Povestea celui mai înalt turn de piatră din Transilvania. Cum i-au păcălit bistriţenii pe sibienii veniţi să măsoare pe ascuns turnul Bisericii Evanghelice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Evanghelică din Bistriţa are cel mai înalt turn din piatră din Transilvania şi singurul cu lift FOTO: Bianca Sara
Biserica Evanghelică din Bistriţa are cel mai înalt turn din piatră din Transilvania şi singurul cu lift FOTO: Bianca Sara

Bistriţa se poate mândri cu cel mai înalt turn de piatră din Transilvania. Ba mai mult, acesta a fost „dotat” în urmă cu câţiva ani şi cu un lift, care-ţi permite să admiri oraşul de sus. Legenda spune însă că acest „record” i-a făcut invidioşi pe sibieni, care şi-au trimis meşteri care să măsoare pe ascuns turnul pentru a putea construi unul mai înalt.

Lucrările grandioase au fascinat în toate epocile. Întrecerile în astfel de lucrări nu au lipsit nici ele, ducând la piese arhitecturale admirate cu uimire chiar şi la secole distanţă de la construcţie.

Bistriţa se mândreşte cu cel mai înalt turn de piatră din Transilvania, „record” care a semănat invidie în rândul celorlalte cetăţi săseşti din Ardeal. Ba mai mult, una dintre cetăţi s-a încăpăţânat să bată recordul bistriţenilor, însă socotelile de acasă nu s-au potrivit cu cele din târg.

Legenda spune că saşii din Sibiu erau foarte mândri de cetatea lor şi şi-au pus în cap să ridice cel mai înalt turn din Transilvania. Problema era că acest „record” era deja deţinut de Bistriţa, turnul Bisericii Evanghelice ajungând la 75 de metri.

Pentru a se asigura că turnul lor este mai aproape de cer decât cel al bistriţenilor, sibienii şi-au trimis meşteri la Bistriţa, care să măsoare pe ascuns turnul Bisericii Evanghelice, pentru a putea ridica la Sibiu unul mai măreţ.

În toiul nopţii, meşterii au măsurat folosindu-se de o funie turnul Bisericii Evanghelice din Bistriţa. După ce şi-au terminat treaba şi-au luat funia folosită pentru măsurătoare şi au pornit spre casă.

În drum spre casă, sibienii s-au oprit la un han din apropiere de Bistriţa. Vinul servit în han i-a făcut pe meşteri să îşi dezvăluie gazdelor planul. La auzul acestui plan, în timp ce meşterii dormeau, gazdele hanului au tăiat doi metri din funia cu care s-a măsurat turnul Bisericii Evanghelice. Aşa se face că turnul bisericii din Sibiu are 73 de metri, iar cel din Bistriţa 75 de metri.

Documentele istorice contrazic însă această legendă. Turnul bisericii din Sibiu a fost finalizat în 1499, în timp ce cel al bisericii din inima Bistriţei abia în 1513.

image

„Întrecerea” celui mai înalt turn din Transilvania, povestită şi de Klaus Iohannis

Această legendă este povestită inclusiv de preşedintele Klaus Iohannis în cartea sa „Pas cu pas”.

„Circulă o legendă comică în legătură cu Turnul Bisericii Evanghelice, pe care sibienii o cunosc bine şi pe care am ajuns să o cunosc la rândul meu. Este una dintre numeroasele legende legate de locurile şi de istoria Sibiului. Se spune că, mândri din fire, sibienii ar fi vrut să construiască cel mai înalt turn din Transilvania.


Auzind ei că în Bistriţa s-ar afla cel mai înalt turn de biserică, au trimis iscoade care să-l măsoare, ca să-l poată depăşi. Numai că, după un lung drum, meşterii trimişi s-au aşezat la un pahar şi, din vorbă în vorbă, şi-au dat pe faţă scopul. Bistriţenii, ca să le joace o festă, le-au scurtat cam cu 2 metri funia cu care măsuraseră înălţimea turnului. Aşa se face că Turnul Bisericii Evanghelice din Sibiu are în jur de 73 de metri, iar cel din Bistriţa a rămas în continuare cel mai înalt turn din Transilvania, cu 75 de metri”, povesteşte Klaus Iohannis în cartea sa.

Cel mai înalt turn de piatră din Transilvania, singurul din Europa cu lift

  Biserica Evanghelică din Bistriţa este şi singurul monument istoric din Europa care are un lift. Ideea care a părut ireală când a fost vehiculată prima dată de către autor.ităţile locale a fost pusă în practică în 2012. Din 2013 de când a început să fie „taxată” priveliştea oferită de turn, în jur de 27.000 de oameni au urcat cu liftul din Biserica Evanghelică.

Informaţii preluate din „Transilvania, tărâmul legendelorde Mihaela Kloos-Ilea


Vă mai recomandăm:

Simbolul Bistriţei, Biserica Evanghelică, încă surprinde prin grandoare şi detalii arhitecturale

Cu siguranţă una dintre cele mai frumoase clădiri din Bistriţa este Biserica Evanghelică, în ciuda nenorocirilor care s-au abătut asupra sa de-a lungul timpului. Aceasta este una dintre cele mai vechi din Transilvania  şi are cel mai înalt turn din piatră din ţară, de 75 de metri.

Misterul din jurul celei mai vechi lespezi de pe Biserica Evanghelică, simbolul Bistriţei

Cea mai veche piesă de pe Biserica Evanghelică, lăcaşul de cult care a devenit simbolul Bistriţei, este o lespede datată în secolul al XVI-lea. În jurul acesteia şi mai ales a personajului pe care îl înfăţişează circulă mai multe legende. Una dintre ele o au în centru pe Ursula, una dintre primele femei din Bistriţa ce a avut privilegiul de a apărea în documentele oficiale ale cetăţii cu donaţii făcute bisericii




 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite