Botoşani: Ionuţ Marcu: „Trăiesc pentru concursurile de raliu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre cei mai talentaţi piloţi de raliu din Botoşani. Tânărul are în palmares mai multe premii obţinute la concursurile desfăşurate în ţară.

Ionuţ Marcu a concurat pentru prima dată într-o competiţie de raliuri în 2004. A luat maşina părinţilor, s-a înscris în concurs şi a câştigat. „Era un concurs de raliu pentru amatori. Trebuia să fiu copilotul lui Andy Drob. Cu o oră înainte de concurs m-am hotărât să particip ca pilot. Am sunat-o pe mama şi am rugat-o să-mi dea maşina. Am găsit imediat un prieten care să fie copilot şi m-am înscris”, îşi aminteşte Ionuţ Marcu. „Au fost trei probe, în poligon, pe drumul forestier de la Baisa la lacul Eminescu şi pe şosea, la Ipoteşti. La final am ieşit pe primul loc”, mai spune botoşăneanul. Din acel moment şi-a dat seama că are abilităţi pentru a deveni pilot de raliuri.

Şi-a modificat maşina pentru curse
În 2006, Ionuţ Marcu s-a înscris la clubul Auto Green Rally şi a obţinut licenţa de pilot de raliu. Imediat şi-a cumpărat un Volkswagen Golf III, pe care l-a transformat în maşină de raliu.

„Golf-ul era avariat. L-am refăcut aproape în totalitate, i-am montat bare de protecţie, i-am pus scaune speciale. Am investit cred că vreo 3.000 de euro. Imediat mi-am cumpărat un costum şi o cască. Cu acest Golf am participat la o competiţie de viteză pe traseu montan, la Buzău, unde am obţinut locul doi”, a  precizat Ionuţ Marcu. Cu acest autoturism a participat la mai multe competiţii, cel mai bun rezultat obţinut fiind locul I la Raliul României, care s-a desfăşurat în 2006, la Timişoara. 

Ajutor de la sponsori
În prezent, Ionuţ Marcu are un Opel Kadett pe care l-a cumpărat anul trecut de la Piteşti. Era o maşină pregătită pentru raliu, dar fusese avariată. A reparat-o şi a participat la trei etape de Campionat Naţional.

 „La etapa de la Cluj, cu două etape înainte de final, nu a mai pornit maşina şi am fost nevoit să abandonez. A fost o problemă la partea electrică. A urmat etapa de la Braşov, unde din nou am avut probleme cu maşina, după care la Iaşi am terminat pe locul doi la grupa H3. De obicei, la o etapă de raliu se înscriu circa 70 de concurenţi, dar termină doar 30-35. Pot spune că sunt oarecum în grafic”, afirmă Ionuţ Marcu. Botoşăneanul şi-ar dori să participe la toate etapele Campionatului Naţional de Raliu, dar principala problemă o reprezintă banii.

 „Pregătirea unei maşini pentru concurs este costisitoare. În plus, o deplasare înseamnă o cheltuială foarte m are pentru noi, care de multe ori mergem cu proprii bani şi cu ce mai adunăm de la un sponsor. De aceea nu putem participa la toate etapele Campionatului Naţional”, susţine pilotul.

Profil

Născut: 3.01.1980, Botoşani

Educaţie: Facultatea de Management

Experienţă: pilot de raliu din 2004

Familie: necăsătorit

Întrebări şi răspunsuri

Ce ţi-ai propus să faci până la finalul anului?

Vreau să mai particip măcar la o etapă a Campionatului Naţional de Raliu. Mai sunt patru etape, din care prima la Sibiu, unde nu pot participa. De asemenea, nu voi participa nici la a doua, deoarece copilotul are nuntă. Sper să reuşesc să concurez la una dintre ultimele două care vor fi în toamnă.

Cât te costă o deplasare la o etapă de campionat?

Minimum 1.500 de euro. Costurile sunt foarte mari deoarece trebuie să mergi cu mai multe zile înainte de concurs, trebuie să duci maşina pe platformă şi să-i plăteşti cazare şi masă la mecanic. Noi încercăm să reducem la maximum cheltuielile.

Ce-i place

„Când eşti pasionat de raliu şi participi în competiţii nu poţi să-ţi permiţi să mai ai şi alte pasiuni. Este un sport prea costisitor, dar îmi place foarte mult ceea ce fac şi trăiesc pentru concursurile de raliu. Sunt conştient că nu câştig niciun leu din raliu, ba din contră cheltuiesc sume destul de mari. Anul acesta nu voi pleca nicăieri în concediu. Decât să cheltuiesc banii pe litoral, mai bine fac deplasarea la o etapă de Campionat Naţional”, a spus Ionuţ Marcu.

Ce nu-i place

„Nu-mi place când unii vorbesc fără să aibă habar şi-şi dau cu părerea despre ce ar trebui să faci. Nu-mi place că acest sport nu este mediatizat aşa cum ar trebui să fie şi că prea puţini se implică”, mai susţine pilotul botoşănean.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite