Animalele de companie scoase din ţară îi costă bani grei pe stăpâni
0Pentru a nu întări rândurile celor care atunci când pleacă peste graniţă renunţă cu uşurinţă la animalul de companie, cei care sunt dispuşi să treacă frontiera cu ele cheltuie sume mari de bani ca să evite problemele legislative din alte ţări în ceea ce privesc animalele de companie.
De la carnet de sănătate la microcip
Cristian Sava, un arădean de 29 de ani stabilit de la jumătatea anului trecut în Franţa, s-a reîntors la începutul lui ianuarie a acestui an tocmai pentru a-şi duce cu el pisica înapoi în Hexagon. „Nu ştiam care sunt paşii pe care trebuie să-i fac pentru a-mi putea duce animalul de companie cu mine. Ştiu doar că întreaga afacere, cu veterinarul şi cu drumul, m-a costat circa cinci sute de lei. Nu pot spune că m-a costat mult, mai ales că nu mi-a trecut niciodată prin gând să o duc la centrul pentru animale sau să o abandonez pe stradă”, a mărturisit Cristian.
Înainte de toate, medicii veterinari sunt cei de la care începe toată procedura pentru ca animalul să poată ieşi din ţară. „Proprietarul trebuie să se prezinte cu animalul la cabinetul veterinar de care aparţine, unde se eliberează paşaportul, se implantează cipul şi i se fac vaccinurile necesare, printre care şi antirabicul care este obligatoriu. Implantarea unui microcip costă între 50 şi 200 de lei, iar vaccinurile au preţuri în funcţie de policlinică”, a spus Marian Olar, medic veterinar.
Ultimul acord este dat de Direcţia Sanitar- Veterinară, care legalizează paşaportul, citeşte cipul şi dă avizul.
Firmele de transport percep taxe
După veterinar, la care se mai adaugă şi cuşca al cărei preţ diferă în funcţie de mărimea animalului (de la 100 de lei la 200 de euro), urmează transportul. „Pentru animalele de companie se plăteşte bilet întreg, în funcţie de destinaţie bineînţeles”, a declarat reprezentantul unei agenţii de voiaj din Arad.