Un arădean şi-a făcut expoziţie cu sute de obiecte din Evul Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Moţ are o pasiune mai aparte FOTO arhivă personală
Andrei Moţ are o pasiune mai aparte FOTO arhivă personală

Arădeanul Andrei Moţ (32 de ani), preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Istoriei şi Artei Medievale – Lupus Dacus şi director artistic a mai multor Festivaluri Medievale, are peste 450 de exponate din Evul Mediu sau care sunt replici ale unor obiecte vechi.

Vorbim despre dispozitive de tortură din epoca medievală, arme de foc (tunuri şi archebuze), arme cavalereşti (peste 100 de săbii, topoare, arcuri şi săgeţi, suliţe, buzdugane, bice de luptă, etc), veşminte cavalereşti şi de domniţă, cămăşi si cagule sau glugi din zale, etc,  şi instrumente muzicale medievale. De asemena, Andrei a cumpărat multe obiecte din recuzita lui Sergiu Nicolaescu, folosite în filmele: Mihai Viteazul, Dacii şi romanii şi Nemuritorii.

Asociaţia din care face parte este una  puternică din punct de vedere cultural, vie şi dinamică, menită să aducă multă calitate dar şi să însufletească cultura romanească.

Toate obiectele sunt adunate într-o expoziţie tematică, pe care a numit-o sugestiv “Medievalum”.
„Primul obiect de la care a plecat această expoziţie de suflet este un cuţit vechi. De atunci am adunat obiect cu obiecte, toate având pentru mine, în primul rând, o valoare sentimentală”.


FOTO: arhivă personală

expozitie medievala

Expozitia “Medievalum” include peste 450 de exponate:


1. Dispozitive de tortură din epoca medievală: ghilotină, spânzurătoare, jug fix, jug mobil, furca ereticului, gheara pisicii, măgarul spaniol, tortura sicriului sau cuşca torturii, spentecătorul de sâni, leagănul sau scaunul lui Iuda, masa torturii, scaunul de interogare (un tron plin cu ţepi), tortura cu apă, pantofii de pedeapsă, fierăstrăul, trasul în ţeapă, trasul pe roată, cada, tortura gâtului, stropitoarea cu plumb, purificarea sufletului, ruperea limbii, grătarul, etc;
2. Arme medievale de foc: 2 tunuri mari cu roţi, 5 tunuri de asalt şi 10 archebuze;
3. Arme cavalereşti (arme albe): peste 100 de săbii de diferite mărimi (de o mână, de o mână şi jumătate şi de două mâini) din diferite zone ale Europei şi din diferite perioade din Evul Mediu, suliţe, bice de luptă, buzdugane, arc şi săgeţi cu varfuri diferite, menite să străpungă şi să ucidă victimele pe loc, topoare, halebarde, lăncii, etc;
4. Veşminte cavalereşti şi de domniţă;
5. Instrumente muzicale din Evul Mediu: cimpoaie medievale (înaintea cimpoiului scoţian, a fost cimpoiul medieval, cu un singur dron!), schalmei-uri, fluiere, percuţii, hurdy-gurdy, tapan, tulnic, tilincă, drâmbă, toacă, duduk, etc;
6. Dispozitive de protecţie cavalerescă: cămăşi din zale şi glugi sau cagule din zale (confecţionate manual, zală şi zală), platoşe, armură, apărători pentru mâini şi picioare, coifuri, scuturi, etc;

Andrei spune că “o atracţie a Expoziţiei “Medievalum” o constituie şi colecţia de obiecte (45 de coifuri de protecţie, 2 cămăşi de zale, 6 glugi de zale, 2 spade, 3 apărători pentru mâini, 1 buzdugan) pe care regizorul Sergiu Nicolaescu a comandat-o pentru filmele sale Dacii şi romanii, Mihai Viteazul şi Nemuritorii.

Aceste obiecte le-am restaurant cu ajutorul unor prieteni pasionaţi: Călin Man, Silviu Mihailă şi Adrian Borbiro, meşteri pricepuţi care au şi făcut multe din exponatele mele după schiţe şi fotografii pe care le-am văzut în cărţi de specialitate şi muzee din toată Europa”, afirmă Andrei Moţ.

expozitie medievala

FOTO: arhivă personală


Expoziţia “Medievalum” este unică în România fiind văzută la multe evenimente cu specific medieval din ţară şi străinătate, dar şi la muzee şi galerii de artă.


Toate obiectele sunt cumpărate din fonduri proprii şi sunt restaurate de către meşteri colaboratori. Tot ce câştigă Andrei din închirierea lor şi din expoziţii sau concertele la care participă, deoarece este managerul şi percuţionistul cunoscutei formaţii de muzică medievală Lupus Dacus, investeşte în această pasiune.


„La 18 ani am scos un credit pentru nevoie personale (fără să ştie părinţii) şi am cumpărat mai multe obiecte: şase săbii, o cămasă de zale, o platose şi două topoare medievale. O sabie costă între 100 şi 250 euro, o cămaşă de zale între 150 euro - 350 euro. Până acum am cheltuit peste 150.000 lei (adică peste 30.000 euro). Dacă adaug şi microbusul VW Crafter Maxi cu care îmi car expoziţia şi instrumentele muzicale, atunci ne apropiem de 50.000 euro. Un cimpoi costă între 1500 - 3000 euro. Ne mândrim şi cu cea mai mare tobă care există în ţară noastră, mult mai mare decât toba mare clasică pentru orchestrele simfonice. E făcută din două piei mari de vacă. A costat 1500 euro şi ne-a făcut-o special un meşter din Germania”, spune Andrei.  

expozitie medievala

FOTO: arhivă personală

“Adrian Borbiro este un tâmplar extraordinar şi face dispozitivele de tortură din lemn, cutiile noastre de depozitare şi de expus aceste obiecte dar mă şi însoţeşte în toate deplasările.

Călin Man este meşterul care îmi face săbiile, platoşele, coifurile, săgeţile. Silviu Mihaila face dispozitivele de tortură din fier, el a făcut cele cinci tunuri de asalt şi a recondiţionat obiectele din recuzita lui Sergiu Nicolaescu.

Am mai cumpărat glugi sau cagule din zale, cămăşi din zale, coifuri medievale şi orientale din Drăgăşani, Craiova şi Rădăuţi.”, mai adauga Andrei.

Vă mai recomandăm:

 
VIDEO Fidel Castro "respiră" şi tremură într-o expoziţie inedită, deschisă la un târg de artă contemporană în Hong Kong

„Maramureş – ţară veche, ţară nouăˮ, film documentar şi expoziţie de fotografie

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite