Ana Cumpănaş, „femeia în roşu“ care l-a denunţat pe marele gangster american John Dillinger

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ana Cumpănaş, alias Ana Sage, cunoscută drept „Femeia în roşu“, a fost una dintre cele mai faimoase românce din secolul trecut. Şi-a câştigat notorietatea după ce a ajuns în centrul unui mare scandal cu iz interlop din America. Pe baza scenariului real al vieţii ei s-au scris romane şi s-au realizat producţii cinematografice.

Românca Ana Cumpănaş, care avea să devină faimoasă peste Ocean, s-a născut la Comloşu Mare, un sat din Banat, în 1891. În 1909 s-a căsătorit cu Michael Chiolak şi împreună cu soţul, la 23 de ani, a plecat peste Ocean. 

După sosirea în America s-a stabilit în statul Indiana, la East Chicago. Din căsătoria cu Michael, Ana a avut un fiu, Steve Chiolak, născut în 1911. Căsătoria s-a terminat prin divorţ şi, pentru a-şi câştiga existenţa, Ana Cumpănaş s-a îndreptat către cea mai veche meserie din lume. A practicat prostituţia vreme de câţiva ani, până când s-a decis să intre în afaceri şi să devină patroană de bordel.

Patroană de bordeluri

Şi-a deschis primul bordel la East Chicago, iar în 1923 a mai deschis unul la Gary. S-a recăsătorit cu un avocat român, Alexandru Suciu, ambii soţi folosind numele Sage ca nume de familie. Biografii celebrei românce au descoperit că, în 1923, Ana Sage a revenit pentru scurt timp în România. După ce şi-a vizitat mama rămasă în Banat, Sage s-a întors în SUA la bordul vasului RMS Majestic. Şi-a părăsit şi cel de-al doilea soţ, dar a prosperat în afaceri.

În 1933 deschidea al treilea bordel la Chicago. Un an mai târziu era ameninţată cu deportarea, autorităţile americane catalogând-o drept „o cetăţeană străină cu un caracter moral scăzut”. În 1934, a ajuns în anturajul celebrului gangster John Dillinger care era la acea dată inamicul public nr 1 şi  cel mai căutat tâlhar din America

Se spune că Cumpănaş ar fi fost prietenă cu Polly Hamilton, iubita lui Dillinger. Pe capul banditului american se pusese o recompensă substanţială. Românca şi-a dat seama că ar putea pune mâna pe o sumă frumoasă de bani, dacă l-ar fi dat pe Dillinger pe mâna FBI. În schimbul trădării gangsterului, românca ar fi căpătat şi dreptul de şedere permanentă în SUA. 

Ana Cumpănaş

Cum l-a denunţat pe John Dillinger la FBI

Românca a contactat FBI în iulie 1934. Le-a cerut agenţilor ca în schimbul denunţului împotriva lui Dillinger să i se dea 10.000 de dolari şi să i se închidă dosarul de proxenetism. Pe 22 iulie, la ora 8.30, aşa cum convenise cu FBI-ul, Ana Cumpănaş a mers cu John Dillinger şi iubita acestuia, Polly Hamilton, la cinematograful Biograph. Era îmbrăcată în roşu, aşa cum convenise cu agenţii FBI. 
 

Când au ieşit din cinematograf, la semnul ei către John Dilinger, banditul a fost pus la pământ de focurile armelor agenţilor FBI. În noaptea când a murit Dillinger, un necunoscut a scris cu cretă pe asfaltul trotuarului de lângă cinematograf următorul epitaf:

”Stranger, stop and wish me well, Just a prayer for my soul in Hell. I was a good fellow, most people said, Betrayed by a woman all dressed in red”.

După denunţ. FBI a mutat-o pe Ana Cumpănaş la Detroid şi, mai apoi, în California. Nu a primit decât 5.000 de dolari, jumătate din suma cerută.

În ciuda demersurilor către FBI, demersul de expulzare care începuse înainte de denunţ, nu a mai putut fi oprit. Ana Cumpănaş a făcut apel la decizia de expulzare pe 16 octombrie 1935. În ianuarie 1936 Tribunalul de apel a păstrat decizia primului tribunal şi astfel românca a fost expulzată la Timişoara.

Celebră şi în România

Cum numele Anei Sage era unul celebru, sosirea ei în România nu a trecut neobservată în 1936. Un  articol din ”Realitatea ilustrată”, publicat în mai 1936, o prezenta astfel: ”De o săptămână, ţara noastră adăposteşte un personaj senzaţional, care, sub numele de „Femeia în roşu“, a preocupat la un moment dat pe toţi amatorii de extraordinar din Statele Unite, care, slavă Domnului!, nu sunt niciodată lipsiţi de emoţii puternice. „Femeia în roşu“, cum au numit-o ziarele americane, e compatrioata noastră Ana Cumpănaşu-Sage, care, după o viaţă puţin cam aventuroasă, s-a reîntors în ţară, unde, cu banii agonisiţi, îşi va face o fermă frumoasă la Comloş, satul ei natal. N-a trecut prea multă vreme dela moartea celui mai celebru gangster pe care l-a cunoscut America, John Dillinger, supranumit „Inamicul public No. 1“. La un moment dat, isprăvile gangsterului au ajuns atât de îndrăzneţe, încât bătălia de lungă durată dintre el şi poliţie era urmărită de toată America cu pasiune. Ana Sage a fost aceea care, bucurându-se de prietenia gangsterului Dillinger, l-a denunţat poliţiei pentru premiul de 10.000 de dolari”.

A sfârşit la Cimitirul săracilor

Ana Cumpănaş a murit pe 20 aprilie 1947, la Timişoara. Moartea ei a fost una misterioasă. Se spune că a fost găsită cu un ac lung înfipt în ceafă. S-a vorbit despre o răzbunare a acoliţilor lui Dillinger. Pe uşa ei a fost găsit un bilet pe care scria: „Sunt plecată la ţară“. Cum era cunoscut faptul că Ana Cumpănaş era analfabetă, biletul a iscat suspiciuni şi a născut controverse. Deşi fusese cea mai bogată româncă de peste ocean, Cumpănaş a fost înmormântată în cimitirul săracilor din Timişoara.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite