Botoşani: Botoşănenii, sătui să aştepte bani de izolaţii
0Mulţi proprietari de apartamente îşi repară singuri blocurile
Oamenii spun că accesarea programului guvernamental durează foarte mult, iar costurile nu sunt mai mici.
Programul Guvernului de reabilitare termică a blocurilor, prin care statul contribuie cu 50%, primăria cu 30%, iar proprietarii de apartamente cu 20%, nu a dat rezultatele scontate la Botoşani. Cei mai mulţi locatari preferă să lucreze pe cont propriu decât să aştepte câte un an sau chiar doi şi în final să constate că plătesc la fel.
„Împreună cu mai mulţi vecini de pe scară am găsit o firmă şi am făcut singuri reabilitare. Iniţial am vrut să facem prin programul Guvernului, dar când am văzut cât durează, am renunţat. În plus, nici vecinii nu erau în totalitate de acord“, a spus Ioan Petrescu, muncitor. Cu toate acestea, şefii primăriei spun că au suficiente solicitări venite din partea asociaţiilor de proprietari.
Proprietarii care au strâns banii au prioritate
„Până acum am avut probleme cu asociaţiile de proprietari care trebuiau să se ocupe de strângerea banilor. Erau alocaţi banii de la bugetul de stat şi de la primărie, dar nu aveam banii proprietarilor de apartamente. De aceea am decis ca pentru anul viitor prioritare să fie scările de bloc unde s-au strâns banii de la locatari“, a spus viceprimarul Cătălin Alexa.
Un proprietar de apartament care face reabilitarea prin programul guvernamental trebuie să scoată din buzunar între 2.000 şi 3.000 de lei. „Locuiesc într-un apartament cu două camere, iar izolaţia termică a costat în total 3.000 de lei. Este aceeaşi sumă pe care trebuia să o dau dacă făceam prin programul Guvernului“, a menţionat Gheorghe Petraru, muncitor.
Trei blocuri finalizate prin programul Guvernului
De la demararea programului de reabilitare termică a blocurilor, în municipiul Botoşani au fost refăcute până acum faţadele a trei scări, din care una este aflată în patrimoniul Consiliului Local. În afara celor trei, mai sunt alte zece scări de bloc care urmează să fie reabilitate în toamnă. „Avem trei blocuri reabilitate, fiecare cu câte două scări în zona Constantin Gane, Calea Naţională şi Parcul Tineretului. De asemenea, mai sunt zece scări de bloc unde lucrările vor începe până la sfârşitul acestei luni şi care au trei luni termen de execuţie“, a adăugat viceprimarul Cătălin Alexa.