Dr. Adrian Cotârleț: „Vom continua investițiile la Spitalul Moinești“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest an, Spitalul de Urgență Moinești va beneficia de finanțări pentru informatizarea completă a unității, pentru construirea unei piste pentru elicoptere dar și pentru obținerea independenței energetice, prin panouri solare. Totodată, specialiștii moineșteni vor continua parteneriatele pentru cercetare, cu universitățile de medicină din Iași, București și Paris.

Pistă pentru elicoptere, computere performante și panouri solare

Dr. Adrian Cotârleț, specialistul numărul 1 în campania derulată de Adevărul- „Doctorii cu care Bacăul se mândrește", managerul Spitalului de Urgență din Moinești, vrea să continue investițiile începute și să mențină spitalul în topul preferințelor pacienților din regiune. Spitalul din Moinești are dotări moderne cu aparatură medicală și oferă celor internați cele mai bune condiții de cazare. În următoarea perioadă va fi implementat un proiect pentru informatizarea completă a spitalului.

Specialistul de pe locul l în campania „Doctorii cu care Bacăul se mândrește”. Adrian Cotârleț este chirurgul cu o mie de operații pe an și cel mai longeviv manager de spital de urgență

Totodată, pregătirea continuă a medicilor de aici asigură un act medical de calitate. „La începutul lunii februarie vom primi o finanțare, de 500 de mii de euro, pentru un proiect de energie regenerabilă. Totodată, avem promisiunea pentru realizarea unui eliport. Spitalul nostru este racordat la sistemul de telemedicină, dar, acum elicopterele pot ateriza doar pe stadion", a spus dr. Adrian Cotârleț. Zilele acestea medicii moineșteni s-au confruntat cu un caz grav, al unei persoane care avea nevoie de o intervenție la inimă. Persoana a primit primele îngrijiri în spital, a fost întubată și trimisă de pe Stadionul Moinești direct la Târgu Mureș.

Modernizările din ultima perioadă, în valoare de peste 2 milioane de euro, au condus la obținerea clasificării a treia pentru spitalul moineștean. Maternitatea din oraș este acreditată de Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF, ca „spital prieten al copiilor".

Specialistul de pe locul ll în campania „Doctorii cu care Bacăul se mândrește“ Andrei Ștefănescu face cele mai grele 30 de tipuri de intervenţii chirurgicale stomatologice din lume

Parteneriatele încheiate cu universitățile de medicină din Iași, București și Paris dar și acordul de schimb de experiență cu un spital din Israel au îmbunătățit prestigiul medicilor din Moinești dar și actul medical. Cu toate acestea, spitalul nu poate obține categoria a doua, din cauza numărului mic de nașteri„Pentru gradul 2 de clasificare ne treebuie un departament de cercetare medicală iar maternitatea să aibă cel puțin 2 mii de nașteri pe an, ceea ce este aproape imposibil. Acum avem 1100 de nașteri, dar la spitalul nostru vin și din localitățile învecinate", a mai spus dr. Cotârleț.â

Specialistul de pe locul III în campania ”Doctorii cu care Bacăul se mândreşte” Dragoş Ungureanu: „La un moment dat sănătatea nu mai ţine de medicină, ci de Dumnezeu”

83% din pacienți sunt din afara Moineștiului

20% din angajații Spitalului Moinești sunt medici. Zilele acestea au mai fost angajați încă nouă specialiști, astfel că în momentul de față echipa de la Moinești are 96 de medici. Spre deosebire de alte spitale publice din țară, unde un medic are grijă de zeci de bolnavi, aici există un specialist la fiecare patru paturi.

Reputația acestora a atras un număr mare de pacienți din afara orașului și a județului Bacău, fapt care aduce însă greutăți financiare unității spitalicești. „În 2011, structura pacienților, după proveniență, a fost următoarea: 17 % au fost din Moinești, 77% din întreg județul Bacău, iar 6% din alte locuri din țară", a mai spus managerul Spitalului Moinești. Autoritățile locale au pus la dispoziția medicilor nou veniți 20 de apartamente de serviciu utilate complet.

Finanțare prin proiecte și de la autoritățile locale

Spitalul de Urgență din Moinești este finanțat de Consiliul Județean Bacău și Consiliul Local Moinești. Sume importante de bani vin  pentru proiecte, de la Ministerul Sănătății. În ultimul an, 45% din cheltuieli au reprezentat salariile, 20%, medicamentele iar restul cheltuielile de întreținere.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite