Bistriţenii s-au supărat că municipalitatea a secţionat teii din Bulevardul Republicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peisaj selenar pe Bulevardul Republicii
Peisaj selenar pe Bulevardul Republicii

Campania de toaletare a arborilor, care se încheie astăzi a lăsat în urmă un peisaj dezolant, tocmai de Sărbători. Conducerea primăriei susţine că tăierea s-a făcut ca la carte şi că protecţia bistriţenilor a fost scopul principal al campaniei

Timp de două săptămâni muncitorii Primăriei, cocoţaţi pe scări de pompieri au tăiat din greu crengile teilor înalţi de 7-8 metri de pe Bulevardul Republicii, Rezultatul unei campanii pentru care a fost nevoie de blocarea circulaţiei pe una dintre cele importante străzi din oraş este un peisaj amputat pe verticală, cu crengi scurte, retezate foarte aproape de trunchi. În timp ce conducerea municipalităţii spune că a fost obligată să facă această operaţiune pentru că teii sunt foarte bătrâni şi periculoşi, unii bistriţeni cred că s-a exagerat. „Nu mă pricep eu foarte bine la tăieri de pomi, însă chiar trebuiau să-i distrugă în halul ăsta în pragul Sărbătorilor? Era cel mai frumos bulevard, anul trecut a fost decorat cu instalaţii electrice albastre şi peisajul era feeric. Acum parcă suntem în Pădurea Spânzuraţilor. ", comentează Adriana Leşan, 42 de ani, administrator de firmă. Oamenii fac şi pronosticuri privind şansa copacilor de a se regenera  „Au tăiat cam mult, eu nu cred că-şi revin, trebuiau să taie în altă parte", crede Alina Muştar, 30 de ani, contabilă. Constanţa Bicşenaş , de 81 de ani din Bistriţa este chiar supărată:  „ de ce nu i-au tăiat vara şi s-au apucat acuma pe frig?O să-i pişte gerul şi n-o să-şi mai revină. În schimb Adrian Maier, funcţionar, de 43 de ani crede că tot răul este spre bine: „N-au tăiat prea mult din ei, sunt sigur că-şi revin. N-au făcut ei de capul lor asta, sigur s-au consultat cu specialişti", mai spne bărbatul.

Părerile specialiştilor sunt împărţite

Horticultorii cred că municipalitatea a procedat corect, însă ecologiştii şi specialiştii în Protecţia Mediului  spun că s-a exagerat: „Părerea mea este că au făcut un lucru bun, iar în  3-4 ani vor creşte mari din nou, au eliminat uscăturile care erau periculoase", este părerea inginerului Viorel Toma de la Direcţia Agricolă. Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului, Ştefan Mureşan susţine în schimb că în 30 de ani de când locuieşte în oraş n-a mai văzut aşa ceva: „este clar că s-a exagerat. Practic aceşti copaci asigurau un aliniament de protecţie eoliană, l-au distrus acuma, la un vânt mai puternic să nu vă miraţi dacă veţi vedea acoperişuri zburând. S-au purtat cu teii de parcă ar fi sălcii, care pot fi tăiate oricât că se regenerează repede. Noi le-am transmis părerea noastră", susţine şeful de la Protecţia Mediului.

Tăiere doar după un experiment

Viceprimarul George Avram susţine că tăierile au fost supervizate de o comisie formată din specialişti de la Ocolul Silvic Municipal şi Regia Naţională a Pădurilor: „ şi a trebuit să-i aducem la o înălţime mai mică. Înainte cu doi ani am făcut un experiment cu patru arbori din apropierea Cofetăriie Magnolia, care s-au regenerat frumos după tăiere. E prima campanie de acest gen după 8 ani, trebuia făcută, mai ales că furtuna din vară a făcut prăpăd printre tei.", explică viceprimarul Avram.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite