Amurco a înflorit pe timp de criză. Ioan Niculae pasează fosfogipsul Primăriei Bacău UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Nicolae, patronul Interagro, grup din care face parte și Amurco, este cercetat de DIICOT într-un dosar în care sunt învinuite 40 de persoane din cadrul Romgaz și ANRE de subminare a economiei naționale. Aceștia i-ar fi aprobat un preț mai mic la gaz, fapt care a adus un prejudiciu de 126 de milioane de euro.

UPDATE: ora 12.00

Ioan Nicolae: „Afirmațiile procurorilor DIICOT sunt aberante“

Omul de afaceri Ioan Nicolae consideră aberante acuzațiile care li se aduc șefilor de la Romgaz. Totodată, miliardarul, ce ocupă locul 3 în topul Capital, a negat faptul că i s-ar fi acordat gaz la un preț preferențial. Grupul de firme Interagro este cel mai mare consumator din România. Un sfert din gazul consumat în țară este ars sau prelucrat de combinatele chimice. „Sunt șocat de afirmațiile aberante făcute de procurorii DIICOT. Romgaz-ul nu reglementează prețul la gaze, ci ANRE. Și asta este stipulat în lege încă din 1999. Grupul Interagro a plătit la bugetul țării miliarde de euro, pentru că noi reprezentăm 25-27 la sută din gazul care se consumă în România. 85% din acesta este direct prelucrat prin procesele chimice“, a precizat astăzi Ioan Nicolae într-un interviu la B1Tv.

Zilele acestea, societatea Amurco a donat municipalității băcăuane 6,2 hectare de teren, pe care se află o porțiune din halda de fosfogips. Primăria se va ocupa de ecologizarea prafului ușor radioactiv, printr-un proiect finanțat din fonduri europene.

Se fac primii pași pentru ecologizarea haldei de fosfogips, rezultată din producerea îngrășămintelor chimice. La ultima ședință de Consiliu Local, de pe 29 decembrie, aleșii băcăuani au aprobat donația societății Amurco, deținută de miliardarul Ioan Nicolae.

Amurco va primi autorizația de mediu (FOTO)

62 185 de metri dar și clădirile și anexele aflate pe strada Chimiei, numărul 1, de pe „Platforma Sofert", vor intra în patrimoniul municipalității. Transferul de bunuri își va face efectul doar după semnarea contractului de finanțare „Decontaminarea haldei de fosfogips din Bacău" cu Ministerul Mediului. Cheltuielile rezultate de accesarea fondurilor nerambursabile, cofinanțarea locală necesară dar și alte sume neeligibile vor fi suportate integral de societatea băcăuană. Pentru ecologizarea muntelui de fosfogips, autoritățile române vor încerca obținerea unei finanțări europene prin Axa 2, a Programului Operațional Sectorial de Mediu.  Odată cu acest proiect și Amurco scapă de obligațiile de mediu, impuse prin legislația europeană.

 Amurco a inaugurat o nouă investiție de peste 2 milioane de euro

Paul Toderică: „Proiectul va fi gata la toamnă"

Proiectul pentru ecologizarea haldei de fosfogips se află încă la stadiul de intenție. Primăria va comanda primele studii, care vor sta la baza solicitării fondurilor europene. „Vom face un studiu de fezabilitate, iar consultanții vor încerca să găsească cele mai bune soluții. Valoarea finanțării poate ajunge și până la 98% din proiect", a spus viceprimarul Dragoș Luchian. Primele demersuri au fost făcute deja de Agenția Regională pentru Protecția Mediului. „Am solicitat primăriei să ne spună suprafața pe care o deținea și pe cât se întinde, de fapt halda. E posibil să aibă chiar 20 de hectare", a spus Paul Toderică, directorul ARPM Bacău. Municipalitatea deținea deja 13,5 hectare din întreaga suprafață, iar Amurco 6,2 hectare, care au fost preluate de curând de la Sofert. „Obligațiile de mediu erau la Sofert, dar societatea este în lichidare. Acum le-a preluat Amurco, care va scăpa de ele abia după ce se aprobă finanțarea. O societate care nu face ecologizarea riscă amenzi foarte mari. Dar, eu sper ca până în toamnă să fie gata proiectul și să fie aprobați banii", a mai spus Toderică. Pentru ecologizarea haldei, care se întinde pe aproape 20 de hectare și are peste 6 milioane de tone de fosfogips sunt mai multe variante. Întreg muntele ar putea fi mutat în altă parte sau praful să fie ars și folosit la lucrări publice. Ambele variante sunt deosebit de costisitoare și necesită mai multe milioane de euro pentru punerea lor în aplicare. „Sunt alocate fonduri europene pentru așa ceva, nu e concurență", a mai spus directorul Paul Toderică.

Angajații de la Amurco, trimiși forțat în concediu

Investiție de 2 milioane de euro la Amurco

Combinatul chimic de la Amurco a cunoscut în ultima perioadă investiții importante. La sfârșitul lunii septembrie 2011 a  avut loc inaugurarea secției „Bicarbonat de amoniu alimentar" de la Amurco, care a costat peste 2 milioane de euro, investiție suportată integral de omul de afaceri Ioan Nicolae.

Secția făcută în Bacău va avea principala piață de desfacere în domeniul patiseriei. Bicarbonatul de amoniu se utilizează ca agent de afânare în realizarea de biscuiți, napolitane, diverse tipuri de cozonaci, dar și alte produse de patiserie.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite