Povestea elevului care revoluţionează robotica. Ultima invenţie: robotul care găseşte victimele după cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Kovari are doar 18 ani şi este elev în clasa a XII-a la un liceu din Beclean. De aproximativ trei ani a intrat în lumea roboţilor, fiind unul dintre cei mai tineri pasionaţi de robotică din ţară, care concurează în competiţii de profil cu studenţii. Tânărul se pregăteşte pentru Robochallenge Viena, unul dintre cele mai importante competiţii internaţionale de robotică.

De curând Andrei s-a întors cu locul trei de la unul dintre cele mai importante concursuri de profil din ţară: Robochallenge, după ce robotul său urmăritor de linie a scos un timp de 13 secunde pe un circuit, despărţindu-l doar o secundă de câştigător. Tânărul din Beclean a participat la competiţie alături de studentul Robert Coţofană.

Pasiunea pentru robotică a înflorit pe când avea doar 15 ani, începându-şi aventura la clubul Palatului Copiilor din Beclean. A urmat mai apoi multă muncă până când a reuşit să surprindă la concursurile cucerite de regulă de studenţii de la Politehnică.

A bifat peste 10 concursuri naţionale şi nu a venit acasă fără locul I, II sau III. Are la activ 6 roboţei şi nu vrea să se oprească aici. Spune că după ce a învăţat bazele roboticii la clubul din Beclean a fost mai mult autodidact, învăţând totul de unul singur.

În 2012, tânărul din Beclean impresiona la programul „Tech School”, susţinut de UPC,  unde prezenta un robot care ar putea fi folosit în caz de cutremur. Este vorba despre un robot mic, ergonomic ce ajunge în locuri foarte strâmte acolo unde omul nu reuşeşte. Îl ajută să identifice prezenţa umană sub dărâmături mai mulţi senzori speciali.
 

În ciuda utilităţii sale foarte mari care ar creşte numărul oamenilor salvaţi în caz de cutremur, nicio companie sau autoritate publică nu s-a arătat interesată să folosească invenţia sa.

Un an mai târziu a ajuns chiar mentor junior în cadrul aceluiaşi program „Tech School”, sprijinindu-i pe alţi pasionaţi de robotică.

Elevul de doar 18 ani se pregăteşte acum pentru primul său concurs internaţional „Robochallenge Viena”, care va avea loc în primăvara anului viitor, pentru care caută sponsori alături de un alt student cu care va participa. Competiţia care se desfăşoară an de an în Viena din 2004 a adunat până acum peste 1000 de roboţi din 35 de ţări din lume, printre care şi România.

image

Foto: Facebook

De asemenea, tânărul mai are în plan construcţia unui Computer Numerical Control Machine, un aparat care transformă un bloc de material prin frezare sau aşchiere într-un produs finit, care are drept scop facilitarea procesului de creare a roboţeilor pe care îi face.

Întrebat ce are de gând să facă pe viitor, Andrei Kovari spune că ar vrea să studieze în afara ţării, însă nu a identificat încă o ţară unde ar vrea să ajungă. Este sigur în schimb de specializarea pe care vrea să o urmeze: reţelele neurale şi inteligenţa artificială.

Tânărul este dezamăgit de faptul că de multe ori statul nu sprijină tinerii pasionaţi de tehnologie şi-i determină să îşi investească economiile în deplasări şi chiar materiale prime utilizate pentru construcţia roboţilor.

Deşi părinţii săi îl sprijină inclusiv financiar, Andrei munceşte încă din vara acestui an pentru a putea suporta costurile componentelor utilizate la construcţia roboţilor. Lucrează tot în domeniul pe care îl stăpâneşte, făcând pentru alţii, contra cost, scheme de circuite electronice.



Vă mai recomandăm:

AUDIO Un adolescent de 16 ani, tânăra speranţă a dubstep-ului românesc

Kate Moss de România. Povestea tinerei de pe malul Someşului care i-a cucerit pe designerii lumii

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite