Braila: Invitaţie la reverie în Grădina Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grădina Publică şi-a recăpătat strălucirea de odinioară. Aleile, băncile, spaţiile verzi, fântânile, statuile şi ceasul de flori au fost refăcute.

Spre bucuria celor trecuţi de prima tinereţe, şi nu numai, Grădina Mare s-a transformat spectaculos. Spaţiile verzi bine delimitate şi îngrijite, aleile asfaltate, băncile şi spaţiul de joacă pentru cei mici sunt ingredientele unei zile perfecte pentru copii şi adulţi.


“După ce s-a făcut ordine şi curăţenie aici îţi este mai mare dragul să te plimbi prin Grădină. Este aproape la fel de frumos ca pe vremea când eram eu tânără. A fost o perioadă în care nu te puteai apropia de locul acesta. Acum totul este ca nou, poliţia mai face un rond pe aici şi mă simt în siguranţă. Parcă nu mai sunt nici aşa de mulţi câini şi se poate juca şi nepotul meu cu alţi copii”, spune Maria, o pensionară de 70 ani, ieşită la plimbare cu nepoţelul.
Şi adolescenţii au observat schimbarea din Grădina Mare.


“Sunt fostă elevă a Liceului «Economic». Când eram la liceu nu ne puteam apropria de Grădină prea mult. Era multă mizerie, câini cu duiumul şi feţe dubioase. Acum s-a transformat şi schimbarea asta era necesară”, spune Anca, 29 ani.


Frumuseţea de odinioară în viaţa de astăzi


Dacă până mai ieri Grădina Mare, aşa cum i se mai spune, era doar locul în care se găseau urme ale clădirilor despre care a scris Panait Istrati, iar plimbarea pe aici era riscantă, tocmai fiindcă devenise raiul vagabonyilor şi al câinilor comunitari, acum, lucrurile s-au schimbat.


Grădina a fost reabilitată şi redată publicului la sfârşitul anului 2008, fiind de atunci locul în care se organizează diverse evenimente şi festivaluri. Primarul Aurel Simionescu spunea la acea dată că începe o nouă etapă în istoria acestui spaţiu, fără a uita însă că în această grădină aveau loc activităţi diverse, periodic.


Şi pentru ca amintirea acestui spaţiu să fie întocmai pentru cei de vârsta a doua, chioşcul din centrul grădinii a fost reamenajat, iar Muzica Militară a Garnizoanei Brăila sub bagheta lt. col. Gogu Petrea poate fi din nou ascultată.


Nici ceasul de flori nu a fost uitat, el fiind reamenajat pentru a indica ora exactă. Primarul a spus că va face demersuri astfel încât Castelul de apă din Grădina Publică să fie reabilitat şi să se redeschidă un restaurant unde brăilenii să poată savura mâncăruri tradiţionale româneşti, dar şi să deguste o bere bună.
Liniştea nu s-a aşternut însă pe deplin în acest loc magic. Se lucrează de zor la două imobile din incinta grădinii.


Casa “Istrati”, cafenea literară şi cuibuşor pentru artişti


Reabilitarea Casei Memoriale “Panait Istrati” şi a Secţiei de Etnografie a Muzeului Brăilei se apropie de final. Aici, autoritatile vor să deschidă o cafenea literară, dar şi un spaţiu în care artiştii brăileni să se întâlnească. Autorităţile spun că în câteva luni totul va fi gata. Şi aceste două obiective vor fi atracţii pentru brăilenii de orice vârstă. 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite