Un bărbat reuşeşte de unul singur să aducă la Brăila sute de turişti, cât nu pot toate instituţiile statului la un loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Lâlă alături de familia din Israel pentru care a căutat date în arhive timp de câteva săptămâni   FOTO arhiva personală
Gabriel Lâlă alături de familia din Israel pentru care a căutat date în arhive timp de câteva săptămâni   FOTO arhiva personală

Brăila nu stă deloc bine la capitolul „turism”, iar societatea „Rocreativ”, înfiinţată de Consiliul Judeţean tocmai pentru a atrage cât mai mulţi turişi, nu prea îşi atinge obiectivele. În schimb, brăileanul Gabriel Lâlă reuşeşte prin forţe proprii să atraga sute de vizitatori în municipiul Brăila.

Lâlă a lucrat timp de mai mulţi ani ca voluntar, în cadrul unor organizaţii non-guvernamentale, iar recent a reuşit să obţină de la Ministerul Turismului diploma de ghid autorizat. Cu ajutorul unor anunţuri postate pe site-urile de specialitate, el a reuşit, începând din primăvarara acestui an, să implementeze cu succes la Brăila conceptul „City Tour”. Sute de turişti au beneficiat de tururile sale ghidate.

Pentru că a demonstrat că poate face de unul singur ceea ce societatăţile de stat nu reuşesc, conducerea CJ ar vrea să îl coopteze pentru implementarea unor proiecte de turism de mare amploare, dar deocamdată totul se rezumă la discuţii despre proiecte şi strategii. “Nu de strategii avem nevoie ci de acţiuni concrete. Cât timp nu se reabilitează centrul istoric nu putem vorbi despre turism la scară largă în Brăila”, punctează Lâlă

„M-am întâlnit cu domnul Lâlă şi am avut o discuţie foarte frumoasă în ceea ce priveşte viitorul turismului în Brăila. Am discutat pe două aspecte: ce viziune are în ceea ce face el şi cum poate ajuta CJ la dezvoltarea turismului din Brăila. La aceste  două aspecte menţionate mi-a spus că se gândeşte şi îmi va da în scris cum vede dezvoltarea turismului din Brăila. A rămas să ne întâlnim, să vedem dacă punctele sunt comune. Apoi să facem o dezbatere publică, împreună cu el, cu toţi factorii implicaţi şi să generăm pe strategia actuală de turism - pentru că nu este bătută în cuie - unul sau două obiective imediate, pe care să le facem. Să mergem mai departe şi să încercăm să dezvoltăm turismul din Brăila. Absolut orice. Accept orice idee, numai să demarăm ceva”, a declarat, recent, Francisk Chiriac, preşedintele CJ Brăila.

Referitor la discuţia purtată cu şeful Consiliului Judeţean, Gabriel Lâlă nu s-a sfiit să pună punctul pe i:“I-am spus domnului preşedinte că e nevoie mai puţin de strategii şi mai mult de acţiuni concrete. Dacă vrem să atragem turişti, trebuie să avem ce să le oferim şi arătăm, iar situaţia actuală a Brăilei, cu clădirile degradate din centrul vechi, cu haitele de câini de pe străzi, cu trotuare stricate, murdare sau ocupate de maşini, nu prea reprezintă o carte de vizită cu care să ne lăudăm. Dacă sunt puse la punct aceste aspecte, turiştii vin singuri, nu trebuie să alergăm noi după ei!”, declară tânărul brăilean.

A adus la Brăila 200 de turişti

Membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei de Turism “Proilavia”, Gabriel Lâlă este un călător pasionat care, după ce a vizitat nenumărate oraşe din România şi din alte ţări de prin Europa, s-a decis să pună în practică ceea ce la alţii a devenit deja ceva banal. E vorba despre "City Tour", tururi ale oraşului, în cadrul cărora el, ca ghid specializat, să le prezinte turiştilor tot ce are Brăila mai inedit şi mai special.

turismbr

După ce a pregătit câteva itinerarii şi s-a documentat foarte bine despre zonele şi clădirile incluse pe traseu, Gabi Lâlă a lansat, astă primăvară, “city tour"-urile brăilene, făcându-şi publicitate pe reţelele de socializare şi pe site-urile specializate de turism. Încet-încet, treaba a început să meargă, iar dacă iniţial participau sporadic la tururile sale ghidate câte două-trei persoane, pe parcurs lucrurile s-au schimbat, iar grupurile conduse prin oraş au început să fie formate din zeci de turişti, români sau străini. Contra unor sume modice, pe care i le plătesc la sfârşit ghidului, funcţie de cât de mult le-a plăcut excursia, Gabriel Lâlă a plimbat, din aprilie până în prezent, circa 200 de persoane prin locurile cele mai frumoase şi mai pline de istorie din oraş.

Tânărul spune că, atunci când a fost cazul, şi-a oferit gratuit serviciile de ghid. “Nu banii contează în ceea ce fac eu, ci bucuria de a ajuta pe alţii să ne descopere oraşul. Am avut, de exemplu, un tânăr din Polonia care mi-a spus de la început că el nu are decât 10 lei în buzunar, dar că ar vrea să viziteze Brăila, fiindcă se află într-un tur al României. Bineînţeles că nu puteam să îl refuz. L-am plimbat peste tot, i-am povestit despre clădiri şi biserici aşa cum fac de obicei cu grupurile pe care le ghidez. A fost încântat de ceea ce a văzut şi a auzit”, spune Gabriel.

A răscolit arhivele pentru o familie din Israel

Tururile ghidate oferite de acesta pot implica, uneori, foarte multă muncă de documentare. În vara acestui an, Lâlă a fost contactat pe un site de turism de o familie din Israel cu origini româneşti, care intenţiona să viziteze Brăila. “Doamna are rude care s-au născut şi au trăit în Brăila. Mai exact, bunicii din partea mamei au avut afaceri prospere aici, iar mama sa a copilărit la Brăila. Voia să ştie mai multe despre clădirile care o legau de acest oraş, dar nu cunoştea prea multe detalii. Ca să pregătesc vizita lor, am căutat câteva săptămâni în arhive şi astfel am reuşit să dau de urma bunicului doamnei. Este vorba despre Arnold Waldsein, care a avut două magazine, unul la intersecţia străzii Regale cu strada Unirii, unde este acum magazinul Winmarkt-Dunărea, iar unul la intersecţia străzii Regale cu strada Mihail Sebastian, fostă Coroanei. Am găsit şi locul unde a fost casa familiei, pe strada Mihail Sebastian, dar între timp casa respectivă a fost demolată, nu mai există fizic”, ne-a spus Gabriel Lâlă.

În ziua când cei doi soţi din Israel, Ronen şi Ilana, au anunţat că vin la Brăila, cu trenul, de la Bucureşti, Lâlă i-a aşteptat la gară, iar de acolo a început turul ghidat. “Au venit cu trenul de 12.00, iar la 17.00 aveau tren înapoi, spre Bucureşti. În cele cinci ore cât au stat la Brăila i-am dus în locurile unde au fost pe vremuri magazinele bunicului doamnei, şi locuinţa familiei, apoi i-am plimbat pe faleză, în Grădina Mare, şi în alte locuri din oraş. I-am dus inclusiv la Templul Evreiesc de pe Str. Petru Maior, dar din păcate n-am putut intra înăuntru pentru că era închis. La final, am intrat la un restaurant, unde am luat masa, am băut o sticlă de vin şi am vorbit despre Brăila. A fost o plimbare emoţionantă, se citea asta în vocea lor”, îşi aminteşte ghidul brăilean.

Citiţi şi


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite