Mărturii din ghetoul de lângă Bistriţa: „Trei-patru copii mureau pe zi. Bărbaţii erau bătuţi la tălpi şi testicule”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viaţa în ghetou FOTO: muzeuldefotografie.ro
Viaţa în ghetou FOTO: muzeuldefotografie.ro

Bătuţi, lăsaţi fără apă, mâncare şi asistenţă medicală, aşa erau trataţi evreii internaţi la ferma Staboli, care era situată la doar câţiva kilometri de Bistriţa. Peste 6.000 de evrei din judeţ au fost internaţi în ghetou, parte din ei găsindu-şi sfârşitul din cauza condiţiilor vitrege.

Aproape 2.500 de locuitori ai ghetoului proveneau din Bistriţa, în timp ce restul au fost aduşi din restul comunităţilor din judeţ. Organizarea ghetoului s-a făcut sub comanda primarului Norbert Kuales şi a şefului poliţiei Miklós Debreczeni. Ghetoul a fost organizat la ferma Staboli şi era format din mai multe barăci şi adăposturi pentru porci.

De evreii internaţi răspundea Heinrich Smolka, acesta fiind şi responsabil pentru copiii, femeile şi bărbaţii care şi-au pierdut viaţa în ghetou după ce au fost lăsaţi sub cerul liber îmbrăcaţi sumar la temperaturi scăzute, au fost privaţi de apă şi hrană sau nu primeau îngrijirea medicală necesară.

„Ghetoul era fixat într-o grădină împrejmuită cu reţea de sârmă, unde am stat 30 de zile. Evreii au fost lăsaţi să stea sub cerul liber, fără aşternut, fără apă, fără mâncare afară de ce au luat fiecare de acasă. După 10 zile s-a distribuit pâine 240 de grame de persoană zilnic, iar alte alimente nu s-au dat. (...)

 Din cauza răului tratament complet neomenos, fără loc de dormit, fără posibilităţi de curăţire, cu closetele în mijlocul ghetoului, evreii s-au contaminat de păduchi şi s-au îmbolnăvit foarte mulţi, găsindu-şi moartea circa 30 de evrei, şi am auzit că au murit şi copii nou născuţi. În ghetou erau internaţi şi doctori evrei, care nu puteau să intervină în ajutorul bolnavilor fiindcă nu aveau medicamente,”  povestea în 1945, Iosif Adolf, un economist de 49 de ani din localitatea Lunca.

Condiţiile inumane în care erau ţinuţi evreii sunt confirmate şi de către Herţeg Ignatie unul din medicii ghetoului, care spune că majoritatea evreilor internaţi în lagăr erau supuşi la maltratări groaznice şi schingiuiri.

„Odată, a venit o echipă de la Târgu Mureş, compusă din mai mulţi indivizi unguri, au chemat pe internaţii evrei într-o cameră şi majoritatea, indiferent de vârstă au fost bătuţi cu un baston de cauciuc la tălpi, la membru şi la testicole. Femeilor li s-a făcut – de către aceeaşi echipă din care făceau parte două femei- percheziţie vaginală, fără respectarea celor mai elementare principii de medicină şi ghienă, căci cu aceeaşi mănuşă s-a făcut percheziţie vaginală la toate femeile. Mai mult, aceste percheziţii s-au făcut în faţa bărbatului, ignorându-se orice principii de morală,” relatează medicul.

Potrivit Sarei Frank, o tânără care atunci avea 25 de ani, în ghetou se duceau zilnic două cisterne de apă, adică aproximativ 2000 de litri care se distribuia la 6700 de persoane. Existau zile în care nu se primea apă deloc.

„Ştiu că în ghetou mureau cam trei-patru copii pe zi, nu cunosc precis motivul, dar în lagăr se vorbea că din cauza lipsei de apă mor copii”, a adăugat în mărturia sa femeia.


Informaţii preluate din publicaţia „Procesul ghetourilor din nordul Transilvaniei”

Vă mai recomandăm:

O bistriţeancă a cerut statului o despăgubire de 100.000 de euro pentru trimiterea soţului său în lagărele URSS de acum 70 de ani

Povestea impresionantă a unei săsoaice bistriţence care şi-a petrecut tinereţea în lagărele ruseşti

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite