Alba Iulia: Portret. Dan Anghel, un căţărător de cursă lungă
0S-a apucat de căţărat în 1985. Parcurge, în medie, cam 400 de trasee pe an, ceea ce îi conferă automat şi pe merit titulatura de căţărator de cursă lungă. Albaiulianul Dan Anghel este dublu campion naţional şi dublu vicecampion naţional la căţărare. Un palmares extraordinar de care este de altfel foarte mândru.
Performanţele deosebite obţinute la nenumăratele concursuri la startul cărora s-a aliniat i-au dat lui Dan o încredere ieşită din comun în forţele proprii şi, implicit, o infuzie de dorinţă în a continua. În ciuda vârstei destul de înaintate pentru un asemenea sport pe care o are acum este decis să continue să concureze în întreceri oficiale de anvergură de pe plan naţional.
„Încă particip la open-uri. Anul acesta am obţinut, până în prezent, un loc 3 la Rimetea Climbing Open şi un loc 10, în condiţiile în care am prins doar una din cele două zile de concurs, la Herculane Climbing Open”, a precizat veteranul căţărător albaiulian.
Dan Anghel este membru al Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp Zlatna şi preşedinte al Filialei Alba a Clubului Alpin Român.
Se „caţără” bine şi în scris
Dan Anghel este de asemenea redactor la cunoscuta publicaţie „România pitorească” şi are în portofoliul editorial un număr de şase cărţi: „Alba, un judeţ în inima ţării” (carte+CD, în colaborare cu tatăl său, istoricul Gheorghe Anghel); „Munţii Apuseni – Ghidul traseelor de escaladă”; „Alpinism şi escaladă sportivă în Cheile Turzii”; „Dimnsion Vertical. Romanian Climbing Guide” (în colaborare cu germanul Gerald Krug); „Alpinism şi escaladă sportivă în Banat şi Oltenia” (în colaborare cu Cornel Zărescu). Toate aceste volume confirmă pasiunea muzeografului albaiulian pentru aventura căţărării.
Albaiulian publicat în Germania
Volumul „Dimension Vertical. Romanian Climbing Guide” a apărut şi în Germania, la Editura Geoquest, semn cât se poate de clar că România a devenit şi în ceea ce priveşte escalada sportivă o destinaţie atractivă. Ghidul despre care vorbim a apărut în trei limbi (română, germană şi engleză). „Sunt descrise în 360 de pagini mai mult de 30 de zone de căţărare din întreaga ţară.
Lucrarea cuprinde şi informaţii despre cazare şi despre alte obiective turistice şi de recreere din zonele respective. Un minidicţionar tematic facilitează contactul oaspeţilor străini cu oamenii locurilor respective. Ghidul este foarte aerisit, uşor de parcurs, conţine o gramădă de poze şi caricaturi”, a explicat Dan Anghel.
Ce-i place: „Admir corectitudinea şi punctualitatea oamenilor, dar mai mult natura. E diversă, te surprinde cu ceva nou oricând. De pildă, cauţi frăguţe, te duci întrun sens şi nu le vezi, te întorci pe acelaşi drum şi le găseşti. Poţi reveni într-un anumit loc în alt anotimp, vei descoperi lucruri vechi dar şi lucruri noi”.
Ce nu-i place: „Nu îmi plac defel gunoaiele, poluarea, ATV-urile şi maşinile de teren în rezervaţii naturale. E absolut odios că se poate întâmpla aşa cave. Unii dintre semenii noştri sunt absolut inconştienţi raportându-se în acest mod la mediul înconjurător. Natura e un bun comun şi merită mai mult respect din partea noastră, a tuturor”.
Ce simţi când te caţeri pe stânci?
D. A.: „E fascinant. E vorba de aventură, adrenalină, competiţie pe toate planurile: cu traseul, cu mine şi cu alţii. E mai mult decât un simplu sport mai altfel. Nu poţi însă înţelege exact ce se întâmplă acolo, pe traseu, decât dacă intri în horă, dacă urci stânca”.
Cum a început aventura căţărării?
D. A.: „Iniţial vroiam să fac scufundări însă, fiind departe de mare, m-am reorientat. În clasa a VIII-a am cunoscut doi oameni senzaţionali, Ioan Iuga şi Paul Matoş. Primul, biolog, mare montaniard şi ecolog, al doilea, speolog pasionat şi profesor de muzică dotat cu mult har. Cu dânşii am mers pe munte. Ei mi-au inoculat rapid gustul de căţărat”.
Alba Iulia frumoasă:
„E impresionantă istoria locului, tot ce ţine de istorie, Cetatea, monumentele, sunt aproape de sufletul meu. Traiul în Alba Iulia mă mai satisface şi prin faptul că oraşul se află în vecinătatea zonei montane. Sunt bucuros că începe să se mişte într-o direcţie potrivită, europeană, occidentală valorificarea potenţialului turistic al oraşului. În sfărşit autorităţile se implică în acest demers deosebit de important”.
Alba Iulia urâtă:
„Dezvoltarea urbanistică s-a făcut în ultimii ani haotic, nu au fost întocmite planuri de management coerente pentru anumite zone. Îmi stau pe creier şi drumurile proaste care duc din oraş spre rezervaţii naturale şi puncte de importanţă majoră, turistică şi de aventură”.
Profil
NĂSCUT: 22 decembrie 1970, în Alba Iulia
STUDII: Facultatea de Muzeologie, masterat în Arheologie sistemică
EXPERIENŢĂ: 19 ani de muncă de restaurator la Muzeul Unirii
FAMILIE: Căsătorit, are o fetiţă în vârstă de 3 ani şi 3 luni