Brăila: Gheorghe Gorincu, este părintele profesorilor de tehnică bancară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Gheorghe Gorincu, este părintele profesorilor de tehnică bancară
Brăila: Gheorghe Gorincu, este părintele profesorilor de tehnică bancară

Publicist şi iubitor de istorie, dascălul, originar din Fălticeni, le-a arătat generaţiilor sale de elevi motivaţia pentru a-şi depăşi limitele.

Profil

Nume
Gheorghe Gorincu
Născut
9 noiembrie 1925, Fălticeni, Suceava
Studii
Facultatea de Finanţe, Credit şi Contabilitate din cadrul Institutului de Ştinţe Economice  absolvită în 1950
Familie
Căsătorit


Născut şi crescut în Fălticeni, Gheorghe Gorincu a ajuns şi pe meleagurile dunărene după ce a primit o ofertă din partea Ministerului Finanţelor de a profesa. A ales Brăila pentru că nu văzuse niciodată Dunărea.

“După facultate am lucrat ca inspector de credite la Banca Naţională din Fălticeni. Mi s-a oferit un post de profesor la cursul de Tehnică bancară cu menţiunea că aveam să-mi păstrez şi postul de la bancă. Am fost apoi întrebat la ce şcoală vreau să merg şi am ales Brăila pentru că nu văzusem până atunci Dunărea şi nici Marea Neagră”, povesteşte plin de nostalgie Gheorghe Gorincu.


Ajuns la Brăila s-a îndrăgostit de acest oraş şi a început să se implice tot mai mult în activitatea de la şcoala unde profesa. În 1959 Ministerul Finanţelor a decis să înfiinţeze în centrele importante Şcoli Tehnice Financiare care să pregătească cadre financiare şi bancare, unitate care ulterior s-a transformat în Liceul “Economic”. Inspectorul şef Gheorghe Gorincu a fost solicitat pentru a ajuta la realizarea acestui vis. Sediul noii unităţi de învăţământ a fost ales pe strada Bolintineanu, lângă Grădina Publică.


În 1971 profesorul Gorincu a făcut demersuri pentru ca Liceul “Economic” să-şi sărbătorească centenarul. “Am făcut cercetări pe la Arhivele Brăilei şi am strâns toate documentele necesare care să ateste că în 1871 a fost înfiinţat la Brăila Liceul Comercial şi astfel puteam să ne serbăm centenarul liceului. Am dorit apoi să dăm nume liceului şi am ales «Ion Ghica». Cam aşa s-a scris istoria”, a spus zâmbind profesorul.

Ideile sale au venit în ajutorul elevilor

Toate Liceele Teoretice din Brăila aveau ateliere practice unde confecţionau obiecte utile. “Noi nu aveam nimic şi am decis să facem un magazin şcolar cu circuit închis pentru practica elevilor. Această idee a prins contur şi magazinul a fost înfiinţat şi aprovizionat de la Galaţi cu rechizite şi dulciuri, beneficiile rămânând în cadrul şcolii”, povesteşte Gheorghe Gorincu.

Amintiri de preţ

Una dintre numeroasele amintiri pe care le are profesorul Gheorghe Gorincu şi pe care o povesteşte celor care-i trec pragul cu mult drag este întâlnirea cu Tamara Buciuceanu.


“Când eram la şcoală la Fălticeni s-a decis înfiinţarea unei trupe de teatru. La prima repetiţie cu “Coana Chiriţa în provincie” au venit două fete de la Liceul «Doamna Elena» din Suceava – Tamara şi Iulia Buciuceanu. Prima avea să devină una dintre cele mai mari actriţe ale României, a doua mare soprană la Opera Română. Germenele teatral era încolţit încă din acea vreme în Tamara Buciuceanu. Spectacolul pe care l-am susţinut a fost un succes. A urmat apoi şi o altă piesă pusă în scenă, de această dată fiind vorba de o piesă de Moliere pe care am jucat-o tot cu Tamara Buciuceanu”, îşi aminteşte surâzător profesorul.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost activitatea dumneavoastră la Grupul Şcolar Radio-TV?

G. G.: "Am înfiinţat claselor de liceu Radio-TV, specialitate care se păstrează şi astăzi. Am contribuit la construirea unui local nou de şcoală cu internat, cantină, săli de laboratoare pe Şoseaua Râmnicu Sărat. Totodată am susţinut ca proiectele de diplomă ale elevilor de aici să cuprindă şi câte un obiect util electronic cu funcţionalitate".

Aveţi o bogată activitate publicistică. 


G. G.: "Am publicat numeroase articole în reviste de specialitate – Finanţe şi Credit, Contabilitate, diverse reviste de pedagogie, istorie, agricultură atât în timpul activităţii cât şi după ce am ieşit la pensie".

Ce-i place

"Îmi place munca. Toată viaţa am mers pe principiul acesta. Trebuie tot timpul să fii în activitate, dar munca trebuie alternată cu mişcarea. Despre o persoană care nu se spune nimic este sortită pieirii. Am fost mulţumit şi când s-a vorbit de mine de bine şi când s-a vorbit de rău", spune profesorul.

Ce nu-i place

"Nu-mi place ipocrizia. Nu-mi place când o persoană este de acord cu mine în faţă şi în spate nu. Am fost pus în această situaţie şi nu-mi place. Nu-mi place să văd tinerii pe care i-am instruit că se menţin la un anumit nivel şi nu încearcă să progreseze în idei. Nu-mi place să-i văd închistaţi", a conchis Gheorghe Gorincu.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite