Bacău: Tot mai multe minore devin mame
0Numai la Maternitatea din Bacău, în primul trimestru al acestui an, 40 de fete au adus pe lume copii. O parte dintre ele conștientizează responsabilitatea pe care o au abia la naștere și aleg să renunțe la bebeluș. Este și cazul unei adolescente de 17 ani care a născut recent și a dat copilul la stat.
Numărul minorelor care devin mame este în creștere în Bacău, iar medicii pun această situație pe seama lipsei de educație și de promovare a metodelor de contracepție. De la un an la altul, tot mai mulți bebeluși sunt aduși pe lume de fetițe care au vârste cuprinse între 13 și 18 ani.
Multe dintre ele se sperie de statutul de mamă și atunci își lasă copilul în grija statului.
„În primul trimestru al acestui an, am avut 40 de nașteri la fete minore. Sunt din ce în ce mai multe, iar asta înseamnă că nu se promovează suficient de mult metodele de contracepție. Medicii de familie, care vin primii în contact cu ele, trebuie să le spună ce trebuie să facă", a declarat dr. Vladimir Corneleac, medic șef la Secția de Obstretică - Ginecologie din Maternitatea Bacău.
Pentru cele de vârstă foarte fragedă, specialiștii trebuie să găsească soluții pentru ca viața să nu le fie pusă în pericol. „În circa 15% din cazuri se alege varianta nașterii prin cezariană. Corpul lor nu este pregătit pentru o naștere și atunci este mai bine așa", mai spune medicul.
Nu știa că este însărcinată
Cel mai recent caz înregistrat la nivelul maternității este cel al unei tinere de 17 ani care a fost salvată la timp de medici. Aceasta le-a spus specialiștilor că nu a știut că este însărcinată, a stat acasă încă șase zile după ce i s-a rupt apa și a ajuns la spital în ultima clipă.
„Această copilă nu are medic de familie, părinții sunt plecați la muncă în străinătate, din câte am înțeles, iar ea spune că nu știa de sarcină. A venit la noi în stare gravă. Astfel de cazuri sunt foarte rare, însă dacă avea un medic care să-i urmărească sarcina nu se ajungea aici", a mai spus Corneleac. Adolescenta a renunțat deja la copil.
„Am văzut că-mi crește burta dar era moale, nu am bănuit că sunt gravidă. Copilul nu-l voi păstra pentru că eu trebuie să-mi termin liceul și nu am posibilitate", a spus fata.
Psihologii pun aceste situații pe seama mai multor factori. Multe din școli nu mai țin lecții de educație sexuală, iar o parte din mame evită să discute acest subiect cu fetele lor.
„Părinții au un rol foarte important înainte și după nașterea copilului. Acolo unde există tensiuni este mai greu, dar au fost situații când părinții au adoptat nou-născutul și adolescenta s-a putut întoarce la studii. Școala sprijină astfel de persoane", ne-a declarat Anca Stamatache, psiholog școlar.