona sânge. Este obligatoriu ca tensiunea arterială să fie în limite normale, iar donatorul nu trebuie să prezinte boli de piele, de sânge, sechele pulmonare şi să nu fi fie operat de ulcer.