Un preot îndrăgostit de comunitatea în care slujeşte a pus la punct un proiect inedit: monografie virtuală din fotografii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Rus are 36 de ani şi de 10 ani este preot în localitatea bistriţeană Nepos. De mai bine de doi ani îşi petrece timpul liber colecţionând fotografii vechi în comunitatea în care slujeşte. Preotul a reuşit să pună la punct o monografie virtuală formată din aproximativ 600 de imagini.

Mânat de dragostea pentru enoriaşii pe care îi vede duminică de duminică la biserică dar şi pentru comunitatea în care slujeşte de 10 ani şi în care a crescut, preotul Vasile Rus din Nepos s-a apucat să adune în urmă cu doi ani fotografiile păstrate cu sfinţenie sau uitat în podurile caselor de credincioşii săi.

„E o iniţiativă inedită de a scrie istoria unei comunităţi în imagini. Este o lume pierdută, renăscută la viaţă. E o lume pierdută care mă fascinează prin spiritualitatea ei, prin omenia ei. Poate învăţăm ceva privind aceste fotografii, cum erau părinţii noştri, omenia lor, cum se ajutau”, povesteşte preotul Vasile Rus.

Până în prezent Vasile Rus a reuşit să adune în jur de 600 de fotografii pe care le-a studiat atent pentru a afla povestea din spatele imaginilor.Întrebat de ce a ales să îşi dedice tot timpul liber acestei monografii virtuale, preotul spune:

„Sunt apropiat de Nepos. În 1949 bunicul meu Toader Dumitru a fost ucis de securitate în Dealul Crucii. Bunica s-a recăsătorit cu un vrednic vărărean (n.r. locuitor al localităţii Nepos) care a avut grijă de tatăl meu rămas orfan. O să le port vărărenilor recunoştinţă toată viaţa.”

image

Fanfara din localitate la o înmormântare FOTO: preluare Vasile Rus

A ales să facă o monigrafie virtuală a localităţii în care s-a născut din motive practice, având astfel posibilitatea de a le face cunoscute toate fotografiile, dar şi de a le pune la dispoziţia iubitorilor de tradiţii indiferent de locul în care se află. Preotul mai spune că îi sunt foarte dragi fotografiile adunate nu numai datorită elementelor care aduc aminte de tradiţiile străvechi ci şi pentru că poţi citi fericire şi linişte sufletească pe feţele personajelor din imagini.

Cele mai vechi fotografii care au ajuns la preotul Vasile Rus sunt din 1870. Părintele a descoperit imagini care ilustrează vechiul pod de lemn din Nepos, dar şi frânturi din viaţa religioasă a comunităţii, de exemplu sfinţirea bisericii ortodoxe, eveniment ce a avut loc în anul 1968. De asemenea, este surprins în fotografii şi Grigore Login, locotenent în batalionul grăniceresc al Regelui Carol al II-lea sau chiar Ceauşescu la o partidă de vânătoare de la Cuşma din 1988.

image

Nicolae Ceauşescu la vânătoare la Cuşma în 1988 FOTO: preluare Vasile Rus

Fotografiile care au făcut cu ochiul şi muzeului de istorie din Cluj-Napoca sunt cele cu militari, instituţia manifestându-şi dorinţa de a include o parte din imagini într-o expoziţie despre primul Război Mondial în Transilvania.

„Fiecare fotografie este o istorie de viaţă. Parcă i-ai cunoaşte pe fiecare dintre ei, deşi mulţi sunt deja trecuţi la cele veşnice. Soţia intervine pentru mine în sat căutând fotografii şi ea. Fetiţa noastră Maria Andreea este în clasa I, analizăm împreună fiecare fotografie, învăţăm toţi trei câte ceva. Mă întreabă Maria câteodată: tati dar chiar aşa a fost înainte? Purtau copiii opincuţe în picioare şi băsmăluţe pe cap?”, completează părintele.

Mai multe fotografii puteţi vedea aici.

Vă mai recomandăm:


FOTOREPORTAJ Tradiţiile străvechi din satele bistriţene au luat drumul Internetului

Cel puţin trei comune bistriţene au o pagină de facebook. Îmbucurător este faptul că administratorii paginii de facebook, care sunt fie autorităţile locale fie locuitorii, se folosesc de acest spaţiu virtual pentru a face cunoscute tradiţiile locului.

FOTO Fotografii din Bistriţa interbelică, răsplătiţi cu peste 70 de medalii la saloanele de fotografie din Europa

Dezvoltarea tehnicii a dus la apariţia unor noi meserii în primele decenii ale anilor 1900 şi în micul burg săsesc. Printre profesioniştii mai puţin cunoscuţi ai Bistriţei anilor 1900 care s-au remarcat, venind acasă de la saloanele internaţionale de fotografie din Europa cu peste 70 de medalii, se numără fotografii.

FOTO De un sfert de secol colecţionează imagini cu Bistriţa. Printre piesele  de rezistenţă: un bulevard surprins în 1891

De mai bine de un sfert de secol, Laurenţiu Grec colecţionează imagini cu Bistriţa veche. Colecţionarul a pus la dispoziţia bistriţenilor sutele de fotografii cu ajutorul contului său de Facebook, unde cei mai în vârstă ajută la descoperirea istoriei din spatele imaginilor.

FOTO Viaţa satului bistriţean, dezvăluită prin fotografiile nepotului lui Coşbuc şi ale academicianului Iuliu Moisil

Ce înseamnă mărimea şi numărul penelor de păun pe un clop din zona Năsăudului? Când erau băieţii privilegiaţi şi înlocuiau opincile cu cizmele? La aceste întrebări încearcă să răspundă zeci de fotografii lăsate moştenire de personalităţi precum Anton Coşbuc, nepotul lui George Coşbuc sau academicianul Iuliu Moisil

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite