FOTO Peripeţiile a doi români ajunşi în Africa pe motor: Cum au fost furaţi în Franţa, ignoraţi de Ambasada României şi primiţi ca nişte regi, în Maroc, eroii copiilor bolnavi de leucemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei doi arădeni impreună cu Ciprian Drăgan, coordonatorul proiectului
Cei doi arădeni impreună cu Ciprian Drăgan, coordonatorul proiectului

Medicul Rareş Bârsan şi pompierul Domiţian Giurgiu au mers cu motocicletele din Arad până în Africa, de dragul copiilor bolnavi de leucemie. Ei au strâns bani şi au atras atenţia asupra acestei boli.

Două continente, două motociclete, doi voluntari şi un singur scop: ajutor pentru copiii bolnavi – aşa a fost gândită expediţia în care medicul Rareş Bârsan (38 de ani) şi pompierul Domiţian Giurgiu (38 de ani), subofiţer în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş“ al judeţului Arad, au parcurs 9.000 de kilometri pentru a strânge fonduri în beneficiul copiilor bolnavi de leucemie de la clinica „Louis Ţurcanu“ din Timişoara.

Dincolo de partea financiară, adevăratul scop al expediţiei încheiate weekendul trecut a fost acela de atragerea atenţiei asupra problemelor cu care se confruntă aceşti bolnavi. Startul expediţiei a fost dat pe 6 aprilie, iar toată aventura a durat trei săptămâni.

Proiectul a purtat denumirea „Flames on Bikes – Across

Europe to Africa“, iar alte scopuri au fost acordarea de asistenţă medicală gratuită comunităţilor izolate din Maroc, precum şi stabilirea de legături între Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor Regiunea 1 Arad şi unităţile de pompieri, jandarmi şi poliţişti din Maroc.

A fost o expediţie grea, în care cei doi s-au luptat atât cu temperaturile scăzute, cât şi cu cele ridicate. La întoarcerea în Arad, cei doi au povestit peripeţiile prin care au fost nevoiţi să treacă.

„Am avut şi părţi grele, şi părţi uşoare. Chiar nu ne aşteptam să prindem zăpadă de doi metri când am traversat din Italia în Franţa. Aici i-au furat colegului meu câteva haine, iar bagajele au fost răscolite. Am avut şi nişte mici aventuri destul de urâte în Franţa, unde ne-au furat lucrurile. Am trecut în Africa prin Spania. Şi acolo am rămas fără geacă şi fără telefon“, a povestit medicul Rareş Bârsan, iniţiatorul acestui proiect.

Supăraţi pe autorităţile române

Dacă cei doi români au fost primiţi cum se cuvine de către autorităţile din Maroc, nu acelaşi lucru pot să-l spună despre reprezentanţii Ambasadei României. Medicul şi pompierul spun că sunt decişi să sesizeze Ministerul de Externe al României, pentru ca situaţia prin care au trecut ei să nu se mai repete.

„Vreau să mulţumesc administraţiei marocane pentru primirea pe care ne-au făcut-o. A fost ceva incredibil. Am fost ajutaţi şi aşteptaţi cum se cuvine. În schimb, aş vrea să spun că nu am fost primiţi bine la Ambasada României din Rabat. Vrem să facem o adresă către Ministerul de Externe. M-am simţit prost că sunt român. Am ajuns sâmbăta la Ambasadă, am stat la uşă, iar într-un târziu ne-a răspuns un domn în pantaloni scurţi, care vorbea la telefon. Nu ne-a invitat înăuntru şi nu ne-a prea băgat în seamă“, mai spune Rareş.

Medicul adaugă că expediţia a avut ca scop conştientizarea în rândul părinţilor şi copiilor a faptului că leucemia a luat amploare. „Concomitent, ne-am propus şi o strângere de fonduri pentru Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Louis Ţurcanu» din Timişoara. Am ales acest spital pentru că este singurul spital cu profil pediatric care deserveşte zona de vest a României“, mai afirmă Rareş.

