Dansatorii Ansamblului Transilvania, după experienţa Andre Rieu: „Am văzut ce înseamnă profesionalismul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dansatorii Ansamblului Transilvania care au participat la spectacolele celebrului violonist Andre Rieu nu au uitat experienţa pe care au trăit-o pe scenă alături de maestru. Ei spun că au văzut ce înseamnă cu adevărat profesionalismul.

Propunerea de colaborare a venit din partea muzicianului Gheorghe Zamfir. Acesta a mai colaborat atât cu Andre Rieu cât şi cu Ansamblul Transilvania. Astfel, atunci când violonistul i-a spus că ar vrea să invite şi alţi artişti români pe scenă, el s-a gândit la Ansamblul Transilvania.

Cele 10 perechi de dansatori care au participat la spectacol spun că au văzut o demonstraţie de pofesionalism, aşa cum nu au mai avut ocazia până acum.

”Cu calm, cu înţelegere, cu o comunicare foarte bună. Fiecare ştia ce are de făcut. Am aflat că sunt oameni care lucreză şi de 20 de ani cu maestrul Rieu. Ei cunosc toate detaliile şi ştiu ce au de făcut. Asta a făcut ca nouă să ne fie foarte uşor să ne integrăm”, mărturiseşte Emil Miheţ, coregraful Ansamblului.

De altfel, acesta a mai spus că întreg spectacolul este o poveste care se leagă, iar momentele nu sunt izolate unele de altele. ”Toate momentele sunt legate între ele şi asta te conectează la spectacol. Nu există numere aparte. Dar e o întreagă armată de oameni în spate care ştiu să pună în valoare imagine, sunet, tot ce e în cele aproape trei ore de spectacol. Acolo pe scenă sunt 50-60 de artişti. Dar în spate sunt tehnicieni, maşinişti, cameramani, bucătari, personal de securitate, adică în jur de 250 de persoane sunt angrenate în spectacolul respectiv. Dar nimic nu se face până nu se discută cu el şi aprobă”, mai spune acesta.

”Gândiţi-vă că a modificat scena. Noi am intrat prima oară la repetiţie la ora 16.00 şi a constatat că scena nu era potrivită pentru ce dansam noi. Am luat o pauză, iar la ora 17.30 când am repetat din nou scena era pregătită, era mărită partea din spate unde am dansat noi. Dânsul a venit sus şi a stat de vorbă cu echipa, iar într-o oră şi jumătate scena era gata pentru spectacol. Au adăugat ceva la scenă astfel încât să fim vizibili”, mai povesteşte acum coregraful.

Şi ceilalţi dansatori au doar cuvinte de laudă despre experienţa trăită pe scenă alături de maestrul Andre Rieu. ”Trebuie să fii acolo ca să-ţi dai seama cu ce fel de persoane se lucrează. Dânsul ştie ce vrea de la public şi ştie să pună în scenă ce vrea publicul. Ştie să combine muzica clasică cu cea comercială. Pentru mine a fost o experienţă pe care nu o pot descrie în cuvinte. Am văzut ce înseamnă profesionalism. Jos pălăria. Pofesionişti de la punerea în scenă până la machiaj”, spune Daniel Bota, dansator al Ansamblului Transilvania. Simina Vultur şi Roxana Gherghel spun, şi ele, că experienţa asta a fost unică. ”Am fost la un alt nivel şi s-a văzut şi s-a simţit asta”, completează ele.

Spectacolele violonistului Andre Rieu din România au fost organizate în vara acestui an, iar după sucesul pe care l-au înregistrat aici, a urmat după câteva săptămâni alte reprezentaţii în aceeaşi formulă la Maastricht, în Olanda. Andre Rieu are obiceiul de a colabora cu interpreţi din ţările în care cântă, astfel că în România a ales să colaboreze cu Gheorghe Zamfir. Iar atunci când acestuia i s-a cerut să interpreteze cu orchestra muzică autentică românească, acesta s-a gândit că momentul nu ar fi complet fără dansatori.

Artiştii maramureşeni alătri de Andre Rieu FOTO graiul.ro

image

După ce au dat o audiţie, au fost alese trei cântece româneşti, pe care artiştii maramureşeni au dansat în spectacol. Repertoriul a fost ales din mai multe zone folclorice. A fost ”Ciuleandra”, ”Mociriţă cu trifoi” şi un ”Brâu din Banat”.

”La cei peste 50 de ani de activitate, Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania a avut un proiect cu doi dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Unul este Gheorghe Zamfir, cel mai cunoscut mizician român în lume, iar al doilea este maestrul Andre Rieu. Felul de a fi al acestui om, modest, dar foarte profesonist, desăvârşit în arta spectacolului, felul în care organizează spectacolele, felul cum îşi pregăteşte publicul, cum se comportă cu artiştii, cum îi tratează, a fost o experienţă extraordinară. Poate cea mai importantă a acestei instituţii din cei 56 de ani de activitate”, a arătat Iuliana Dăncuş, directoarea ansamblului.

Dansatorii au participat la 14 spectacole alături de Gheorghe Zamfir şi Andre Rieu, şapte au avut loc la Bucureşti şi alte şapte la Maastricht, în Olanda.

În prezent, Ansamblul Transilvania pregăteşte Festivalul-Concurs de Romanţe ”Poveste de toamnă”, ajuns la ediţia a V-a, care va avea loc în 21 şi 22 noiembrie, la Teatrul Municipal din Baia Mare. Concurenţii se pot înscrie în concurs până în 13 noiembrie, iar informaţii pot găsi pe site-ul ansamblultransilvania.ro.

Mai puteţi citi:

Meşterul care îi calcă pe urme lui Badea Cârţan: a ajuns în Italia în opinci. „Meseria se fură, nu se învaţă. Tiparul meu e mâna“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite