Botoşani: Criza s-a mutat în fabricile de mobilă
0Multe firme din Botoşani îşi concediază angajaţii pentru a reduce cheltuielile.
Scăderea vânzărilor de apartamente a atras după sine diminuarea vânzărilor de mobilă şi aparatură electrocasnică. Agenţii economici spun că au fost nevoiţi fie să facă disponibilizări, fie să-şi închidă afacerile fiindcă nu-şi acopereau cheltuielile.
„Vânzările sunt mult mai slabe decât în urmă cu un an. În vară s-au mai mişcat lucrurile, când au venit acasă cei care lucrează prin străinătate, dar tot este puţin. Noi am luat primele măsuri din ianuarie. Am renunţat la o parte din personal şi am redus unele cheltuieli. Altfel nu puteam supravieţui“, a spus Aurel Dăscălescu, administratorul unei firme de mobilă.
Zeci de întreprinzători îşi închid afacerile
„Am fost nevoiţi să renunţăm la 37 de angajaţi. De la 1 martie am întrerupt activitatea. Tot personalul a fost dat în şomaj şi aşteptăm o redresare a pieţei pentru a relua activitatea. Am considerat că e mai bine să închidem temporar activitatea şi să vedem ce va fi în 2010“, afirmă Cornel Şfaiţer, administratorul unei firme de mobilă. Dacă în urmă cu un an magazinele de electrocasnice erau pline cu clienţi, între timp multe dintre acestea au dispărut.
„Am fost afectaţi foarte tare de criză. În toamna anului trecut aveam trei puncte de lucru, iar acum am mai rămas doar cu unul. Am luat credite de la bănci pentru aprovizionare, după care a venit criza şi am fost nevoiţi să închidem două puncte de lucru. Am mai rămas cu un singur magazin pe care-l aprovizionăm cât să mai putem rezista“, ne-a spus Tania Vlădeanu, administratorul unei firme care comercializează produse electrocasnice.
Mulţi botoşăneni spun că de la începutul anului şi până acum nu şi-au mai cumpărat bunuri pentru locuinţă din cauza problemelor financiare. „În anii trecuţi îmi mai cumpăram câte ceva pentru casă, dar în ultima perioadă abia mi-au ajuns banii să-mi plătesc ratele. Am văzut că şi mobila şi unele produse electrocasnice au preţuri mai mici decât anul trecut, dar nu sunt bani, şi oamenii nu-şi pot permite să-şi mai cumpere ceva“, susţine Victoria Baltă, confecţioneră.