Bistriţa: Drumul turistic Şoseaua Nordului s-a împotmolit la graniţele judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DN 17 a fost botezat Soseaua Nordului-drum turistic prin Ardeal
DN 17 a fost botezat Soseaua Nordului-drum turistic prin Ardeal

În prag de Crăciun, DN 17 este drum turistic doar pentru suceveni. Deşi au promis punerea în valoare a zonei şi exploatarea fiecărei oportunităţi, ba chiar şi un mini târg de Crăciun în Pasul Tihuţa, autorităţile din Bistriţa-Năsăud aşteaptă anii care vin. Acordul turistic convenit în noiembrie cu judeţele Cluj şi Suceava a trecut deocamdată de votul consilierilor , însă proiectele concrete mai au de aşteptat.

La mijlocul lunii noiembrie autorităţile judeţene din Bistriţa-Năsăud, Suceava şi Cluj au semnat în Pasul Tihuţa un acord de principiu pentru o colaborare cu bătaie lungă în domeniul turismului. Proiectul intitulat „Şoseaua Nordului -drum turistic din Ardeal " îşi propunea transformare DN 17 într-un drum cu marcaje ca la carte , punerea în valoare a atracţiilor meşteşugăreşti, a zonelor de rezervaţie naturală, şi a tot ce poate fi exploatat din punct de vedere turistic. Proiectul iniţiat de autorităţile din Suceava, urma să fie parafat de consiliile judeţene din cele două judeţe, iar în avanpremiera acţiunilor comune, în Pasul Tihuţa urma să fie derulat un mini-târg de Crăciun, cu produse tradiţionale şi meşteşugăreşti, colinde şi voie bună.

Au uitat de târg

 A vorbit despre targ  preşedintele din Suceava, Gheorghe Flutur, dar şi  l-a însuşit şi preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu. Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a reuşit să obţină în urmă cu două zile votul de principiu al consilierilor, însă târgul de Crăciun a fost uitat cu desăvârşire : „Nu se va organiza nimic anul acesta, este prematur să facem ceva, însă în 2011 putem să-l facem. Judeţul Suceava este mult înaintea noastră, ei aveau şi fonduri pentru promovare de la Ministerul Turismului  pliantele lor cu ...Crăciun în Bucovina" sunt peste tot şi în centrele turistice de la noi. Sunt convins că avem ce învăţa din toată cooperarea aceasta cu domnul Flutur. Ei acolo se mişcă extraordinar, au angrenat extreme de multă lume", crede vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Luca Iancu. Nici primarul din Bistriţa-Bârgăului, Vasile Labă nu ştie nimic de vreun târg : „există doar oferta particulară, nimic altceva. Este adevărat că în Bucovina sunt foarte avansaţi. Au şi ciu ce să se laude. Din păcate noi acuma lucrăm la o strategie de dezvoltare a turismului", explică primarul Labă

Acordul de colaborare vorbeşte despre una, proiectele depuse despre alta

Conform acordului de principiu votat de consilierii judeţeni în Bistriţa-Năsăud, cele trei judeţe vor coopera pe multe segmente de la participare comună la târguri, marcaje comune până la proiecte turistice comune. Sunt amintite astfel mai multe trasee care să refacă în Bistriţa-Năsăud, drumul către Cetatea Ciceului şi cetatea de scaun a Sucevei sau Drumul lui Johnatan  Harker din romanul lui Bram Stoker. Consilierul preşedintelui Liviu Rusu, Geea Balaszy, spune însă că acestea sunt chestiuni de principiu pe marginea căruia o să se poarteeventual discuţii, în 2011. Consiliul Judeţean a depus proiecte pe turism, însă pe altceva : „avem deocamdată două proiecte depuse în decembrie unul este pe reabilitarea Castelului de la Posmuş la Ministerul Culturii, altul pe reabilitarea Peşterii Izvorul Tăuşoarei la Minsiterul Turismului, O să cerem fonduri şi pentru  promovare. Chesytiunea este deschisă", mai spune Geea Balaszy.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite