Ce făceau serviciile secrete la Revoluţie? Între „arest” în propriile birouri şi verificările celor mai aberante informaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO:comunismulinromania.ro
FOTO:comunismulinromania.ro

Fostul ofiţer de contrainformaţii Zaharia Cotoc îşi aminteşte şi acum cum au prins serviciile secrete Revoluţia. Acesta spune că alertele de contaminare şi terorism erau la ordinea zile, iar ofiţerii de contrainformaţii deşi erau „arestaţi” în propriile birouri ei erau cei care verificau informaţiile.

Zaharia Cotoc, care în perioada comunistă făcea parte din Contraspionajul Militar, îşi aminteşte că la Revoluţie toţi ochii erau aţintiţi asupra României, iar ţările vecine îşi trimiteau observatori, care au ajuns inclusiv la Bistriţa. Cei mai mulţi dintre ei spuneau că sunt turişti şi vor să vadă meleagurile bistriţene tocmai când România era cutremurată de Revoluţie.

După un ordin dat de la Bucureşti, cei cinci membri ai Contraspionajului Militar de la Bistriţa s-au trezit arestaţi în propriile birouri, deşi forţele de ordine s-au văzut nevoite să apeleze tocmai la echipa lui Zaharia Cotoc pentru a verifica informaţiile care apăreau cu miile în zilele fierbinţi ale Revoluţiei.

„După ce a plecat Ceauşescu au început telefoanele la brigadă (n.r. Brigada 81 Mecanizată). Doar eu am participat la 15-16 acţiuni de verificare, multe dintre ele vizau contaminări a apei sau a alimentelor. În primă fază cei din contraspionajul militar erau dezarmaţi, închişi în birouri şi cu militar la uşă, însă în nebunia asta cu  teroriştii toţi veneau la noi, că eram singurii specialişti,” îşi aminteşte Zaharia Cotoc.

Printre informaţiile pe care le-a verificat Zaharia Cotoc a fost aceea potrivit căreia Generalul Marin Neagoe, unul dintre aghiotanţii lui Nicolae Ceauşescu se ascundea tocmai în cabana preşedintelui clubului Gloria Bistriţa Jean Pădureanu din Pasul Tihuţa. A verificat informaţia tocmai însoţit de Jean Pădureanu, care era şi el surprins de informaţia primită la telefon de forţele de ordine.

O altă informaţie spunea că Zoia Ceauşescu se ascundea în Pasul Prislop. Atunci a fost trimis un pluton din Vatra Dornei să verifice informaţia, care evident era falsă. Una dintre ciudăţeniile pe care şi le aduce aminte Zaharia Cotoc este legată tocmai de mama vicepreşedintelui de Consiliu Judeţean Dorin Popescu.

Potrivit acestuia, în 21 sau 22 decembrie 1989, când mii de oameni au străbătut străzile Bistriţei, două persoane au intrat în casa mamei liberalului Dorin Popescu i-au pus o batistă îmbibată cu o substanţă necunoscută la gură, iar după ce femeia şi-a pierdut cunoştinţa i-au tras sânge. La faţa locului au lăsat seringa şi garoul folosite pentru această operaţiune, spre uimirea ofiţerilor veniţi să verifice cele întâmplate.

„Militarii care ne păzeau mergeau cu noi şi la toaletă şi se uitau la noi cu puşca în mână. Din decembrie 1989 până în februarie 1990 am stat doar în birouri păziţi. Te mai lăsau să mergi acasă să faci o baie, dar în rest stăteai în birou şi te uitai la televizor,” povesteşte Zaharia Cotoc.

zaharia cotoc

Foto: gazetadebistrita.ro



Vă mai recomandăm:

Misteriosul cu căciulă brumărie care a „organizat” Revoluţia la Bistriţa

O americancă în căutarea lui Dracula, în România comunistă: românii se simţeau insultaţi când îl comparam pe Dracula cu Vlad Ţepeş

Bistriţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite