Topul salariilor barosane din primărie arată că funcţionarii publici sfidează sărăcia
0În vreme ce plătitorii de taxe resimt criza din ce în ce mai mult, Primăria Arad sfidează sărăcia. Totalul cheltuielilor de personal planificate pentru anul în curs în cadrul Primăriei se ridică la peste 17,5 milioane de lei.
Chiar dacă au tăiat de unde s-a putut, mai-marii primăriei nu au renunţat la premii şi prime pentru angajaţi. În vreme ce marile salarii ale unor funcţionari publici stau bine ascunse de ochii publicului, studenţii ieşiţi de pe băncile facultăţilor se mulţumesc cu câteva sute de lei ca angajaţi ai statului.
„Pentru circa 80 la sută din cei aproximativ 650 de angajaţi ai Finanţelor Publice Arad, salariul mediu brut este de 1.200 de lei. Bineînţeles, unii au ajuns la un nivel maxim de salarizare, iar alţii sunt la minim. În orice caz, marea majoritate au salarii relativ mici”, a declarat Tudor Gabor, liderul sindical al Fiscului arădean.
Milioane pentru primărie
Deşi declaraţiile de avere ale celor puşi în fruntea Primăriei nu au fost actualizate, 17.560.000 lei au fost prevăzuţi pentru 2010 pentru cheltuielile de personal.
„Suma cea mai mare, adică peste zece milioane de lei reprezintă salariile celor 673 de angajaţi ai Primăriei Arad”, a spus Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.
Astfel, alţi 800.000 lei reprezintă primele de vacanţă pe 2010, 600.00o de lei premiile din fondul de salarii şi două milioane lei alte drepturi salariale. Pe de cealaltă parte, pentru angajaţii Consiliului Judeţean Arad au fost alocaţi 46.000 de euro, bani necesari acoperirii suplimentelor salariale ale funcţionarilor.
Cu declaraţiile de avereîn aşteptare
Luna iunie este termenul până când mai-marii Primăriei trebuie să-şi depună declaraţiile de avere. În vreme ce primarul Aradului, Gheorghe Falcă, declara anul trecut că indemnizaţia de primar i-a adus 36.286 de lei în 2008, Levente Bognar, viceprimarul urbei, se poate lăuda cu 31.374 de lei, venit anual de la Primărie. Cât îi privesc pe consilierii din cadrul Primăriei, veniturile anuale ale acestora se ridică la doar câteva mii de lei.
Noi lucrăm pe salarii de mizerie, iar alţii îşi împart banii să le ajungă.
Carmen Mehelean, învăţătoare
Sunt curioasă cum s-ar descurca cei de la primărie cu un salariu de o mie de lei.
Aurelia Dărău, asistentă medicală
Să le scadă salariile celor din primărie pentru că am plătit destul pentru ei.
Edith Curin, vânzătoare
Taxele şi impozitele, în stand-by
Anul 2010 a adus cu sine o mărire cu 20% la unele taxe şi impozite locale pe anul 2010. Administaţia locală a optat pentru creşterea cea mai mare admisă de govern, deoarece taxele şi impozitele nu au mai crescut din 2006.
Conform lui Pavel Neamţiu, şeful Direcţiei Venituri din primărie, creşterea de 20% reprezintă doar „o indexare cu cota inflaţiei”. Mai rău este că proprietarii imobilelor din Cartierul Verde, străzile Zoltan Farmati şi Nicolae Boboc, sunt trecuţi să plătească impozite deşi pe străzile pe care locuiesc nu beneficiază de niciuna dintre utilităţi. Primăria le impune celor din zonele cu pricina cele mai mari impozite, deşi aceştia nu sunt alimentaţi cu apă de la reţeaua oraşului, nu au canalizare, ci doar un prister necorespunzător din punct de vedere al condiţiilor de mediu.
Totodată, Direcţia Fiscală din cadrul Primăriei Arad a încasat, în primele trei luni ale acestui an, în medie, cu 15 la sută mai mulţi bani din plata impozitelor şi taxelor locale pe imobile, terenuri şi maşini, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Încasările sunt mulţumitoare şi mare parte din ele se datorează bonificaţiei de cinci la sută aplicată până în 31 martie inclusiv”, a declarat directorul Direcţiei Fiscale Arad, Pavel Neamţiu.
cifre
16,3 milioane de lei au fost încasaţi în primele trei luni ale lui 2010, reprezentând impozitul pe clădiri.
3,3 Milioane de lei au fost încasaţi în primele trei luni ale lui 2010, reprezentând impozitul pe terenuri.