Botoşani: PORTRET: Angelica Gherman: Dascălul cu mii de cărţi vândute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: PORTRET: Angelica Gherman: Dascălul cu mii de cărţi vândute
Botoşani: PORTRET: Angelica Gherman: Dascălul cu mii de cărţi vândute

rin clasele Angelicăi Gherman au trecut sute de copii în cei 38 de ani de activitate. Recunoaşte că nu s-a săturat niciodată de cei mici şi nici nu i-ar trece prin cap să renunţe la

rin clasele Angelicăi Gherman au trecut sute de copii în cei 38 de ani de activitate. Recunoaşte că nu s-a săturat niciodată de cei mici şi nici nu i-ar trece prin cap să renunţe la meserie. „Aici e ca într-o căsnicie. Nu ai ce căuta în învăţământ dacă nu ai răbdare, mai ales în învăţământul primar", mărturiseşte învăţătoarea. A văzut fiecare elev ca pe propriul copil şi a încercat să-l înveţe cum poate mai bine.

Mama de la şcoală

Grija continuă pentru cei mici a fost şi principalul motiv pentru care a început să scrie cărţi şi culegeri ajutătoare. A vândut până acum 300.000 de cărţi.

„Am clasa întâi şi când mă pregătesc pentru lecţii fac, independent, câte o fişă de muncă pentru fiecare literă şi aşa mi se adună fişe peste fişe, iar la finalul abecedarului, iese o carte", susţine dascălul. De la exerciţii de gramatică până la antologii de texte, toate cărţile au câte o poveste. „Am văzut că le plăcea foarte mult să completeze integrame şi atunci am introdus mici rebusuri în cărţile de matematică", spune învăţătoarea.

Mai mult, ştiind că celor mici nu le place lectura, a introdus acele rebusuri şi în culegerile de română. Ca elevii să le poată rezolva, trebuiau să citească poezii sau texte literare. Nu poate să spună cât îi ia să lucreze la o carte, de fiecare dată este atentă şi la programa şcolară şi spune că multe lucrări trebuie revizuite, ca să fie conforme cu ce se învaţă în clasă.

Primii elevi i-au rămas în inimă

Îşi construieşte fiecare exerciţiu astfel încât să-l facă pe cel mic să devină interesat de şcoală şi să nu înceapă să urască materia. Visa să devină profesoară de franceză, însă după prima întâlnire cu copiii nu s-a mai putut dezlipi de ei şi a făcut Institutul de Pedagogie. Se consideră tânără şi plină de energie, asta datorită celor mici. Spune, amuzată, că nu are decât 38 de ani. Apoi se corectează şi zice: „38 de ani de activitate".

Şi acum îşi aduce aminte de primii elevi pe care i-a avut la Şcoala nr. 13. A primit una dintre cele mai slab pregătite clase, dar de acei elevi îşi aminteşte cu mare drag.

După ce a reuşit să trimită o elevă la olimpiada de matematică, în clasa a IV-a, mama fetiţei a venit şi i-a spus: „de unde mai ştiu eu că ajunge pe mâini aşa, ca ale dumneavoastră?". Atunci şi-a dat seama învăţătoarea cât de iubită este de părinţi şi de elevi.

întrebări şi răspunsuri
Cum vă văd elevii care învaţă de pe cărţile dumneavoastră?
Se uită cu nişte ochi miraţi la mine. Pentru elevi, autorul de carte li se pare un om deosebit.


Cum vă simţiţi după atâţia ani de când sunteţi învăţătoare?
Copiii mă întineresc. Ei sunt cei care îmi dau energie şi, în acelaşi timp, le dau şi din energia mea.


Care sunt greutăţile în această slujbă?
Nu pot spune că sunt anumite greutăţi, însă te doare când afli că un copil din clasa ta este necăjit. Suferi şi tu alături de cei care au părinţii plecaţi la muncă, în Italia, de exemplu.

ce-i place
„Îmi place când oamenii au încredere în ceea ce fac eu. Mă bucur când îmi este recunoscută munca, având în vedere că lucrările mele au fost vândute într-un număr de exemplare care unora li se pare ireal“.

ce nu-i place
„Nu-mi place prefăcătoria, indolenţa şi minciuna. Eu sunt un om care spune totul direct şi, de multe ori, nu mi-e atât de bine“.

profil
născută. 5 ianuarie 1951, Săveni, judeţul Botoşani.
studii. Institutul Pedagogic de Învăţătoare, Botoşani, promoţia 1974.
familie. Căsătorită.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite