Al doilea Cernobîl: 15 ani de la accidentul cu cianuri de la iazul Aurul din Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
15 ani de la accidentul cu cianuri de la Baia Mare FOTO:Adevarul
15 ani de la accidentul cu cianuri de la Baia Mare FOTO:Adevarul

La data de 30 ianuarie 2000 se petrecea la Baia Mare unul dintre cele mai grave accidente ecologice din ultimii ani din Europa. Este vorba despre accidentul de la iazul Aurul, atunci o sută de mii de tone cu steril cu cianură ajungând din Săsar pâna la Dunăre.

Potrivit miningwatch.ro, accidentul de la Baia Mare a afectat pentru o perioadă de 10 ani fauna şi flora acvatică. Deversarea din anul 2000 a costat Statul Român circa 100 de milioane de dolari, bani ceruţi de Ungaria ca şi despăgubiri pentru cele întâmplate. 

 Raportul intitulat Scurgerea de cianură de la Baia Mare realizat de către Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Biroul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a concluzionat că la data de 30 ianuarie 2000 s-au scurs în Săsar, apoi în Tisa şi de aici în Dunăre aproximativ 100.000 metri cubi de lichid şi deşeuri conţinând între 50 şi 100 de tone de cianură. 

"Avem obligaţia morală de a învăţa din greşelile trecutului pentru a garanta un viitor mai bun pentru noi şi copiii noştri. Tragediile care ne-au marcat existenţa nu trebuie uitate, ci trebuie să fie lecţii, învăţătură de minte. Se împlinesc astăzi, 30 ianuarie, cincisprezece ani de la accidentul ecologic din anul 2000, produs la SC Aurul, o scurgere de cianuri care a afectat râurile Săsar, Lăpuş, Someş, Tisa şi Dunărea. Pe lângă dezastrul ecologic provocat de acest accident, municipiul Baia Mare şi România au avut de suferit la capitolul imagine, impactul mediatic fiind unul extrem de negativ. 

Accidentul de la Aurul a fost catalogat drept unul dintre marile dezastre ecologice din Europa, de după Cernobîl. O pată care apasă greu şi acum, după 15 ani, pe cartea de vizită a băimărenilor, a românilor. Au trecut de atunci 15 ani în care unii au tăcut, alţii au susţinut necesitatea continuării prelucrării deşeurilor miniere prin metoda cianurării. 

De trei ani, autoritatea locală a făcut paşi importanţi pentru garantarea siguranţei cetăţenilor şi pentru protejarea mediului înconjurător, pentru evitarea unor noi incidente care ar putea periclita sănătatea şi siguranţa publică, imaginea noastră pe plan naţional şi internaţional. 

Unii au impresia, greşită, că Baia Mare este un fel de El Dorado al afaceriştilor mânaţi de interesele personale şi de grup, care nu ţin cont de siguranţa comunităţii, de mediul înconjurător şi de imaginea României în lume. Municipiul Baia Mare este însă un oraş aflat pe drumul reconstrucţiei şi al dezvoltării, un oraş care tinde spre obţinerea statutului de Capitală verde a României. Accidentul ecologic de acum 15 ani rămâne în istoria locului drept un episod dureros, din care însă ne-am învăţat lecţia", a remarcat primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş. 

Citeste si: Efectul de lobby: un eurodeputat trece de la aur la cianuri

Proiectul de lege privind lobby-ul, depus la Senat

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite