Drama familiei care trăieşte în sărăcie lucie într-un colţ de rai. Peretele îngheţat le ţine „de cald“ celor şase copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familia Sitar FOTO: Vlad Gavrilă
Familia Sitar FOTO: Vlad Gavrilă

Peisajul văzut din pragul casei familiei Sitar, care trăieşte într-o pitorească zonă de munte dn Ardeal, îţi taie respiraţia. În spatele acestui colţ de rai se ascunde însă o dramă, cauzată de o sărăcie greu de descris în cuvinte.

Pe membrii familiei Sitar îi găsim la capătul lumii, la poalele Munţilor Ţibleşului, pe un deal din satul bistriţean Şendroaia, comuna Târlişua.

Odată ajunşi la casuţa lor cocoţată pe un vârf de deal, peisajele îţi taie pur şi simplu răsuflarea. Fără să eziţi ai spune că aceşti oameni au fost binecuvântaţi de Dumnezeu de au ajuns să trăiască în acest colţ de rai, în care toţi ne-am dori măcar o casă de vacanţă.

La o privire mai atentă, realizăm că în spatele acestui colţ de rai se ascunde o sărăcie lucie, în care sunt cufundaţi toţi cei 7 membri ai familiei Sitar. Este vorba despre Zorica, o femeie trecută de 40 de ani, care de aproape o lună îşi creşte singură cei 6 copii.

copii tarlisua 2

Un colţ de rai ţi se arată chiar din pragul casei familiei Sitar (Foto: Vlad Gavrilă)

Liviu, soţul său a mers la muncă în Spania, pe o plantaţie de măslini. Acesta încerca să adune bani pentru a face o căsuţă trainică în vale, unde accesul să nu fie atât de dificil. Bărbatul nu a apucat însă nici să termine prima zi de muncă, prăbuşindu-se în mijlocul plantaţiei. Un atac de cord l-a pus la pământ pe bărbat, care s-a stins la scurt timp.

„A plecat să facă nişte bani, să facă o casă în vale, că stăm toţi aici într-o cameră. Da` nici n-o apucat bine să ajungă că...O fost un om şi bun şi rău, da` o fost un sprijin la copii”, povesteşte Zorica. 

Acasă, Liviu a lăsat 6 copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani. Din Spania veştile nu erau deloc bune. Pentru a aduce trupul bărbatului acasă, familia trebuia să scoată 6.000 de euro. În cele din urmă, comunitatea din Târlişua, dar şi comunităţile de români din Spania şi Franţa şi o verişoară de-a bărbatului care lucrează în Italia s-au mobilizat şi au reuşit în nici săptămâni să adune 6.000 de euro pentru ca trupul lui Liviu să ajungă acasă şi să fie înmormântat creştineşte aici.  

Stâlpi ai casei au rămas Cătălin de 18 ani, care începe să realizeze că este obligat să îi ia locul tatălui şi Georgiana de 16 ani, de care Mario, mezinul de trei ani, este nedezlipit. 

În ciuda faptului că toţi cei 6 copii sunt curaţi, lipsurile cu care se confruntă zi de zi pe acel vârf de deal sunt mai mult decât evidente. Cei 7 îşi duc traiul într-o cămăruţă, care are ataşată o bucătărie. Zorica şi 5 dintre copii dorm într-o cameră, în timp ce Cătălin, cel mai mare dintre copii doarme singur în bucătărie. 

copii tarlisua 4

Foto: Vlad Gavrilă

Alimentele sunt ţinute sub pături, ca să nu îngheţe, iar borcanele cu murături şi alte produse puse pe iarnă stau sub pat, tot pentru a fi ferite de frig. Feriţi e frig însă nu sunt nici cei 7 membri ai familiei. Drept dovadă, unul dintre pereţii casei este îngheţat în permanenţă pe timp de iarnă.

Mario, cel mai mic dintre copii doarme înghesuit între fraţii săi, pentru a fi ferit de frig. Gheaţa depusă pe unul dintre pereţii interiori este „contracarată” tot cu pături. 

Deşi maşina de spălat pe care o are nu funcţionează cum trebuie, iar Zorica trebuie să limpezească hainele în apă rece de la fântână, în permanenţă sârmele de lângă casă sunt pline fie cu hainele copiilor, fie cu lenjerii de pat. Zorica are foarte mare grijă de puţinele lucruri primite de la alţii. Mâncarea s-a făcut până nu de mult doar pe sobă, iar de frigiderul lipsea şi el.

Singurul venit al familiei este compus din alocaţia copiilor şi bursa de elev primită de Cătălin. În total în jur de 500 de lei. 

copii tarlisua 6

Cei 5 şcolari din familie îşi fac temele înghesuiţi la aceeaşi măsuţă (Foto: Vlad Gavrilă)

Directorul şcolii vrea să îi ajute să-şi facă o casă nouă 

Mihai Forai, directorul şcolii din Târlişua unde învaţă 5 dintre copii a fost mişcat de drama familiei şi s-a apucat de adunat bani încă de când a aflat că au rămas fără singurul sprijin din casă.

Suma rămasă după plata celor necesare înmormântării şi a datoriilor va fi folosită pentru a ridica o casă pentru cei 7 în centrul satului, îndeplinind astfel dorinţa tatălui, care a lăsat un singur cadou copiilor înainte de a pleca: câteva capre şi câteva oi pe care le cumpărase după o vară de oierit. 

Localnicii care au mai lucrat în contrucţii sunt dispuşi să facă muncă voluntară doar pentru a le oferi celor 7 un acoperiş deasupra capului, stabil şi ferit de gerul de afară. 

„Eu cred că putem să le facem o căsuţă. Oamenii din comună sunt dispuşi să muncească gratuit şi să-i ajute. Să vedem ce putem face în primăvară, după ce se încălzeşte”, a precizat Mihai Forai, directorul şcolii din Târlişua. 

Cei care vor să ajute familia Sitar să-şi facă o nouă căsuţă o pot face donând în contul Zoricăi Sitar deschis la Banca Transilvania:

RO34BTRLEURCRT0379728701 EURO

RO84BTRLRONCRT0379728701 LEI

COD SWIFT BTRLRO 22BNA

Vă mai recomandăm:

Dat afară din casa părintească de propriul frate, un clujean a transformat gara dintr-o comună bistriţeană în cămin pentru familia sa

Lecţie de responsabilitate: şase fraţi orfani dintr-o comună bistriţeană se cresc unii pe alţii şi refuză să abandoneze şcoala

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite