Andrei Rusu coordonează Simularea Parlamentului European
0Este student la facultatea de studii europene şi voluntar în cadrul „Societăţii Studenţilor Europenişti", iar anul acesta a fost desemnat coordonator a celei de-a treia ediţii a proiectului „Simularea Parlamentului European", care dă tinerilor posibilitatea de a cunoaşte mecanismele celei mai importante instituţii europene.
Andrei Rusu a ales să studieze relaţii internaţionale şi studii europene în primul rând pentru că întotdeauana a fost fascinat de călătorii şi cunoaşterea unor culturi diferite de cea a spaţiului carpato-danubiano -pontic. „ Am crezut că o astfel de facultate mă va ajuta să-mi satisfac curiozităţile şi îmi va facilita accesul la aceste lucruri. Aşa că m-am dus la Cluj, m-am interesat, iar în momentul de faţă sunt student în anul II şi sunt mulţumit de ceea ce am reuşit să fac pe plan personal în primul an şi jumătate de studenţie", povesteşte Andrei.
Şi cum este din fire o persoană activă şi care vrea să muncească pentru a-şi atinge scopurile, nefiind dispus să-şi irosească timpul, Andrei a ales să facă voluntariat, activitate care îl mulţumeşte şi îi aduce foarte multe satisfacţii „Cred că primul lucru bun pe care l-am făcut când am ajuns la facultate , după o lună, a fost faptul că m-am înscris în Societatea Studenţilor Europenişti, unde fac voluntariat. Datorită voluntariatului o parte din ceea ce mi-am dorit s-a împlinit: am călatorit, am cunoscut oameni, am învăţat mult despre oameni, am realizat care îmi sunt limitele, să mă organizez, funcţionarea societăţii actuale, iar în momentul de faţa învăţ din ce în ce mai mult. ", mai spune Andrei.
Tânărul student europenist crede că voluntariatul este foarte important în viaţa oricui mai ales pentru lucrurile bune pe care le poate învăţa, pentru dezvoltarea şi pentru viitor. „ Mie mi-a venit ca o mănuşă chiar dacă roadele acestui gen de muncă se culeg mai târziu", mai spune el.
Responsabilitate europeană
Anul acesta Andrei s-a implicat în organizarea celui mai importat proiect pe care îl desfăşoară Societatea Studenţilor Europenişti, „Simularea Parlamentului European", şi nu doar la nivel de colaborator. Şi-a asumat răspunderea ca ediţia din acest an să iasă ca la carte depunându-şi candidatura pentru postul de coordonator al acesteia. A fost ales, iar acum face tot ce îi stă în putere ca lucrurile să iasă bine pentru că este vorba de un proiect amplu care se vede şi la nivel european. „Simularea Parlamentului European este un proiect început în toamna lui 2007 cu sprijinul Ambasadei Olandei, este un proiect destinat tuturor tinerilor între 18 şi 25 de ani care doresc să cunoască modul de funcţionare sau modalitatea în care se iau decizii în cadrul Parlamentului European, printr-un roll-play, fiecare din cei 135 de participanţi reprezintă o ţară şi un partid politic, în cadrul a cinci comisii, iar subiectele dezbătute sunt cele mai actuale la nivelul UE. La final, rezoluţiile sunt trimise la Parlamentul European ca notă informativă. Proiectul vine ca o soluţie la o problemă a societăţii şi anume lipsa informaţiilor şi mai ales gradul scăzut în cea ce priveşte modalitatea de reprezentare la nivelul UE. Cât despre această funcţie de coordonare, nu pot să spun decât că implică mai multă responsabilitatea" povesteşte Andrei
Întrebări şi răspunsuri
Ce aduce nou ediţia din acesta an?
În primul rând am pornit pe ideea că proiectul trebuie dezvoltat, fiind la a 3-a ediţie, iar în acest sens ne-am gândit să realizăm doua conferinţe-dezbatere, una pe tema „De ce este România doar o alternativă pentru tineri", iar la aceasta conferinţă vor fi invitate personalităţi ale societăţii civile. A doua dezbatere va fi organizată cu ajutorul revistei Foreign Policy și a Adevărului de Seară, dezbatere la care Ovidiu Nahoi și invitați de seamă vor asculta opiniile tinerilor.
Ce-i place
„Schiul la nebunie, şi tot ce înseamna sporturi de iarnă, muntele, şi cred că mi-ar placea la nebunie să merg prin Europa cu autostopul şi cu un buget limitat. Îmi mai place să citesc chestii interesante şi nu în ultimul rând prietenii, am mare nevoie de ei, îi "exploatez" în sens pozitiv" spune Andrei
Ce nu-i place
Lui Andrei nu îi place falsitatea oamenilor şi îl îngrijorează modul în care decurg lucrurile în societate.
Profil:
Născut: 17 ianuarie 1989
Studii: Facultatea de Studii Europene
Ocupaţie: Voluntar