Opt grădiniţe şi şase şcoli primare desfiinţate în Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul Şcolar Alba a luat decizia de a desfiinţa 14 unităţi şcolare din judeţ, începând cu anul şcolar 2011 - 2012. Cei mai afectaţi vor fi copiii, care vor fi nevoiţi să meargă cu microbuzele şcolare sau pe jos la unităţi din centrele de comună sau chiar în comune învecinate.

Decizia de desfiinţare şi comasare a şcolilor şi grădiniţelor este pusă pe seama numărului redus de copii.

„În aceste unităţi învaţă între doi şi şase elevi. Copiii vor fi transportaţi cu microbuzele şcolare la şcolile comunei de care aparţin“, a declarat inspectorul şcolar general adjunct, Marcel Stan.

Şcoli cu doi elevi

Una dintre şcolile primare care vor fi desfiinţate este cea din cătunul Mănăstire, comuna Lupşa. Ca efect al depopulării zonei aici învaţă acum doar doi copii.

„Copiii pot alege Şcoala din Lupşa sau cea din comuna învecinată, Muşca, în funcţie de distanţa faţă de casă. Satul este răsfirat, aşa că este aproape imposibil să-i luăm cu microbuzul şcolar dimineaţa, pentru că unii locuiesc la şapte-opt kilometri distanţă de drumul principal. Sub aspect financiar, închiderea şcolii înseamnă o economie de aproximativ 70.000 de lei, costuri cu salariul învăţătoarei, electricitate şi lemne pentru încălzire“, a explicat Alexandru Măcăieţ, primarul comunei Lupşa.

O altă şcoală primară care va dispărea este cea din satul Gîrbova de Sus, care ţine administrativ de Aiud.

„ Mi se pare o altă prostie pură, din categoria celor pe care ni le serveşte constant Guvernul. Nu ne-a consultat nimeni, deşi avem atribuţii în domeniul învăţământului. La Gîrbova de Sus lucrează o singură învăţătoare,  nu vad ce economie se realizează. În plus, şase copii vor face zilnic naveta 30 de  kilometrii, dus- întors. Noi vom deconta oricum transportul de la bugetul local“, a declarat Horaţiu Josan , primarul Aiudului.

 „Şcoala nu are director, contabil, ci doar o învătoare care va fi încadrată din toamnă la şcoala noastră. Noi avem şi microbuz, aşa că nu va fi o problemă transportul elevilor“, a afirmat Constantin Groza, directorul Şcolii „Ovidiu Hulea“ Aiud, unde vor învăţa din toamnă cei şase copii.

Şcoala generală „Ovidiu Hulea “Aiud

image

În toate cele şase unităţi primare care-şi vor închide porţile din toamnă învaţă 21 de elevi.

Scăderea numărului de copii va afecta şi opt grădiniţe din Alba, situate în zone izolate din Munţii Apuseni şi cei ai Sebeşului. Educatorii de aici au cel mult câte opt preşcolari.

 „Avem o singură situaţie, în comuna Şona, unde deocamdată nu există microbuz şcolar pentru transportul preşcolarilor de la Grădiniţa Lunca Târnavei, care se va desfiinţa din toamnă“, a mai spus Marcel Stan.

Alte trei unităţi vor fi transformate din gimnaziale în primare: Cisteiu de Mureş, Uioara de Sus şi Hăpria.

Locuri de muncă doar pentru titulari

Nesiguranţa locului de muncă apasă pe umerii dascălilor suplinitori din unităţile şcolare desfiinţate.

„Noi trebuie să asigurăm loc de muncă pentru titulari, pentru că au prioritate. Vor intra în prima etapă de restrângere de activitate. Suplinitorii vor primi catedră în funcţie de posturile vacante la alte şcoli“, a încheiat Marcel Stan.
:
Şcoli primare desfiinţate:: Valea Largă, Stana de Mureş, Izvorul Ampoiului, Gîrbova de Sus, Floreşti, Mănăstire.

Grădiniţe desfiinţate: : Dobra, Pătrânjeni, Lunca Târnavei, Brăzeşti, Găbud, Poieni, Sălciua de Sus şi Gâmbaş.

Şcoli gimnaziale transformate în primare:Cisteiu de Mureş, Uioara de Sus şi Hăpria.
 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite