Bistriţa: Elevii şi studenţii, căutaţi de angajatori
0Oferta de locuri disponibile în judeţ săptămâna aceasta cuprinde 30 de posturi pentru elevi şi studenţi. Tinerii pot opta pentru posturi de agenţi de publicitate sau vânzări, locuri pentru care nu se cere şi experienţă.
Aproape 16% din cele 127 de locurile de muncă vacante săptămâna aceasta prin Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Bistriţa-Năsăud sunt rezervate tinerilor elevi sau absolvenţi. Angajatorii caută oameni pe care îi pot forma şi oferă salarii care pleacă de la 620 de lei pe lună.
Posturi pentru agenţi de vânzări şi de publicitate
Firma SC Alimar Top Class Consulting vine cu o ofertă tentantă pentru tinerii care vor să se angajeze pe perioada vacanţei de vară. Oferta cuprinde câte zece posturi pentru agenţi de publicitate şi de vânzare, iar angajatorul are deja 100 de CV-uri depuse, în mare parte de la studenţi. „Posturile sunt nou create şi căutăm tineri pentru că sunt oameni care pot fi formaţi, dar şi pentru că vrem să le oferim o şansă la o sursă de venit. Posturile sunt pe perioadă determinată, dar, la expirarea termenului, putem încheia acte adiţionale şi, în funcţie de timpul de care dispun, studenţii rămân angajaţi. Pentru un elev cu o normă de şase ore salariul este de 620 de lei. În funcţie de atingerea obiectivului şi a numărului de ore lucrate, salariul creşte. În cazul studenţilor, salariile pleacă de 720 de lei, iar absolvenţii pot primi peste 800 de lei", explică Bogdan Rob, patronul firmei Alimar.
Tinerii se luptă cu lipsa de experienţă
Marina Botiş are 19 ani şi a absolvit Liceul cu Program Sportiv din Bistriţa, specializarea Protecţia Mediului. Tânăra spune că vrea să se înscrie la facultate în Bsitriţa, dar este în căutarea unui loc de muncă. „Am încercat şi anul trecut să mă angajez şi nu am reuşit. Mi-ar plăcea un post de vânzătoare într-un magazin de haine sau chiar să lucrez la o terasă. Peste tot unde am întrebat, însă, toţi mi-au cerut experienţă în domeniu. Altfel, nu te ia nimeni. E bine că există şi angajatori care vin cu oferte pentru noi. Sincer, cred că fiecare îşi doreşte să aibă banii lui şi să nu mai depindă de cei ai părinţilor", spune tănăra. Specialiştii în dinamica pieţei muncii din judeţ spun că elevii au şanse mai mari să se angajeze. „În general, elevii sunt mai căutaţi. Cam 10 la sută dintre angajatorii care recrutează pe perioada verii sunt orientaţi spre studenţii, restul caută elevi. Acum, de pildă, există 40 de tineri care sunt angajaţi deja şi care trebuie să semneze convenţiile cu angajatorii. În bugetul agenţiei există fonduri pentru subvenţionarea a 150 de persoane", explică Marin Găluţ, referent superior în cadrul Direcţiei de Statistică a AJOFM. Acesta mai spune că, de regulă, firmele mari angajează elevi vara. „Firmele ca RAAL, Comelf sau Betak îşi caută tineri pentru construcţia de maşini. Elevii şi studenţii mai au o şansă şi în domeniul comerţului", mai spune Găluţ.
Agenţii comerciali care angajazează elevi sau studenţi beneficiază, timp de un an, de scutirea de la plata contribuţiei la bugetul asigurărilor de şomaj de 0,5%, aferente persoanelor încadrate.