Alba Iulia: Descoperiri arheologice la Palatul Guvernatorului (GALERIE FOTO)
0Arheologii care au efectuat săpături în zona şantierului de la fostul „Palat al Guvernatorului celor trei Dacii“ au prezentat astăzi descoperirile făcute în campania din 2009.
Materialele găsite provin atât din epoca romană, cât şi din cea modernă, respectiv contemporană. Piesele romane sunt preponderent reprezentate de cărămizi ştampilate cu sigla Legiunii a XIII-a Gemina. „Alte artefacte remarcabile descoperite în această perioadă sunt un ac de cusut roman, confecţionat din os, o fibulă cu genunchi şi un fragment de opaiţ, purtând marca productătorului nord-italic Fortis. De asemenea, a fost descoperită o mare cantitate de material ceramic”, a declarat arheologul Viorica Rusu Bolindeţ, de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. Dintre piesele proveninte din epoca modernă au fost remarcate o monedă austriacă din secolul XIX şi o figurină din metal reprezentând un câine.
Alte descoperiri
Săpăturile şi descoperirile arheologice din acest an, la Palatul Guvernatorului, vin după ce în campania anterioară din 2007 au fost dezvelite două construcţii de la sfârşitul secolului al II-lea şi din prima jumătate a secolului al III-lea p. Ch. Zidurile acestor clădiri au fost descoperite într-o foarte bună stare de conservare. „Zidurile sunt construite cu siruri alternative de pietre şi cărămizi prinse cu mortar. Una dintre camere păstrează şi o parte a podelei realizată la fel din fragmente de cărămidă amestecate cu mortar”, a explicat Viorica Rusu Bolindeţ. Tot în campania precedente aici a fost descoperit gura unui cuptor care asigura încălzirea încăperii. Săpăturile din campanile trecute au mai scos la lumină şi alte clădiri şi chiar o curte interioară.
Campanii derulate şi obiective
Săpăturile arheologice la „Palatul al Guvernatorului celor trei Dacii“ s-au derulat în perioada 1992-1994, 1996-2003, campanii în care arheologii şi-au concentrat atenţia asupra elementelor de construcţie şi pe urmele de clădiri romane nedistruse. Din anul 2007, săpăturile arheologice întrerupte din cauza lipsei de fonduri, au fost reluate cu voluntari străini, iar din 2008 au fost din nou alocate fonduri. Pentru campania din 2009 finanţarea a fost restrânsă la mai puţin de jumătate datorită crizei economico-financiare.
Din momentul primelor săpături la „Palatul al Guvernatorului celor trei Dacii“ a fost săpată o suprafaţă de 850 mp. Obiectivul acestor campanii care vor continua în anii viitori este conservarea şi restaurarea „Palatului al Guvernatorului“ şi intoducerea lui în circuitul turistic. Situl este unic pe teritoriul României şi unul dintre puţinele de acest gen cunoscute şi cercetate în arealul Imperiului Roman.