Colegiile băcăuane, pepinieră pentru universitățile din Occident
0Sute de absolvenți din liceele băcăuane de top sunt primiți anual la cele mai prestigioase facultăți din SUA, Anglia sau Danemarca. Cei mai mulți pleacă de la colegiile „Gheorghe Vrănceanu", „Ferdinand I" dar și de la „Vasile Alecsandri".
Elitele învățământului liceal băcăuan, cu note între 9 și 10, cu rezultate de excepție la olimpiadele naționale, își depun în fiecare an dosarele pentru a face studiile superioare peste granițe. Cei mai mulți dintre ei caută să rămână în mediul universitar, în cercetare, sau să obțină un job bun, îndeosebi în IT sau în instituțiile europene. „Pleacă la universități de prestigiu tot mai mulți elevi. Procentul este undeva, între 15 și 20%, anual. Avem absolvenți plecați la școală în SUA sau la universități de renume din Europa, precum Cambridge sau Glasgow. Din păcate, cei mai mulți nu se mai întorc acasă, se realizează acolo", a spus Andrei Gabriel, directorul Colegiului Național „Gheorghe Vrănceanu" din Bacău. Numai în ultimul an, colegiul băcăuan se poate mândri cu 12 premii la olimpiadele naționale și cu premii și participări la concursuri internaționale.
Concurență pentru clasa a V-a la Colegiul „Gh. Vrănceanu“
Profesorii renumitului colegiu băcăuan încă mai țin legătura cu o parte din foștii elevi. De la clasa profesorului de latină Florentina Neculau, care reușește să obțină an de an rezultate excepționale la olimpiadele naționale și concursurile internaționale, mulți elevi s-au realizat peste granițe. Printre ei se numără Sabina Ciofu absolventă de limbi clasice a Universității Cambridge, în prezent consilier în Parlamentul European, Simona Cadar, care este cadru didactic la Universitatea din Berlin. Totodată, elevi ca Lavinia Cadar sau Irina Vasilache au ales să facă studiile superioare și de masterat în Utrecth, Olanda.
Expoziția „Arhitectură Tradițională Românească“ la Liceul de Artă
În ultima perioadă, o parte dintre elevii din clasa a 12-a, care au aplicat pentru o bursă, au primit confirmarea pentru a face studiile la universități din Occident. Ei trebuie să mai treacă pragul Bacalaureatului. „Din câte știu. pentru Cambridge trebuie nota 9.70 la matematică și Bacalaureatul cu minim 9.50. Avem mai mulți elevi care au primit răspunsul favorabil de la mai multe universități", a mai spus directorul de la Gheorghe Vrănceanu.
Exod și la Ferdinand: „O clasă din șapte pleacă la studii în străinătate"
Colegiul Național „Ferdinand I" a rămas unul din cele mai bune licee din județul Bacău. Numai în 2011 au fost obținute 13 premii la faza finală a olimpiadelor naționale dar și rezultate maxime la îmvățătură. „Procentul celor care pleacă este destul de mare. O clasă din șapte pleacă cu bursă, parțială sau totală, la universități de prestigiu din străinătate. Mulți își fac doctoratul acolo și nu se mai întorc", a spus Gigliora Ceaunaș, directorul Colegiului Național Ferdinand I.
Statuia lui Bacovia, mutată de la Colegiul „Ferdinand I“
„Preferă universitățile din Europa, celor din SUA"
Și la Colegiul „Vasile Alecsandri", cei mai buni elevi își pregătesc bagajele pentru a-și continua studiile la cele mai prestigioase universități din lume. „Din 200 de absolvenți, aproximativ 30 nu fac studiile superioare în țară. Avem plecați în Anglia, Danemarca dar și în SUA. Din câte știu, elevii preferă în ultimul timp universitățile din Europa, celor de peste Ocean. Este mai aproape de casă și practic este același nivel de învățământ", a spus Vasile Cautiș, directorul Colegiului Național „Vasile Alecsandri".
Fostul liceu de fete a reușit să obțină premii la competițiile naționale. Numai anul trecut, elevii de aici au avut rezultate de excepție la olimpiadele naționale: două premii întâi, trei premii trei și 20 de mențiuni.
Un an de la incendierea casei lui Vasile Alecsandri
Lucian Șerban este pe locul V în campania „Profesorii cu care Bacăul se mândrește“