Bacău: Pescuitul de plăcere, maşină de tocat bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pescarii băcăuani nu lasă undiţa, deşi hobby-ul a devenit un lux

Cine vrea să-şi petreacă o zi din viaţă la prins peşte este nevoit să scoată din buzunar minimum 200 de lei.

Criza economică nu i-a convins pe pescarii băcăuani să renunţe la pasiunea lor preferată. Deşi ustensilele necesare pescuitului, taxa de intrare pe bălţile private şi ultimele inovaţii apărute pe piaţa articolelor de pescuit ridică cheltuielile la câteva sute de lei în fiecare lună, pescarii pasionaţi tot nu părăsesc cu una cu două bălţile. Cei care au de câştigat de pe urma lor sunt, în principal, administratorii magazinelor cu articole de pescuit şi proprietarii de bălţi private din jurul Bacăului.


Profiturile apar mai ales în weekend. „Bărbaţii reprezintă peste 95% din numărul total de clienţi. Sunt şi femei care ne cer sfaturi şi chiar ne fac vânzare. Avantajul nostru este că preţurile au rămas neschimbate de mai bine de doi ani şi atunci criza nu ne-a lovit foarte tare”, ne-a spus Stelian Neguriţă, vânzător la un magazin cu articole de pescuit din cartierul Mioriţa. Pentru a fi însă un pescar „de luat în seamă” investiţia, pentru o singură partidă de pescuit, trebuie să fie de minim 200 de lei.

O zi pe baltă, între 50 şi 90 de lei

Pasionaţii atrag atenţia că în această sumă nu sunt incluse cheltuielile cu procurarea ustensilelor necesare pescuitului. 
„Taxa pentru o zi de stat pe baltă este de 50-90 de lei. Momelile costă aproximativ 30 de lei. La toate acestea mai adăugăm transportul, mâncarea şi băutura. Pescuitul a devenit un sport costisitor, mai ales că acum banul are o valoare mult mai mică faţă de acum doi-trei ani în urmă”, ne-a spus Maximilian Popa, un pescar care nu poate sta departe de lanseta sa mai mult de o săptămână.

Din nefericire, acestea nu sunt singurele costuri pe care un pescar pasionat este nevoit să le facă pentru a-şi satisface capriciul. „Eu am dat pe o singură lansetă completă 250 de lei. Pe mincioc şi juvelnic am dat 100 de lei, iar setul de cârlige m-a costat 60 de lei”, ne-a mai spus pescarul Popa.

Inovaţii de top

Pescarii care s-au săturat să stea la mâna norocului pot apela la binefacerile tehnologiei. Ultimele inovaţii în materie de pescuit sunt senzorii care avertizează că peştele a început să tragă din momeală şi bărcuţele teleghidate care duc momeala în locul indicat de pescar. Toate acestea costă, în funcţie de producător, între 60 şi 3.000 de lei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite