Alarmant: Drogurile legale distrug copilării/Spice shop-urile au fost înlocuite la Brăila de Aromatherrapy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magazinele de „vise" vând acum substanţe etnobotanice sub un nou nume, acela de „Aromatherrapy". Magazinele închise în februarie, au fost redeschise sub alte nume şi vând substanţe tot cu efecte halucinogene. Până acum, oamenii legii nu le-au controlat, iar tinerii consumă în voie „substanţele legale"

Au reapărut ca ciupercile după ploaie. Oraşul este împânzit de noile magazine de „vise", care funcţionează acum cu denumirea de „Aromatherrapy". Persoane care le-au călcat pragul ne-au confirmat: acolo se vând etnobotanice.

Pline de produse noi, altele decât cele 36 de substanţe declarate interzise, magazinele de „vise" au fentat legea, iar plantele cu efect halucinogene sunt la mare căutare printre tineri.

"Prafuri" la Fântână

Sunt la fel ca etnobotabicele, spun consumatorii. Singurul inconvenient: un pic mai scumpe. Spre exemplu, produsele care erau 30 de lei, au ajuns acum la preţul de 50 de lei.

Cel mai grav lucru este că adolescenţii au început să consume etnobotanice pe unde apucă. Reporterii „Adevărul de Seară" au surprins un grup de tineri, în parcul de joacă de la Hexagoane, care îşi etalau în văzul tuturor, arsenalul de „droguri legale". Nestingheriţi, tinerii si-au întins pe masă "prafurile" şi au început să prizeze.

image

Un alt adolescent a fost văzut fumând o tigară, pe care o numea „ciocolată", chiar în faţa Primăriei. După ce şi-a savurat „ciocolata", Andrei a început să râdă fără niciun motiv.

„Nu vă spun cum mă cheamă, că mă bate mama acasă. Bine, mă cheamă Andrei şi atât, numele nu vi-l pot spune. Sunt la fel ca etnobotanicele. Fumez de plăcere, să mă simt bine, să fiu vesel. Nu observaţi?", spune băiatul, izbucnind într-un râs aproape isteric.

Joint-uri la umbra legii

Cu toate acestea, în ultima perioadă, la Unitatea de Primiri Urgenţe nu a mai ajuns niciun consumator. „Înainte aproape nicio gardă nu trecea fără să nu avem măcar un caz", ne-a precizat dr. Marian Baciu, purtător de cuvânt UPU.

Medicii spun că există probabilitatea ca organismul consumatorilor să se fi obişnuit cu produsele, dar avertizează că acestea dau dependenţă şi au efecte psihotrope, fiind la fel de periculoase ca drogurile.

"Nişte prostii care distrug copilării", ne-a spus mama unui tânăr de 16 ani, care şi-a prins fiul prizând asemenea prafuri.

Mai grav este că deocamdată nimeni nu se sesizează, iar tinerii fumează în voie, unde au chef.

Nici Protecţia Consumatorilor, nici DSP nu au mai trecut pe la magazinele de „vise".

Reamintim că în luna februarie, oamenii legii au ridicat din cele cinci magazine produse de 127.760 lei.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite