Brăila: Prevenirea și reducerea abandonului școlar pe bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Sala de Conferințe a Inspectoratului Școlar Județean Brăila au fost lansate astăzi dimineață două proiecte finanțate prin Programul Operațional Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013", domeniul de intervenție "prevenirea și corectarea părăsirii timpurie a școlii", având ca beneficiar Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.

Acestea au ca obiectiv principal prevenirea şi diminuarea abandonului şcolar prin acţiuni de susţinere şi formare a persoanelor implicate în procesul educaţional.

„Salvaţi copiii de abandon şi neintegrare" și „Cerinţe Educaţionale Speciale pentru Toţi" sunt derulate în parteneriat cu inspectoratele şcolare din Brăila, Iaşi, Mureş, Botoşani, Vaslui și Maramureş și realizate în colaborare cu VIA University College din Danemarca, țara cu cel scăzut risc de abandon școlar.

Proiectul „Salvaţi copiii de abandon şi neintegrare" va permite elaborarea de strategii şi planuri de acţiuni pentru prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii pentru 2.000 de elevi de liceu din toate cele 6 județe cel mai puțin dezvoltate din patru regiuni diferite ale ţării.

Finalitatea constă în identificarea în următorii trei ani a strategiilor de reintegrare pentru 1910 elevi de liceu aflați în situație de risc/abandon, reintegrarea a 90 de persoane care au părăsit școala și consilierea și orientarea profesională a 1510 părinți.

„Cerinţe Educaţionale Speciale pentru Toţi" este cel de-al II-lea proiect desfăşurat în parteneriat cu aceleaşi instituţii şi îşi propune prevenirea abandonului școlar prin dezvoltarea de programe educaționale pentru un număr de 900 de elevi cu CES (deficiențe locomotorii, deficiențe senzoriale), facilitarea accesului la programe de formare continuă a 400 de persoane implicate în educația acestor copii, precum şi reintegrarea educaţională şi socială a 30 de copii cu probleme speciale care au părăsit timpuriu sistemul de învăţământ.

„În cadrul primului proiect, 2000 de elevi de liceu cu rezultate foarte bune la învăţătură, dar cu condiţii materiale precare, unde există risc de abandon, vor primi burse timp de doi ani. În cadrul celui de-al II-lea proiect se urmăreşte menţinerea în sistemul de învăţământ a copiilor cu probleme deosebite și integrarea lor astfel încât să fie utili comunității", a precizat șeful ISJ Brăila, Viorel Botea.

Valoarea celor două proiecte depășește 40 milioane de lei, cu o cofinanțare totală de peste 700 mii lei.

Lansarea proiectelor la Brăila s-a făcut în prezența coordonatorilor proiectului la nivelul celor 4 regiuni, a subprefectului județului Brăila, Veronica Macri, a primarului municipiului, Aurel Simionescu, a conducerii ISJ Brăila și directorilor de școli.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite