Sorin Apostu nu i-a înduplecat pe judecători nici cu patru cărţi scrise după gratii. Fostul primar al Clujului rămâne în închisoare pentru luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri s-a judecat cererea de liberare condiţionată a fostului primar al oraşului Cluj-Napoca, Sorin Apostu. Acesta a avut nu mai puţin de 120 de zile câştig cu ajutorul cărţilor scrise după gratii. Judecătoarea a decis însă să nu ia în calcul cărţile scrise de edil. În cadrul şedinţei, avocata a susţinut că mita luată de Apostu nu a fost altceva decât un „accident”, pentru care a plătit.

Miercuri, la Tribunalul Bistriţa-Năsăud s-a judecat cererea de liberare condiţionată a fostului primar al oraşului Cluj-Napoca. De trei ori a amânat judecătoarea termenul de judecată în această cauză. 

Decizia în această cauză a venit joi, judecătoarea hotărând să nu ia în calcul cele 120 de zile câştig rezultate în urma redactării a patru lucrări ştiinţifice, potrivit OUG2/2016, care anulează zilele obţinute în urma scrierii cărţilor după gratii. Decizia este definitivă şi irevocabilă. Urmează ca săptămâna viitoare Apostu să fie supus unei reexaminări pentru a se decide cât mai are de stat după gratii fostul edil. 

Sorin Apostu a beneficiat de 237 de zile câştig. Din acestea 120 au fost pentru cele 4 lucrări redactate în spatele gratiilor, iar alte 117 pentru munca depusă la biblioteca penitenciarului şi pentru participarea la toate programele propuse de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. 

„Până în momentul de faţă, din aprecierea noastră, nu poate face dovada acelei reintegrări sociale, iar pedeapsa considerăm că nu şi-a atins scopul”, a argumentat în şedinţa de miercuri procurorul DNA. 

Pe de altă parte, avocatul a susţinut că cel pe care îl apără a executat cu 100 de zile peste limita pe care trebuia să o execute până la posibilitatea liberării condiţionate. Aceasta a mai spus că Apostu nu a fost niciodată sancţionat în perioada în care s-a aflat după gratii şi că are asigurată reintegrarea în societate datorită faptului că este profesor universitar de 20 de ani.

„A fost doar un accident care s-a întâmplat şi pentru care inculpatul şi-a ispăşit pedepsa. Apreciem că instanţa în mod corect a dispus liberarea condiţionată a inculpatului (n.r. în primă fază Judecătoria Bistriţa a admis liberarea condiţionată, decizia fiind mai apoi contestată de procurorii DNA)”, a afirmat avocata lui Apostu, Nelia Răzoare. 

Şi Sorin Apostu a luat cuvântul în cadrul şedinţei de judecată de miercuri. Acesta a spus că perioada petrecută după gratii a fost foarte grea pentru el şi pentru familia sa şi că a acceptat toate soluţiile dispuse pentru reeducarea sa. 

„Am lucrat şi lucrez în continuare, inclusiv ieri am lucrat. Legat de caracterul ştiinţific al lucrării. Nu sunt pur şi simplu lucrări aşternute pentru zilele câştig, sunt materiile pe care le predau, sunt materiile care au fost recomandate, mai mult acestea au fost predate bibliotecii universităţii pentru a putea fi studiate. Regret fapta şi vă rog să aveţi în vedere că pedeapsa a fost una extrem de grea, dar productivă”, a precizat Apostu.

Vă mai recomandăm:

Fostul primar de Cluj, despre cărţile pe care le-a făurit la închisoare: „Am scris 10 ore pe zi, iar a doua zi o luam de la capăt“

Profesorii USAMV Cluj care au recomandat cărţile scrise de Apostu în detenţie spun că nu le-au citit

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite