Botoşani: Gheorghe Median: Provoacă oamenii să vină la muzeu
0Este cel mai vechi angajat al Muzeului Judeţean de Istorie din Botoşani, iar în decursul anilor a organizat 150 de expoziţii despre oraşul adoptiv
Gheorghe Median este prahoveanul îndrăgostit nebuneşte de oraşul celor patru giganţi ai culturii române. Prin munca sa a încercat să îi ajute pe botoşănenii născuţi în acest oraş să descopere comoara pe care o au. A organizat peste 150 de expoziţii despre tot ce înseamnă vechiul Botoşani. Despre străzi, case, oameni, şcoli, reviste şi ziare.
„Am încercat să fac altceva decât se face la un muzeu. Am mers pe lucruri ce păreau neinteresante. De exemplu am organizat o expoziţie despre divertismentul în Botoşani. Cum îşi petreceau botoşănenii timpul liber înainte. Am folosit imagini din parc, de la bâlciuri. Cei din înalta societate mergeau în sălile de lectură, la biblioteci”, explică muzeograful.
Pasionat de personalitatea şi opera lui Nicolae Iorga
Încă de mic copil, Gheorghe Median a savurat istoria. A fost marcat de personalitatea lui Nicolae Iorga, citindu-i toate operele. L-a fascinat într-atât, încât în urmă cu doi ani a scos cartea „Nicolae Iorga şi Botoşaniul- legături epistolare”.
„Pasiunea pentru Iorga a însemnat o preocupare continuă. Am studiat 430 de volume şi 100.000 de scrisori, din care am ales pentru carte 200. Iorga m-a făcut să îmbrăţişez meseria de muzeograf“, declară Gheorghe Median. Norocul a făcut că, imediat după terminarea studiilor universitare, a lucrat la Casa Memorială „Nicolae Iorga“.
„Nu mi-a fost uşor. După terminarea facultăţii, în anul 1972, am optat să vin la Botoşani. Spre surprinderea mea m-au repartizat la Flămânzi, lucru cu care eu nu am fost de acord. O lună am umblat pe la Bucureşti, pe la Comitetul Central, până am luat legătura cu primul secretar şi am reuşit astfel să ajung la Botoşani, unde am fost trimis la Casa Iorga“, spune muzeograful, care timp de doi ani a fost nevoit să suporte repercursiunile „încăpăţânării“ sale. Gheorghe Median a prins vremurile când muzeul nu era decât o clădire cu multe încăperi goale.
37 de ani la muzeu
După o muncă colosală de teren şi studiu, a reuşit în trei ani să adune materiale pentru a înfiinţa secţia de Istorie Contemporană. „Am umblat pe la Arhivele Statului, am adunat de la oameni din Botoşani, comunişti, veterani de război, tot felul de lucrări de la Primul Război Mondial şi până atunci“, îşi aminteşte Median.
Meseria de muzeograf l-a împlinit întru totul, iar dorinţa sa din tinereţe, aceea de a deveni profesor de istorie, s-a împlinit. De-a lungul timpului, sute de grupuri de elevi care au vizitat expoziţiile muzeului au învăţat istorie de la Gheorghe Median. „Muzeul oferă cele mai bune lecţii de istorie, cultură şi artă“, conchide bărbatul.
Întrebări şi răspunsuri
Cum aţi ajuns în Botoşani?
G. M.: Localitatea în care am locuit eu era foarte aproape de locul în care Nicolae Iorga a stat câteva decenii, în Vălenii de Munte. Am fost fascinat de personalitatea lui Iorga. După terminarea studiilor, deşi aş fi putut să-mi aleg un muzeu mai aproape, am ales Muzeul Judeţean din Botoşani. Prima oară am lucrat la Casa Memorială „Nicolae Iorga“.
Dacă ar fi să o luaţi de la capăt, ce-aţi face?
G. M.: Acelaşi lucru. Şi dacă ar fi să-mi aleg încă odată un muzeu tot pentru ăsta aş opta. Tot Botoşaniul l-aş alege. Deşi nu sunt născut aici, pot spune că ştiu oraşul mai bine decât oricine.
Ce-i place
„Îmi place foarte tare meseria pe care o fac. Este o slujbă creativă care-ţi oferă întotdeauna ceva nou şi-ţi dă perspectiva zilei de mâine. Îţi oferă prilejul de a cunoaşte foartă multă lume“, spune muzeograful îndrăgostit de meseria pe care o practică. Gheorghe Median este pasionat de lectură şi de teatru, dar cel mai mult îi place să-şi petreacă timpul liber în compania nepoţeilor săi.
Ce nu-i place
Nu se simte tocmai bine în preajma oamenilor care nu au cuvânt, a celor care nu muncesc şi a celor fără opinie. „Nu-mi plac meschinăria şi inactivitatea“, mai spune Median.
Profil
Născut
11 octombrie 1949, comuna Râncezi, judeţul Prahova
Educaţie
Facultatea de Istorie, Universitatea „Al. I.Cuza” Iaşi
Experienţă
lucrează la Muzeul Judeţean de Istorie de 37 de ani
Familie
căsătorit, are doi copii şi trei nepoţi