Bine primiţi de poliţişti

Prima zi a incursiunii celor doi a inclus o oprire în Zagreb (Croaţia), locul unde s-a luat legătura cu poliţia din localitate, după care a urmat Verona (Italia), unde s-au stabilit contactele cu pompierii. A treia zi i-a găsit pe riviera franceză, în Nisa, unde au fost aşteptaţi de poliţia locală, urmând o oprire şi la jandarmeria din Saint-Tropez. Un scurt popas a fost făcut şi în Aubagne, la Legiunea Străină. Drumul către continentul african a continuat prin Barcelona. Aici a fost şi locul în care cei doi s-au bucurat de primirea celor de la casa International Police Association şi a poliţiei din Barcelona. Tot aici a fost şi momentul pentru un repaus de două zile. Poliţia din Ceuta a fost ultima gazdă înainte de trecerea spre Maroc.

Prima oprire pe „Continentul Negru“ a fost consemnată la poliţia din Fes. După care oraşul Merzouga s-a dovedit a fi primitor prin gazdele din cadrul poliţiei şi din cadrul jandarmeriei locale. Drumul a  continuat apoi spre poliţia din Ouarzazate, urmând mai apoi a se consemna ultima oprire la poliţia din Marrakech. „Am străbătut, în total, şapte ţări, pe cele două continente, şi am  parcurs peste 9.000 de kilometri, din care 2.500 de kilometri au fost parcurşi doar în Maroc“, spune pompierul Domiţian Giurgiu.

Acesta mai spune că au trecut prin vară şi prin iarnă, într-un interval scurt de timp.

„Am ajuns de la zăpada din Alpi la 45 de grade Celsius, organismul a suferit un pic. Au fost momente când, ore întregi, nu am mâncat nimic. Nu a fost chiar uşor“, adaugă Domiţian Giurgiu.

La fiecare oprire de-a lungul traseului, s-a luat legătura cu autorităţile locale, pompieri, poliţişti sau jandarmi, aceştia dând asigurări că vor încerca, prin diverse mijloace, să sprijine campania „Flames on Bikes“.

„Banii adunaţi până acum vor fi donaţi secţiei de boli oncologice din cadrul Spitalului de Copii «Louis Ţurcanu». Dorim să organizăm un eveniment caritabil în perioada imediat următoare“, subliniază Ciprian Drăgan, coordonatorul acestui proiect.

Domiţian Giurgiu spune că primul popas în Maroc a fost în oraşul Fes, care face parte din patrimoniul UNESCO cu cea mai veche universitate din lume.

„Oraşul surprinde prin vastitatea lui şi prin istoria ce-şi poartă amprenta timpului. Tot aici s-a consumat şi prima întalnire cu cei din departamentul de poliţie, care au dat dovadă de mult spirit civic. Sunt nişte adevăraţi oameni de caracter, ocazie cu care dorim să le mulţumim pentru primirea regală“, adaugă Domiţian Giurgiu.

Arădenii au avut parte de o primire de excepţie şi în Marrakech, la sediul poliţiei, ocazie cu care au avut din nou prilejul să mediatizeze cauza propusă. Au urmat apoi Casablanca, Rabat şi Tanger, unde ospitalitatea gazdelor nu s-a lăsat aşteptată.

„Chiar dacă dinamica contrastelor acestei ţări pulsează la tot pasul, amintirile expansioniste au făcut, poate, ca lucrurile să decurgă normal în Maroc“, a adăugat pompierul.

Alături de cei doi au fost şi Consiliul Judeţean Arad.

„Le mulţumesc celor doi participanţi la această acţiune. Pentru că au reprezentat Aradul şi ţara noastră pe parcursul miilor de kilometri pentru a aduna fonduri“, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad. 

Rareş Bârsan şi Domiţian Giurgiu spun că au plecat în această expediţie caritabilă pentru spiritul de aventură şi dorinţa de a ajuta pe cineva.

„Aşa am simţit noi că trebuie să facem. Ştiam că nu ne va fi uşor, dar pentru un scop caritabil a meritat“, spune Rareş.

Ciprian Drăgan, coordonatorul acestui proiect, a afirmat că astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare la noi în ţară, pentru ca fondurile strânse pentru copii să fie cât mai mari. Cei doi au prezentat autorităţilor pe unde au trecut proiectul demarat şi au reuşit să strângă până acum în conturi aproximativ 10.000 de lei.

Mai puteţi citi: Prinţul Harry va face o expediţie la Polul Sud pentru o fundaţie de caritate

FOTO Pompierii arădeni au pornit spre Africa pe motociclete

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite