Şefii Poliţiei bistriţene, trimişi în judecată pentru zeci de infracţiuni. Caracatiţa corupţiei a ajuns la angajaţi ai RAR şi la o profesoară
0Cei trei şefi ai poliţiei bistriţene care se află după gratii încă din luna noiembrie a anului trecut sunt trimişi în judecată pentru zeci de infracţiuni printre care abuz în serviciu, instigare la uz de fals sau efectuare de operaţiuni comerciale incompatibile cu funcţia îndeplinită. Alături de ei au căzut mai mulţi poliţişti, dar şi angajaţi ai RAR, o profesoară şi o fostă şefă de instituţie.
Potrivit comunicatului DNA, Ioan Ovidiu Mureşan, fostul şef al IPJ BN a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu (11 acte materiale), instigare la abuz în serviciu, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, instigare la uz de fals în forma participaţiei improprii.
Finul său şi fostul şef al Poliţiei Rutiere, Roberto Hasnăş a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în formă continuată (nu mai puţin de 40 de acte materiale) şi instigare la abuz în serviciu, iar fostul şef al Poliţiei Năsăud Leon Cloşcă a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu (18 acte materiale) şi efectuarea de operaţiuni comerciale, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia îndeplinită.
Aceştia nu sunt însă singurii trimişi în judecată în acest dosar. Pe lista celor trimişi în judecată pentru abuz în serviciu, fiind cercetaţi însă în stare de libertate, se numără şi Marian Cârcu, un specialist din carul RAR. De asemenea, mai sunt trimişi în judecată Viorel Sângeorzan pentru instigare la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură, instigare la fals în declaraţii, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, agentul din cadrul Poliţiei Năsăud Mircea Manciu pentru abuz în serviciu şi Dumitru Bîgiu pentru mărturie mincinoasă.
Procurorii spun că Mureşan, Hasnăş şi Cloşcă şi-au determinat subordonaţii să nu constate şi să nu sancţioneze încălcări ale legislaţiei rutiere dar şi să întocmească documente fictive, au favorizat anumite persoane cercetate în dosare penale, au ascuns şi nu au raportat anumite accidente soldate cu victime omeneşti pentru a „da bine în statistici”, au ascuns infracţiunile săvârşite de un şef de post de poliţie. Toate aceste infracţiuni au fost comise în schimbul unor foloase care au luat forma unor servicii, a unor bunuri sau a unor obiecte.
Au prejudiciat statul cu peste 30.000 de lei cu un autoturism
„În cursul lunii octombrie 2014, inculpatul Mureşan Ioan, prin intermediul inculpaţilor Hasnăş Roberto şi Sângeorzan Viorel, l-a determinat pe inculpatul Cârcu Paul Marian (angajat al RAR) să-şi încalce atribuţiile de serviciu, în sensul de a efectua autentificarea şi identificarea unui autovehicul în mod frauduros, prin menţionarea unei categorii nereale a autovehiculului. În acelaşi context, inculpatul Mureşan Ioan, prin intermediul inculpatului Sângeorzan Viorel, a determinat o persoană neidentificată să falsifice certificatul de înmatriculare al autovehiculului, emis de autorităţile din Italia”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Prin acest fals, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 30.000 de lei. Pentru a se recupera acest prejudiciu, s-a dispus sechestrul asupra unei părţi din casa lui Ioan Ovidiu Mureşan. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud s-a constituit parte civilă.
O profesoară şi o fostă şefă de instituţie, cercetate pentru mărturie mincinoasă
Pe lângă cei deja trimişi în judecată, mai sunt cercetate persoane din alte domenii, dar şi angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie. Printre cei cercetaţi, se numără, potrivit EVZ.ro şi profesoara de la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu Alina Tonea, omul de fotbal Aurelian Băbuţan şi fosta şefă a Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspectie Socială Doina Sigmirean. Aceştia sunt cercetaţi pentru mărturie mincinoasă.
Sunt cercetaţi, de asemenea, pentru fapte de corupţie agenţii Dan Huciu, Ilie Ceuca şi Călin Pop, precum şi fostul adjunct al instituţiei Liviu Olariu.
Vă mai recomandăm: