Cum a transformat un IT-ist un pumn de piese LEGO într-un roboţel care rezolvă cubul Rubik

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine-ar fi crezut că un pumn de piese Lego se pot transforma, după o zi de muncă, într-un roboţel care reuşeşte să rezolve fără probleme cubul Rubik în puţin peste două minute? În spatele acestui proiect se află Tony Tocaci, un bistriţean de 38 de ani.

Un roboţel „munceşte“ pe o masă din Bistriţa. În centru are un cub Rubik, pe care din câteva zeci de mişcări îl rezolvă, având nevoie de doar două minute pe ceas pentru această operaţiune. Deşi pare greu de crezut, acest roboţel a fost la origine o grămadă de piese Lego. Piesele s-au transformat, în doar o zi de muncă, într-un roboţel inteligent care poate rezolva cubul Rubik fără poticniri. 

Înainte de a se transforma într-un roboţel dirijat cu ajutorul senzorilor şi al unui algoritm matematic, grămada de piese Lego a compus şi un buldoexcavator inteligent, care, tot cu ajutorul unor senzori, făcea curăţenie pe masa de lucru. În spatele acestui proiect stă Tony Tocaci, un IT-ist de 38 de ani din Bistriţa. Acesta organizează de ani buni expoziţii dedicate fanilor pieselor Lego şi chiar a susţinut un club pentru copiii care vor să afle secretele construcţiilor din aceste piese. 

„Are o parte de funcţionalitate care se programează de pe calculator. Are senzori de culoare, infraroşu, ultrasunete, giroscop, sunt 8 sau 9 feluri de senzori. Poţi să programezi astfel încât motoarele să-ţi asculte senzorii. Cei de la Lego au pus la dispoziţie un soft, dar pasionaţii au găsit şi alte variante. Robotul are în jur de 1.000 de piese. Cam o zi întreagă am muncit doi băieţi la acest cub. Modul în care rezolvă cubul este unul spectaculos. Are nevoie de 25-27 de mutări pentru a duce la bun sfârşit sarcina. În spatele programului a fost făcut un algoritm matematic, ăla rezolvă cubul“, explică Tony Tocaci. 

   

Tony s-a îndrăgostit de piesele Lego imediat după Revoluţie, când jucăriile populare din întreaga lume au ajuns şi în România. Pasiunea pentru jucării şi machete s-a transmis în familie, de la o generaţie la alta. Tatăl lui Tony colecţionează şi el trenuleţe şi maşinuţe, transformându-şi locuinţa într-o expoziţie permanentă. „În anii ’90, tata mi-a luat două seturi de Lego şi aia a fost tot. Alte jucării n-am mai avut în casă pe tot parcursul copilăriei şi nici acum, la maturitate“, povesteşte Tony Tocaci. 

A FĂCUT ŞI O BAZĂ SPAŢIALĂ

De-a lungul timpului, milioane de piese Lego, unele de colecţie, au trecut prin mâinile specialistului IT. Acesta a început să construiască proiecte spectaculoase, folosindu-se de cunoştinţele sale de electronică, construcţii şi IT. Deşi nu îi place să vorbească despre bani, bistriţeanul recunoaşte că a investit mii de euro de-a lungul timpului în piese, unele dintre ele fiind comandate de peste mări şi ţări pentru a întregi proiectele sale îndrăzneţe. 

În anul 2015, Tony uimea la o expoziţie dedicată fanilor genului cu o bază spaţială, compusă din peste 70.000 de piese Lego. Un an a petrecut Tony pentru a realiza această construcţie grandioasă, care a ocupat o masă de mari dimensiuni. „Conţine figurinele clasice, cu armuri şi căşti, roboţi controlaţi de oameni, maşini, tancuri, trenuri şi nave spaţiale. M-am inspirat din tot ceea ce înseamnă jocuri de strategie pe tema SF şi filme de profil. Practic regăsim integrate într-o singură concepţie mai multe filme şi jocuri“, explica Tony la acea vreme.

Impresionanta construcţie, care avea inclusiv un „teleportor“, a fost expusă la una dintre cele mai mari expoziţii de profil din Europa, care a avut loc în Cehia, în anul 2015.

image


Tony Tocaci lângă baza spaţială pe care a construit-o (Foto: Bianca Sara)

Tot atunci, Tony Tocaci, care este şi un pasionat de filme şi jocuri SF, l-a prezentat pe Xenomorph, personajul principal din Alien. „Monstrul“ din Lego are peste jumătate de metru. Proiectul după care a fost realizat aparţine unor fraţi spanioli, care au şi scos o carte cu instrucţiuni. „Sunt fan Alien de când mă ştiu. Am mai făcut piese mai mici, dar când l-am văzut pe acesta nu am rezistat tentaţiei şi a trebuit să îl fac“, a mai explicat Tony. 

Până şi pomul de Crăciun „respectă“ pasiunea IT-istului pentru piesele Lego. Acesta este împodobit cu un set limitat al celor de la Lego, dedicat Războiului Stelelor, serie de care Tony este absolut fascinat. Cele 12 seturi scoase în anul 2013 de cei de la Lego, compuse din navete spaţiale şi o planete, au fost transformate în accesorii de brad. Cele 12 planete s-au transformat în globuri inedite, iar navetele spaţiale nu au fost nici ele ignorate, ţinând locul clopoţeilor. 

image

CE ESTE CUBUL RUBIK

Cubul Rubik este un joc inventat în 1974 de sculptorul şi profesorul maghiar Erno Rubik. Este cea mai vândută jucărie din lume.

Fiecare din cele şase feţe este de o culoare diferită, un mecanism permite rotirea independentă a fiecărei feţe, astfel încât culorile se vor amesteca, iar pentru rezolvarea jucăriei 

fiecare faţă a cubului trebuie adusă la o singură culoare.

Vă mai recomandăm: 

Bază spaţială din 70.000 de piese LEGO – proiectul grandios al unui bistriţean. „Construcţia“, prezentată la una dintre cele mai mari expoziţii din Europa

   

Cum a luat naştere, la Bistriţa, celebrul Xenomorph din seriile Alien. „Monstrul” are peste jumătate un metru şi este realizat din piese LEGO

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite