Arad: Alin Horvat aduce zâmbetul pe buzele micuţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De patru ani este profesor la Şcoala Specială din Arad, unde a avut astfel ocazia să lucreze cu copii care au nevoie de ajutor.

Profil

Născut - 11.09.1983, Arad
Educaţie - Cursuri de Master în Management Educaţional, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad
Carieră - profesor
Familie - necăsătorit

Tânărul arădean visa de mic să devină profesor. Iubea copiii şi îi plăcea să-i ajute ori de câte ori avea ocazia. Nu se gândea decât la faptul ca atunci când se va face mare să fie el persoana care să ofere informaţii celor mici, să-i ajute să urmeze drumul cel bun în viaţă şi să-i ghideze spre succes. „Când mă întrebau ce vreau să ma fac când o să fiu mare, le răspundeam la toţi acelaşi lucru: profesor. Nu am visat altceva şi Dumnezeu m-a ajutat”, şi-a adus aminte Alin.

Tânărul profesor lucrează de patru ani cu micuţii. Un an a fost dascăl de franceză la o şcoală din Chişineu Criş, apoi s-a angajat la Şcoala Specială din Arad. „De aici am început adevărata experienţă. Să lucrez cu micuţii de la Şcoala Specială a fost o adevărată provocare pentru mine. Cel mai frumos lucru pe care îl poţi face în viaţă e să te alături copiilor cu diferite dizabilităţi, să intri în lumea lor, să-i ajuţi să revină pe drumul normal al copilăriei”, a spus profesorul.

„Îi integrăm în lumea din jurul lor”

Alin Horvat nu s-a limitat însă doar la o sală de clasă şi a ieşit din „cuşca” celor patru pereţi. De la Şcoala Specială din Arad a fost repartizat ca şi profesor itinerant la Liceul Baptist din Arad. „Lucrez cu opt copii cu diferite deficienţe. Orele noastre se bazează foarte mult pe recuperare lingvistică şi consiliere psihologică. Micuţii au maximum zece ani şi provin din familii cu situaţii financiare bune, din Arad. Din păcate, însă, viaţa a fost mult prea cruntă pentru ei. S-au născut cu diferite boli care i-au marginalizat de restul copiilor sănătoşi. Tot ce ne dorim este să-i integrăm pe aceşti îngeraşi în lumea din jurul lor”, a mărturisit Alin.

Tânărul a participat, împreună cu copiii cu care lucrează, la diferite evenimente caritabile din Arad. Au organizat de-a lungul anilor nenumărate activităţi de socializare şi olimpiade sportive. „Am fost cu ei la multe evenimente cultural-sportive şi au ştiut să se facă remarcaţi în societate. Au trecut cu brio de toate probele de sport la care au fost supuşi”, a explicat tânărul.
Alin nu se gândeşte nicio clipă să renunţe la această meserie, ci vrea să se implice şi mai mult în activitatea sa. „Cred că nu am reuşit să fac destule pentru aceşti copii până acum, de aceea am să mă implic şi mai mult în proiectele pe care le am în desfăşurare”, a mai spus Alin.

Întrebări şi răspunsuri

Cât de greu e să lucrezi cu copiii cu dizabilităţi?
Cred că oricine iubeşte copiii este în stare să se ocupe şi de cei cu probleme. E o meserie foarte frumoasă. Ai nevoie de răbdare şi dragoste, iar toate celelalte vin de la sine.

Ce anume îţi doreşti să întreprinzi în viitor?
Vreau să finalizez cât mai multe proiecte pentru strângeri de fonduri. Cu banii pe care o să-i strâng vreau să ajut cât mai multe familii nevoiaşe din Arad. Care, pe lângă faptul că Dumnezeu le-a dat un copil bolnav, nici nu au bani să-l vindece. Avem multe cazuri sociale în Arad, iar eu îmi doresc să vin în ajutorul lor.

Ce-i place

Orice fel de activitate care îl ţine în centrul copiilor. „Nu pot face altceva decât să stau lângă aceşti îngeraşi”, a mărturisit Alin Horvat.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii prefăcuţi şi mincinoşi. Nu o dată am avut neplăcerea să cunosc astfel de inşi, de aceea încerc să mă feresc pe cât posibil de ei”, a mai spus profesorul.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite