Spitalul de la Cervenia se transformă în azil
0Bolnavii de la Centrul de Sănătate Cervenia au plecat acasă plângând, asistentele au rămas pe drumuri, iar cadrele rămase se pregătesc să tranforme unitatea în azil.Fostul centru de sănătate are trei luni la dispoziţie pentru a face din saloane, garsoniere cu două paturi.
Spitalul de la Cervenia are o istorie de 82 de ani. S-a înfiinţat ca spital comunal în 1929 şi a devenit Centru de Sănătate , în 1994. Singurul centru de sănătate din judeţ cu secţie de geriatrie care a funcţionat sub îndrumarea directă a Fundaţiei Ana Aslan . A deservit 10 comune , 30.000 de oameni şi a avut 52 de cadre medicale în cele patru secţii. Toate datele sunt acum istorie. “ Aseară ne-am trimis bolnavii acasă plângând. Aveam internaţi 21 de bolnavi, oameni de la ţară care nu au bani să se trateze în altă parte. Azi-noapte au venit patru copiii la secţia Pediatrie, i-am trimis la Spitalul Judeţean. Am rămas eu cu 17 asistente. Restul cadrelor au plecat acasă şi aşteaptă să fie repartizate pe locurile libere din spitale. Sunt practic, în acest moment, pe drumuri”, ne-a spus directorul unităţii din Cervenia , Nicolae Bulumac. Doctorul conduce unitatea de la Cervenia de peste 30 de ani şi recunoaşte că în ultimele trei luni de când a auzit vestea că unitatea se va transforma în azil, nu a mai avut linişte. Şi-a dat seama că s-ar lupta cu morile de vânt şi, de la resemnare a ajuns, în mod paradoxal, la optimism. Doctorul Bulumac a învăţat să accepte transformare spitalului în azil pentru că altfel , la Cervenia, nu ar mai fi existat nimic şi toată munca de-o viată ar fi ajuns pradă pentru hoţii de fier vechi. “ Acum sunt optimist. De astăzi începe o nouă eră. Ne transformăm, dar mai bine aşa pentru că dacă nu ne-am fi făcut azil, nu am mai fi existat. O să învăţăm ce înseamnă asta , ne vom adapta” spune medical Bulumac.
Saloanele se transformă în garsoniere
La Spitalul de la Cervenia se fac măsurători şi se pregăteşte desfăşurarea de şantier. “ Avem trei luni la dispoziţie să ne transformăm în azil.Trebuie să facem din saloane 50 de garsoniere cu câte două locuri, cu grup sanitar, să ne adaptăm. Pe urmă, va trebui să găsim bătrâni”, spune dr. Nicolae Bulumac. Banii vor veni de la Ministerul Muncii, iar lucrările vor fi coordonate de Consiliul Judeţean Teleorman. Conducerea unităţii de la Cervenia speră că totuşi nu va pierde secţia de geriatrie “ Există şanse să se facă aici un spital de geriatrie . Consiliul Judeţean face demersuri. Se pot face multe aici, avem 4 hectare de teren”, spune doctorul Bulumac.
30.000 de oameni rămân fără îngrijire medicală
Directorul centrului spune că odată trasformat spitalul în azil, dispare îngrijirea medicală pentru cei 30.000 de oameni deserviţi de unitate. “ Nu le mai rămâne altceva decât să cheme salvarea. Ambulanţele nu vor face faţă la numărul de cereri şi Spitalul Judeţean va fi depăşit de solicitări. “ spune medicul.