Cosmin Boldeanu, medicul care a ales să lupte cu maladia secolului

Cosmin Boldeanu, medicul care a ales să lupte cu maladia secolului

Cosmin Boldeanu, medicul care a ales Oncologia în defavoarea Informaticii, foto Ciprian Dragomir

S-a specializat în Oncologie pentru că astfel poate să-şi ajute semenii să lupte cu cancerul. Pentru el, niciun caz nu seamănă cu altul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pasionat de informatică a ales să se îndrepte către Medicină atunci când şi-a dat seama că nu-i place analiza matematică, materie obligatiorie la Informatică. După ce a absolvit cursurile Facultăţii de Medicină la Constanţa şi a făcut rezidenţiatul la Institutul Oncologic din Bucureşti a revenit acasă pentru a profesa.

„Am făcut facultate la Constanţa, un centru universitar mai mic, dar cu ambiţii mari şi pretenţii pe măsură. Pe vremea aceea eram puţini studenţi şi asistenţii puteau ocupa mai bine de noi", povesteşte dr. Cosmin Boldeanu.

Medicul spune că a ales această specializare pentru că este una de viitor.

„Satisfacţiile profesionale sunt puţine în această profesie, dar atunci când există sunt foarte intense", a precizat oncologul.

Din martie 2008 lucrează la Spitalul Judeţean Brăila la Secţia Oncologie şi spune că se simte foarte bine aici, iar colegii sunt oameni deosebiţi - „parcă aş fi de o viaţă întreagă aici".

„Rezidenţiatul l-am făcut la Bucureşti la Institutul Oncologic apoi am decis să revin la Brăila pentru că acolo concurenţa era acerbă şi neloială", a mai spus doctorul Boldeanu.

În ajutorul pacienţilor suferinzi

În evidenţele medicilor de la Oncologie sunt aproximativ 6.000 de pacienţi cu cancer. Deşi jumătate dintre cei care ajung aici sunt în stare gravă, fiecare în parte primeşte atenţia şi îndrumarea cuvenită din partea dr. Boldeanu.

Secţia are 55 de paturi şi din punct de vedere al aprovizionării cu medicamente avem cam tot ceea ce ne trebuie. Numărul de cazuri rămâne constant anul acesta faţă de anul trecut, dar în schimb a crescut adresabilitatea pacienţilor. Oamenii se prezintă mai repede la medicul de familie atunci când au o problemă, iar aceştia îi trimit mai departe la specialişti", explică medicul.

Implicaţii sociale nebănuite

Unul dintre primele cazuri cu care s-a confruntat dr. Cosmin Boldeanu a fost acela al unei femei de 56 de ani pe care după ce a fost consultată de medic a fost sfătuită să se ducă la Bucureşti pentru a se opera de urgenţă pentru că avea cancer la sân.

„Doamna nu a vrut să mă creadă, dar a mers la Bucureşti pentru consult şi mai apoi s-a operat. A revenit acasă şi de atunci vine lunar la control. Pacienţilor mei le spun că niciun caz nu se aseamănă cu altul, unii mă cred, iar alţii nu", povesteşte medicul, care adaugă că mulţi pacienţi reacţionează în prima fază astfel, refuzând să creadă că tocmai lor li se întâmplă aşa ceva.


Întrebări şi răspunsuri


Care sunt caracteristicile meseriei pe care o aveţi?

„Este o meserie dinamică, foarte solicitantă din punct de vedere psihic, dar care poate aduce şi multe satisfacţii, contrar opiniei generale".

Sistemul medical a evoluat în ceea ce priveşte Oncologia?

„Sistemul s-a schimbat în bine pentru că au început să se aloce sume mai mari pentru pacienţii noştri şi oamenii au acces la tratamente moderne".

Aveţi mai multe cazuri de cancer în rândul tinerilor?

„Sunt din ce în ce mai multe tinere de 28 - 35 de ani care au cancer la sân, aflate în tratament la noi. Cazurile grave sunt îndrumate către alte centre din ţară".


Ce-i place

"Îmi place să petrec cât mai mult din timpul meu liber cu băieţelul meu, Dragoş, şi cu soţia mea, Anca. De asemenea îmi plac mult muzica, sportul, dar şi filmele. Îmi place enorm ceea ce fac şi, dacă ar fi să o iau de la capăt, tot această specializare ar fi pe placul meu, aş alege tot Oncologia. Este o continuă luptă cu boala".

Ce nu-i place

"Nu-mi place să aştept. Nu-mi place să stau la cozi, în general. Nu-mi place să fiu expediat şi nici să expediez. De asemenea, nu-mi plac pacienţii care vin, bat cu pumnul în masă şi consideră că lor li se cuvine toată atenţia mea din acel moment".


Profil

Născut: 15 ianuarie 1977, Brăila

Studii: Facultatea de Medicină, Rezidenţiat în Oncologie finalizat în 2007

Profesie: Medic oncolog

Familie: Căsătorit, un copil

citeste totul despre: