Coada şoricelului, aliatul femeilor în problemele intime. Farmacist: „Este util în afecţiunile de col uterin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coada şoricelului FOTO: Adevărul
Coada şoricelului FOTO: Adevărul

Coada şoricelului este una din plantele cele mai folosite în afecţiunile ginecologice. Cu proprietăţile sale antihemoragice, astringente, antiinflamatorii, antibiotice sau cicatrizante, ceaiul din coada şoricelului distruge microorganismele, diminueaza secreţiile şi favorizează cicatrizarea.

Ceaiul din coada şoricelului este folosit pentru foarte multe afecţiuni, un efect foarte bun fiind cunoscut în afecţiunile ginecologice, dar nu numai. Fiind un bun antihemoragic, este recomandat femeilor ce au menstre abndente, dar această calitate face ca ceiaul din coada şoricelului să fie util şi în alte afecţiuni precum ulcerul gastric ori hemoroizi. ”E un foarte bun antihemoragic, antiseptic, aniinflamator, e tonic amar, digestiv, tratează anorexia, pentru că tulpina plantei conţine substanţe ce stimulează apetitul, aşa cum e pelinul, anghinarea şi toate celelalte plante amare”, spune Mariana Moldovan, farmacist. Aceata mai arată, însă, că pentru a obţine un efect mai bun, plantele se combină cu altele care au efecte asemănătoare.

”Combinat cu creţişoară, care e un alt antihemoragic foarte bun şi traista ciobanului, e <echipa> cea mai bună. E util şi pentru băi de şezut, în cazul infecţiilor la nivel genital feminin, în combinaţie cu gălbenaua şi muşeţelul, iar pe probleme hemoroidale, combinat cu gălbeneaua şi cu coaja de stejar, se face ceai şi în ceaiul strecurat, se fac băi de şezut”, mai spune Mariana Moldovan.

În problemele sistemului digestiv, ceaiul din coada şoricelului are efecte neaşteptate, dar la fel de bine poate fi utilizat şi în afecţiunile hepatobiliare, asociat cu alte plante.

”În ulcerul duodenal, cicatrizează foarte bine şi reduce hemoragia la nivelul tubului digestiv. Dar e folosit cu succes şi în combinaţie cu alte plante pentru ceaiurile hepatice, pentru că e tonic amar. E asociat cu armuraiu, cu păpădie, cu anghinare, mentă etc”, mai arată farmacistele Mariana Moldovan şi Claudia Tuns.

Ele mai arată că plantele de coada şoricelului conţin substanţe ce se folsesc şi la medicamentele de sinteză. ”Ulei volatil, acid salicilic, formic, acetic, izovalerianic şi camazulen. Părţile aeriene conţin şi o substanţă amară de natură glico-alcaloidă, achileina, tanin, acid aconitic, asparagină, colină, acid ascorbic şi multe altele”, mai spun cele două farmaciste.

În cazul inflamării ovarelor, sunt recomandate băile de şezut cu ceai din coada şoricelulu, iar efectele se vor vedea chiar după primele băi. De asemenea, în caz de incontinenţă urinară are efecte notabile, sau pentru tratarea leucoreei.

Mai este cunoscută cu denumirea de brădăţel, ciureşică, crestăţea, crâvalnic, garva, iarba-oilor, iarba-strănuttoare, prisnel, sorocină.

Mai puteţi citi:

Poveste tragică între două adolescente lesbiene. Ce a ascuns biletul de adio lăsat de una dintre fete, care a încercat să se omoare: „O ameninţa că spune la şcoală“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite