Bistriţa:Foame cruntă de bani pe şantierele şcolilor
0Zeci de investiţii începute anii trecuţi nu pot fi continuate. e lista de aşteptare figurează 86 de unităţi de învăţământ care intră în noul an şcolar cu şantierele deschise. În multe cazuri constructorii au prestat lucrări în avans şi aşteaptă de câteva luni să-şi recupereze banii.
“Mulţi vin la inspectorat şi se plâng, dar nu-i putem ajuta cu nimic. Reprezentantul unei firme care lucrează la şcoala din Braniştea mi-a spus că regretă că nu poate să-şi ia uşile şi geamurile neplătite înapoi. Din păcate, cred că l-ar costa mai mult decât instalarea”, remarcă inspectorul general Stela Todea. Ea spune că ştie că unii constructori au luat credite bancare pentru a onora comenzile şi acum sunt într-o situaţie disperată: “ Un constructor care lucrează în Teaca ni s-a plâns că este într-o situaţie dramatică. Din păcate s-au deschis mult prea multe şantiere anii trecuţi şi acum suntem în acest blocaj. Iar rectificările care vin se pare că sunt negative”, adaugă inspectorul general.
Sânmihaiu de Câmpie, studiu de caz
Reabilitarea şcolii din Sânmihaiu de Câmpie a început în 2005, iar în şantier s-au investit până acum un milion de lei. Lucrările sunt blocate de luni bune iar minunea aşteptată în vacanţa de vară de administraţia locală nu s-a produs. Şcoala avea nevoie de 300.000 de lei, pentru ca muncitorii să o finalizeze în mai puţin de trei săptămâni, după cum estima primarul Ioan Fiscutean. Nu au primit decât a şasea parte din sumă, în iulie, printr-o hotărâre de guvern. Aşa că elevii şcolii vor fi nevoiţi să intre la cursuri în septembrie, în două schimburi, la fel ca în anul şcolar trecut, pentru că jumătate din clădire rămâne în şantier.
O singură şcoală nouă
Elevii din localitatea Monor sunt singurii care intră în şcoală nouă din septembrie. Un corp de clădire reabilitat pe banii primăriei îi aşteaptă pe elevii claselor I-VIII, care anul trecut s-au înghesuit într-un corp de clădire învecinat. “ Este singurul caz de şcoală nouă din judeţ care va fi inaugurat înainte de începerea anului şcolar, prin 5 septembrie”, confirmă şeful Inspectoratului Şcolar, profesoarea Todea.
În rest, copiii vor intra în aceleaşi spaţii de anul trecut, mai puţin cei din câteva şcoli rurale comasate, cu ceva spoială în plus şi un minim de igienizare: “Aceasta este situaţia, sperăm totuşi ca anul şcolar să înceapă cu bine şi în linişte”, adugă Stela Todea.