Botoşani: Maria Grădinaru: Şi-a dedicat toată viaţa cărţilor
0Când era elevă citea pe furiş în timpul orelor, ţinând volumele ascunse sub bancă. Prin mâinile ei au trecut sute de cărţi pe care le-a parcurs din scoarţă în scoarţă.
Pe „tanti Greta“ o cunoaşte fiecare cititor care a trecut în ultimii 35 de ani pe la Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu“. Bibliotecara şi-a pus viaţa în slujba cărţilor, pe care recunoaşte că „le iubeşte cu patimă“. Îşi aduce aminte că atunci când era elevă citea pe furiş în timpul orelor, ţinând cartea sub bancă pentru a se feri de ochii vigilenţi ai dirigintei.
Chiar şi acum ar citi zi şi noapte, dacă timpul i-ar permite. Chiar dacă este înconjurată de zeci de mii de cărţi, tanti Greta nu are timp să se relaxeze. În schimb, oferă botoşănenilor volume pe care să le citească. Şi face acest lucru de 35 de ani, de când s-a angajat ca bibliotecară la „Mihai Eminescu“.
Chiar şi când era copilă, iar colegii săi preferau jocurile din curtea şcolii, ea rămânea în clasă şi citea. „Diriginta mi-a spus atunci că am să ajung bibliotecară pentru că îmi petreceam foarte mult timp citind. Chiar şi în timpul orelor ţineam cartea sub bancă şi citeam pe ascuns“, îşi aminteşte Maria Grădinaru.
Cunoaşte foarte bine biblioteca
După finalizarea cursurilor liceale, timp de doi ani, bibliotecara a fost profesor de română. S-a înscris mai apoi la Şcoala de Bibliotecari din Bucureşti, pe care a absolvit-o cu brio.
„Prima oară când m-am angajat la bibliotecă, sediul era în altă parte şi mai apoi s-a mutat aici“, a spus tanti Greta. După 35 de ani de activitate, Maria Grădinaru cunoaşte biblioteca precum propriul buzunar. Ştie foarte bine de unde să ia o carte atunci când i se cere, cu toate că unitatea găzduieşte peste 15.000 de volume. „Ştiu de unde să le iau pentru că biblioteca este foarte bine organizată. Pe domenii, pe autori, pe litere şi nu am cum să greşesc“, precizează botoşăneanca.
Legături strânse cu cititorii
Pe tanti Greta o cunosc toţi cei care păşesc pragul Secţiei pentru Adulţi din cadrul Bibliotecii „Mihai Eminescu“. Sociabilă, cumsecade şi extrem de înţelegătoare, femeia a legat relaţii de prietenie cu mulţi dintre „clienţii” săi, care au botezat-o „tanti Greta”.
„De unii dintre ei m-am apropiat foarte mult. Le ştiu problemele, copiii, nepoţii. Ne dăm sfaturi reciproc, ne facem confidenţe. Se mai întâmplă de multe ori să mai vedem un nume la decese şi ne întristăm“, spune femeia. Maria Grădinaru a câştigat simpatia a sute de cititori. De la elevi, oameni simpli, la doctori sau profesori.
„O cunosc de vreo cinci ani, de când am început să împrumut cărţi. Întotdeauna m-a fascinat pasiunea cu care îşi face dumneaei treaba“, afirmă Alexandra, o tânără profesoară. Sunt însă şi situaţii nu tocmai plăcute pentru bibliotecară. „Sunt oameni care vin şi împrumută cărţi de-aici dinainte de-a mă angaja eu. Acum nici nu mai ştiu ce să le recomand pentru că au citit aproape tot ce se putea“, conchide Maria Grădinaru.
Profil
Născută: 28 iunie 1951, Botoşani
Educaţie: Şcoala de Bibliotecari din Bucureşti
Experienţă: este bibiotecară de 35 de ani
Familie: are patru copii
Întrebări şi răspunsuri
Cum aţi ajuns bibliotecară?
M. G.: După ce am terminat Colegiul „Mihai Eminescu” am fost pentru doi ani pro-fesoară de română. M-am înscris apoi la Şcoala de Bibliotecari şi, după ce am terminat-o, am venit aici.
Ştiţi cam câte cărţi aţi citit până acum?
M. G.: Foarte multe. Nu am cum să le ţin minte, dar sute, poate chiar mii să tot fie. Cunosc toate cărţile pe care le am în grijă, pentru că trebuie să ştiu atunci când fac o recomandare unui om ce îi dau. Pe majoritatea le-am citit.
Ce-i place
Tanti Greta a transformat meseria sa într-un mod de viaţă. Îi plac cărţile mai mult decât orice, iar meseria i se potriveşte ca o mănuşă. „Vin cu foarte mare plăcere la muncă. Aici mă relaxez“, spune femeia care şi-a dedicat întreaga viaţă bibliotecii. Copiii, florile şi dulciurile se numără printre preferinţele sale.
Ce nu-i place
Femeia detestă minciuna, indiferenţa şi răutatea oamenilor. „Aş vrea ca oamenii să fie un pic mai buni, mai toleranţi cu cei din jur şi să înţeleagă greutăţile vieţii”, adaugă Maria Grădinaru. Miloasă din fire, femeii i se rupe inima când vede pe stradă copii care sunt nevoiţi să cerşească pentru a duce bani acasă.