21.000 de familii au rămas fără apă caldă
0CET a oprit furnizarea agentului termic către populaţie după ce, la rândul său, a rămas fără gaz metan. Societatea de termoficare datorează 9,3 milioane de lei către E.ON Gaz şi are de recuperat 28 de milioane de lei de la consumatori.
Cele aproape 21.000 de apartamente din municipiul Bacău, racordate la sistemul centralizat de încălzire au rămas fără apă caldă şi căldură.
Conducerea CET a oprit furnizarea serviciilor către populaţie după ce, la rândul său, a fost debranşată de E.ON Gaz.
„Ne-au oprit gazul pe o perioadă nedeterminată. Încercăm să negociem cu E.ON Gaz un program de eşalonare a debitelor, însă nu ştim când vom reuşi să reluăm furnizarea agentului termic“, a declarat Adrian Capătă, director general la CET Bacău.
Acesta a explicat că s-a ajuns la această situaţie pentru că n-a avut suficienţi bani pentru a-şi plăti furnizorul. „Datoria noastră către E.ON Gaz este de 9,3 milioane de lei. Stocul de cărbune s-a epuizat, iar gazul ne-a fost sistat. Ne pare rău că s-a ajuns în această situaţie, dar atâta timp cât băcăuanii nu-şi achită facturile noi nu avem de unde lua bani“, a explicat şeful CET.
În total, cele 188 de asociaţii de proprietari din Bacău datorează CET-ului 28,4 milioane de lei, din care 16,4 reprezintă penalizări la întârzierea plăţilor.
Bun platnici, dar fără folos
Cei mai supăraţi pe decizia CET sunt proprietarii de apartamente care figurează la asociaţiile de proprietari cu datorii zero sau cu res-tanţe foarte mici.
„Pe scara noastră mai sunt doar 4 apartamente din 20 racordate la CET. Toţi ne-am plătit facturile la timp. Mai că-mi pare rău că am fost corect pentru că nu am avut nimic de câştigat“, ne-a spus Vasile Popa, client CET. Şefii asociaţiilor de proprietari spun că au probleme ca să adune de la locatari sumele datorate către CET pentru că, totuşi, rău-platnicii ar fi mai mulţi decât cei cu întreţinerea achitată la zi.
Conducerea CET îi sfătuieşte pe cetăţeni să-şi preschimbe contractele de termoficare. „Ar trebui să încheie contracte direct cu noi şi nu cu asociaţiile de proprietari. În acest fel va exista un control mai strict al banilor“, a mai adăugat directorul CET.
71 Taifun are datorii de top
Pe primul loc în clasamentul oficial al datornicilor se află Asociaţia 71 Taifun, cu un debit de peste 1,1 milioane de lei. Pe locul doi se află Asociaţia de Proprietari „100 Primăverii“ cu o datorie de aproape 1.000.000 de lei, iar locul trei este ocupat de Asociaţia de Proprietari numărul 75, cu un debit către CET Bacău care însumează peste 820.000 de lei.